Buitenland


Trangenders zijn van 'all over the world' wereldwijd zijn er 25 miljoen transgenders. Op deze pagina plaatsen we relevante, zowel positieve als negatieve buitenlandse informatie.

 

Korte berichten uit andere landen van ons koninkrijk

 • Eind februari is op Bonaire de documentaire 'One Kingdom, One Love' in première gegaan. Sebastiaan Kes maakte een film over de rechteloosheid en discriminatie van LHBT's in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Een aantal LHBT's spreekt openlijk over het taboe rond hun geaardheid. Veel LHBT's worden als paria's uitgesloten door hun familie en de maatschappij. Kes doet er alles aan om de film ook daadwerkelijk op de eilanden te vertonen.  Deze film wordt regelmatig ook in Nederland vertoond. Zie ook de website over de film en dushi en proud.  En het nieuws over deze documentaire is op de facebook te volgen(AD Caribisch gebied van 20 februari 2016).


Korte berichten uit het buitenland (aangeleverde informatie)

 • In Zweden worden transgenders niet langer 'mentaal ziek'. De Nationale Raad voor Gezondheid en Welzijn heeft dat bekend gemaakt. Daarmee volgt Zweden de lijn van de Wereld gezondheidsorganissatie  WHO.
 • Europese cijfers LHBT. De FRA (European Union Agency For Fundamental Rights) verrichtte onderzoek onder 92.000 LHBT’s uit heel Europa. De cijfers zijn schrikbarend. Zo verborg twee derde van de Europese respondenten op school dat ze LHBT zijn. Meer dan 60% heeft te maken (gehad) met negatieve opmerkingen of pesterijen. Op het werk of bij sollicitaties voelt 19% zich gediscrimineerd. 26% van de ondervraagde LHBT’s is in de afgelopen vijf jaar aangevallen of bedreigd. 66% is bang om met een partner van hetzelfde geslacht hand in hand over straat te lopen. Bij homoseksuele en biseksuele mannen is dit zelfs 75%.
 • Wereldwijd krijgen miljoenen transgenders niet de juiste zorg. Er zijn ongeveer 25 miljoen transgenders op de wereld, waarvan zeer velen verstoken blijven van de juiste hulp en zorg. Zie website van nu.nl.
 • Wereldwijd neemt het aantal transgenders dat wacht op medische behandeling toe. Ook in Groot Brittannië zijn de wachtlijsten bijzonder lang.
 • Nisha Ayub (31 jaar), Maleisische activiste en transgender, nam op maandag 9 november 2015 de prestigieuze ‘Alison Des Forges Award 2015’ van Human Rights Watch in ontvangst. Ze kreeg deze samen met drie andere genomineerden voor haar moed als activiste voor de rechten van transgenders in Maleisië. OneWorld sprak haar vlak voor de prijsuitreiking in Amsterdam.
 • T uit de LHBT ? !In Nederland maar ook in het buitenland gaan er stemmen op de T uit de LHBT te halen. Immers LHB gaan over seksualiteit en de T gaat over de identiteit. Ben je geïnteresseerd lees dit artikel.
 • Onderzoek onder 355 transgenders heeft uitgewezen dat de kosten van het niet behandelen vele malen groter zijn dan het behandelen van de transseksualiteit. Lees meer over dit onderzoek.
 • Hoe is het om een transgender parlementskandidaat in Turkije te zijn. Engels artikel in The Independent
 • Artikel over de Noorse transgender John Jeannette die in Noorwegen strijdt tegen de sterilisatie van transgenders.
 • Transgenders in Moskou.Beschrijving van het leven van transgenders in Moskou. Artikel uit The Gardian.

Buitenlandse lichtpunten (aangeleverde informatie)

 • Amerikaanse scouting gaat transgenders toelaten. De Amerikaanse scoutingorganisatie Boy Scouts of America gaat transgenders jongens toelaten tot hun programma's. Ze zet hiermee het, al een eeuw oude, beleid dat het geslacht op het geboortecertificaat leidend is, over boord. Vanaf 31 januari 2017 accepteren deze organisatie het geslacht dat wordt ingevuld op het inschrijvingsformulier.
 • Diverse landen passen hun wetgeving aan. Het Catalaanse Ministerie van Gezondheid bekend gemaakt dat transgenders in Catalonie niet langer een psychiatrische diagnose genderdysforie hoeven te hebben om in aanmerking te komen voor hormonen. Noorwegen stemt in met erkenning van genderidentiteit op basis van zelfbeschikking. Lees (Engels artikel)  Denemarken heeft transgenderisme geschrapt als psychische aandoening. Lees dit kritische artikel hierover in ZiZo online Malta heeft op een aantal fronten zijn wetgeving ruimer en liberaler gemaakt. En recent volgde Zweden
 • Obama opent eerste genderneutrale toiletten in het Witte Huis. Dit moet gezien worden als een symbolische stap door de president van de VS om op te komen voor de rechten van LHBT's, zie dit artikel.
 • Het Amerikaanse Witte Huis heeft onder Obama voor het eerst een werknemer aangenomen die openlijk transgender is zie het item hierover van de NOS
 • Ierland erkent de verklaring van de transgender over zijn geslacht. Het kabinet in Ierland heeft het besluit genomen dat de staat de verklaring van de transgender over zijn geslacht erkend, zonder dat een psychiater of endocrinoloog dit verklaart. Zie Journal van Ierland
 • Positief verhaal op de Nationale Coming Out Day: Britse legerofficier vertelt over haar coming out als vrouw. Zie artikel in the Mirror.
 • Een onverwachte uitspraak in Milaan. Het Hof van Beroep In Milaan (Italië) heeft onverwacht een in 2011 in Argentinië gesloten huwelijk tussen een transvrouw en een man erkend. Voor meer informatie zie het artikel in Gaystarnews.
 • Overheid in VS wil extra aandacht o.a. voor transgenders in de gezondheidszorg. Zie artikel in de Washington Post.
 • Pentagon heft de ban op voor transgenders in het leger in de VS. Zie website van The Hill.
 • De universiteit van Princeton staat in de top tien van transgendervriendelijke universiteiten. Zie dit artikel in NRC
 • Ken je rechten: Positie transgenders zou langzaam verbeteren door meer federale wetgeving in de verenigde Staten.
 • In Ontario wil de politiek uitbreiding van het aantal genderteams die geslachtsveranderende operaties kunnen uitvoeren.
 • Onderzoek uitgevoerd door Human Rights Compain wijst uit dat steeds meer Amerikanen iemand kennen die transgender is.
 • Nieuwe wetgeving in Denemarken In Denemarken is het binnenkort mogelijk een keuze voor een gender te maken zonder dat er operaties nodig zijn. Zie verder de website van Yes!


Transfobie
(aangeleverde informatie)

Dat we in Nederland in een relatief tolerant land leven neemt niet weg dat in het buitenland nog veel mensen niets ophebben met het fenomeen van transseksualiteit.

 • In Ettelbeek (Belgie) is een transgender vluchteling uit Tunesie neergestoken door leden IS. Lees
 • Na Texas is nu North Carolina uitgebreid in het nieuws met hun wetgeving die geen anti discriminatie wetgeving voor LHBT's mogelijk maakt. In het vnl. republikeinse North Carolina is een wet aangenomen die mensen verplicht het toilet van hun geboortegeslacht te bezoeken. Dit verdeelt de staat. Grote bedrijven als Google, Bayer. Apple, American Airlines, Dow Chemical en Pay Pal hebben zich openlijk tegen de wet uitgesproken. Bruce Springsteen weigert zijn optreden in deze staat. Individuele acties hebben ervoor gezorgd dat een portable toilet is geplaatst voor de woning van de gouverneur. Realiseer je dat je als Nederlandse transgender ook gebonden bent aan deze wetgeving als je in deze staten bent!!
 • Het Vaticaan heeft verklaard dat transseksuelen geen peetouder kunnen zijn. Dit is gepubliceerd op 3 september in Church and State.
 • In Texas wordt nog actief geprobeerd transseksuelen in hun vrijheden te beknotten, soms met zeer ingrijpende gereedschappen. In Texas worden transsexuelen beboet als ze in de ogen van de wet "verkeerde" toilet gebruiken. Zie een artikel op de website Advocate.com.
 • Transmannen protesteren in de VS. Gedwongen door de wet om het vrouwentoilet te gebruiken maken ze foto's van zichzelf met het onderschrift "gaat dit werken? hoor ik thuis in dit toilet ?"  Zie dit artikel in de Montreal Gazette
 • Grote heibel over een transgender meisje dat de meisjestoilet op school wil gebruiken in een voornamelijk republikeinse gemeenschap.