Boeken volwassenen

Op deze pagina staan, in willekeurige volgorde, een aantal interessante boeken genoemd voor transmannen, transvrouwen, transgenders, partners van en kinderen van, die door derden zijn uitgegeven.

Verkooppunten: veelal bij gespecialiseerde boekhandels (zoals boekhandel Vrolijk in Amsterdam en Savannah Bay in Utrecht), online-winkels (zoals Bol.com) en natuurlijk de betere reguliere boekhandels. In een aantal gevallen wordt het boek privé uitgegeven of is alleen te verkrijgen bij de uitgever.

Worden wie ik
ben
Ozden Karababa
Fotoboek met interviews van 10 personen.

Aldus Sybren
Micha Meinderts
De schrijver heeft op basis van gedeeltelijk autobiografische ervaringen, maar ook ervaringen en verhalen van anderen een universeel verhaal geschreven waarbij hij een zoektocht doet naar de identiteit.

Een bijzondere liefde, wanneer je partner transgender is
Marian Geurtsen.
Als op een doordeweekse dag je partner vertelt dat hij graag verder wil als zij, sta je aan het begin van meer dan één transitie. Het overkwam Marian Geurtsen en haar eigen ervaringen vormden de aanleiding voor dit boek. Een bundeling van gesprekken met 14 partners van transgenders, waarin vele indringende thema’s aan de orde komen, zoals: Hoe ga je om met praktische problemen? Hoe ziet je relatie er na de transitie uit? Wat doet die transitie met jou als partner? Wat zijn de voorwaarden gebleken om als stel een transitie te overleven? Wat doet het met de kinderen? Wat komt er allemaal op je af als je partner in transitie gaat? Wat doet de transitie met de identiteit van de partner van de transgender? Zie de website van de uitgever

(OVER)LEVEN
Petra de Sutter
Jarenlang leefde Petra De Sutter als vrouw in een mannenlichaam, tot ze op haar veertigste besloot zich te bevrijden en de transitie te maken. In dit openhartige boek kijkt de befaamde gynaecologe en vruchtbaarheidsspecialiste terug op de bepalende momenten in haar leven. Petra De Sutter levert in haar boek interessante inzichten over de uitdagingen waar we op vlak van vruchtbaarheid voor staan.
Ze graaft diep in haar jeugd en in haar ziel: hoe heeft ze het gevecht met zichzelf overleefd? Waar heeft ze de veerkracht en het doorzettingsvermogen gevonden om uiteindelijk de gelukkige vrouw, partner, ouder, professional en politica te worden die ze nu is?

Petra De Sutter (1963) is arts-gynaecoloog en hoofd van de Afdeling voor Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Gent, waar ze patiënten met vruchtbaarheidsproblemen helpt. Daarnaast is ze hoogleraar aan de Universiteit Gent, gecoöpteerd senator voor de Vlaamse politieke partij Groen en lid van de Raad van Europa. Samen met journaliste Elke Lahousse (Knack Weekend) tekende ze haar verhaal op. Petra De Sutter | (Over)leven – Mijn strijd als transvrouw, arts en politica | ISBN 978 90 223 3221 4

Fotoboek "Wat vrouw? Wat man? Mens!"
Het fotoboek toont vele mensen en wil daarmee laten zien hoe verschillend de mens is en dat ieder alleen in zijn eigen "hokje" past. Het denken in het hokje man of het hokje vrouw doet afbreuk aan de diversiteit van mensen.

Het spectrum mens is zeer uiteenlopend van de "perfecte vrouw" (dat voor ieder weer anders is) tot de ideale "alfa man". Dit spectrum is ook niet tweedimensionaal, maar een veel dimensionale wolk. Fotograaf Frans A.M. Eppink kwam in 2013 in gesprek met enkele transgenders en vond hierdoor een aanleiding voor een fotoserie, die zijn opgenomen in dit boek, dat deze diversiteit laat zien. Meer informatie: www.eppinkfotoproducties.nl


 

 

 

 

I am a woman now (V)
Michiel van Erp & Danielle Serdijn:
Een portret van vijf transseksuele vrouwen op leeftijd, die alle door dezelfde ‘wonderdokter’ Georges Burou werden geopereerd in de jaren vijftig en zestig in Marokko. Zij blikken terug in de herfst van hun leven.

ISBN10: 9029586656 / ISBN13: 9789029586658 (Nederlandse vertaling).

De maakbare man (M)
Maxim Februari
Zodra je aan de buitenwereld laat weten dat je verder wilt leven als man, krijg je al gauw met vreemde vooroordelen over mannelijkheid te maken. Vrouwen zijn er vast van overtuigd dat je door het gebruik van testosteron een lawaaierige macho wordt, mannen nodigen je broederlijk uit hun motorzaag te komen bekijken.
Zo blijkt geslachtsverandering een goede aanleiding eens na te denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid.
Zeer uiteenlopende vragen komen in vogelvlucht aan bod. Wat is het verschil tussen sekse en gender? Is je partner nu opeens heteroseksueel? Zijn er etiquetteregels rondom geslachtsverandering? Krijgt een nieuwe man een adamsappel? Hoe is transitie wettelijk geregeld? Wat is een cisman? En hoe zat het toch met koningin Christina van Zweden?
Prometheus, 2013, 128 pag, 978-90-446-2318-5 Meer info op de website van PrometheusMan of vrouw, min of meer (M/V/T)
Tim de Jong Gesprekken over een niet-gangbare sekse.
Dit boek laat mensen aan het woord die zich ontworsteld hebben aan het reguliere man/vrouw-beeld. Schorer boeken, 1999, 223 pag. ISBN 90-5515-216-1

Dilemma. Verandering van sekse (V)
Jan Morris. Een autobiografische roman van een M-V-transseksueel.
Meulenhoff, 1974, ISBN 90-290-0120-8

Oh boy! Robbie (M)
Het verhaal van een jongen met een verleden. Robbie verandert op 30-jarige leeftijd van vrouw naar man en laat over zijn schouder meekijken.
Valerius Uitgevers, 2007, 44 pag, ISBN 978-90-78250-07-4 .

Uit een oude jas vol stenen (V)
De geboorte van een vrouw. Renate Stoute. Autobiografische roman over het veranderingsproces van een M-V-transseksueel.
Prometheus, 1999, 333 pag, ISBN 90-5333-877-2

Vriendinnen onder elkaar (V)
Travestieten en transsexuelen in Nederland. Mieke de Waal. Een cultureel-antropologische studie naar transseksualiteit in Nederland.
De Arbeiderspers, 1983, 233 pag, ISBN 90-295-5111-9

Ik ben niet gek ..... ik ben een meisje (V)
Persoonlijk levensverhaal van en door Hanne Wagenvoord.
ISBN 978909028167-4, te bestellen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maan (V)
Deze verbeeldingsrijke roman is niet bepaald het doorsnee verhaal over verliefde pubers. Maan woont met zijn excentrieke moeder Saskia, de weduwe van de rijke koopman Lambert Humalda, in een groot huis aan de rand van het Friese Dantumadiel. Rik is verliefd op de beeldschone Maan, maar raakt in verwarring als deze hem vertelt dat hij eigenlijk een meisje is. Dit is nog maar het begin van een aaneenschakeling van onfortuinlijke avonturen die hen langs treiterige rugbyspelers, adellijke kikkermensen en de onderwereld van Amsterdam voert.  
Bijzonder aan deze roman is dat de hoofdpersoon transgender is (jongen naar meisje), maar dat dit niet 'geproblematiseerd' wordt. In die zin: het is een gegeven. Het thema is vooral 'anders' zijn.

Transgender roman, fictie, sprookje van Gaby den Held, uitgeverij IJzer

Monica, mijn vader (kind van)
Maaike Sips

Wordt mijn zoon mijn dochter (V)
Dagboeknotities van Lea Maas, Uitgeverij Uzpi

Metselaar van de wereld
Biografie over Andreas Burnier, 'transgender avant la lettre' van Elisabeth Lockhorn

I am your man (is NL) (M)
Marjan Brandenburg Het verhaal van de zoektocht van een transman en zijn partner.

Onder mannen (M)
Norah Vincent. Vrouw leeft enige tijd als man om te ervaren hoe de mannenwereld is.

Het penisboek (M)
Joseph Cohen

Mijn valse verleden (M)
Alex Bakker. Dit kan niet goed zijn. Ik ben historicus van beroep en ik vervals mijn eigen geschiedenis. Een man zonder verleden, wilde ik dat echt worden?
Alex Bakker werd geboren als jongste dochter in een protestants gezin in Drenthe. Op zijn achtentwintigste verandert hij van geslacht. Een nieuw begin, in het juiste lichaam. Hij stopt alles wat herinnert aan zijn oude leven letterlijk in dozen, om die nooit meer open te doen. Ruim vijftien jaar later heeft hij eindelijk de moed verzameld om zijn jeugd onder ogen te zien.
In Mijn valse verleden gaat Alex Bakker op zoek naar de pijnlijke waarheid van vroeger. Hoe was het om verraden te worden door je lichaam, om onmetelijk jaloers te zijn op jongens, en om te beslissen dat alles anders moest?

Body Alchemie,Transsexual portraits (M)
Loren Cameron, Boek met foto's en verhalen van transmannen.

Second Son (M)
Ryan K. Sallans : Transitioning toward my destany, love and life

Finding the real me

Tracie O’Keefe, Katrina Fox: True Tales of Sex and Gender Diversity

Just add hormons (M)
Matt Kailey; An Insider's Guide to the Transsexual Experience. Matt Kailey lived as a straight woman for the first forty-two years of his life. Though happy as a social worker and teacher, he knew something wasn't right. Then he made some changes. With the help of a good therapist, chest surgery, and some strong doses of testosterone, Kailey began his journey toward becoming a man.

Het Jongensuur (M)
Andreas Burnier.In Het jongensuur, naar eigen zeggen haar meest autobiografische boek, heeft Andreas Burnier haar ervaringen als onderduikkind in de oorlogsjaren 1940/45 verwerkt. Tegen de achtergrond van bezetting en bevrijding probeert de joodse Simone, de hoofdpersoon, zich een plaats te veroveren in de jongenswereld. Op de adressen waar zij zich moet schuilhouden moet zij zich telkens een nieuwe identiteit aanmeten. Zo heeft zij grote moeite met de streng calvinistische moraal van boerengezinnen en voelt ze zich gevangen in een vrouwenlichaam: zij had een man moeten zijn. Naarmate de bevrijding van de Duitsers nadert, raakt het meisje Simone steeds meer gevangen, verstrikt in haar lichamelijkheid.ISBN: 9021411482 (Alleen nog tweedehands verkrijgbaar).

Een Butch zingt de blues (T)
Leslie Feinberg. ISBN:9055150436 (Alleen nog tweedehands verkrijgbaar).

Een goeie travestiet zie je niet (T)
Gesprekken met travestieten, vrouwen en kinderen. René Stoute.
Dit boek laat travestieten aan het woord. Atlas, 1994, 428 pag, ISBN 90-254-0982-2

Travestie in Nederland en Vlaanderen (T)
Paul Vennix.
In deze transgenderstudie (i.o.v. de Rutgers Nisso Groep), waaraan bijna vijfhonderd travestieten uit Nederland en Vlaanderen hebben deelgenomen, wordt travestie diepgaand van uiteenlopende invalshoeken belicht. Het rapport besluit met uitgebreide richtlijnen voor zowel travestieten als hulpverleners over hoe men het beste met travestie om kan gaan. NISSO-studies nr. 19
Eburon, 1997, 532 pag, ISBN 90-516-65903

Wissel (kind van)
Sabine van den Berg
Ada, een opgroeiend meisje, heeft een vader die tegelijk met haar verandert in een vrouw. School en een sociaal leven worden bijzaak voor Ada. In de schaduw van de aandacht die haar transseksuele vader voor zichzelf opeist, observeert Ada genadeloos de situatie. Nadat de vader elders is gaan wonen, probeert de moeder de rest van het gezin bij elkaar te houden. In tegenstelling tot Ada hoopt het broertje Otto op een hereniging. Wissel is een sterke, psychologische roman waarin met ijzingwekkende precisie de ontwrichting van een gezin wordt blootgelegd.
uitgeverij Atlas, 2013. ISBN: 9789045701691

Trans/Love: Radical Sex, Love & Relationships Beyond the Gender Binary (partner van)
Morty Diamond
Exploring the crossroads of gender and sexuality, Trans/Love: Radical Sex, Love & Relationships Beyond the Gender Binary offers unusually engaging narratives that create a raw and honest depiction of dating, sex, love, and relationships among members of the gender variant community.  From monogamous love and marriage to anonymous sex and one-night hook-ups (and everything in between), these stories offer readers insight into the precarious emotional and practical mechanics of intimacy among gender-variant experiences.
Manic Press, 2011. ISBN: 9781933149561
 
She's Not the Man I Married - My life with a transgender husband (partner van)
Helen Boyd
Helen Boyd's husband is considering becoming a woman, a choice that would alter both of their lives forever. But in what ways? She's Not the Man I Married is Boyd's intimate and thoughtful exploration of the impact her husband's gender change threatens to have on their relationship - and of her own feelings about being married to a transgender partner. (Niet in Nederlandse vertaling beschikbaar.)
AmSeal Press, 2007, 311 pag, ISBN 978-1-58005-193-4.

My Husband Betty: Love, Sex, and Life with a Crossdresser (partner van)
Helen Boyd
My Husband Betty is the first book to explore the relationships of crossdressing men and their female partners. Known traditionally as transvestites, men like Helen Boyd’s husband are starting to come out and win the respect of friends, family, and society - even if their behavior still baffles mental health professionals and the crossdressers themselves. Helen’s own experience is at the heart of this book, and her story complemented and contradicted by interviews with crossdressers, drag queens, “tranny chasers”, and other transgendered couples. (Niet in Nederlandse vertaling beschikbaar.)
Thunder's Mouth Press, 2003, ISBN 1-56025-515-3.

15 Engelstalige boeken voor en door transgenders.
Zie de website van Plumsauce Productions.