Films volwassenen

Op deze pagina vind je een aantal documentaires en films over transmannen, transvrouwen, transgenders, partners van en kinderen van.


Hij is een zij, seizoen 1 en 2
Wil je de 6 afleveringen van seizoen 1 en/of 2 terug zien? Kijk de afleveringen hier.

Documentaires van de Publieke Omroep
Op de website van de publieke omroep is een archief met een aantal documentaires over over transgenders.

Three generations
Ramone is een tiener die opgroeit in de East Village in New York. Ze woont al sinds jaar en dag met haar moeder bij haar lesbische oma en haar vriendin. De drie vrouwen hebben Ramone samen opgevoed, maar geen van allen kon bevroeden dat Ramone van kinds af aan voelt dat ze in het verkeerde lichaam is geboren. Haar moeder Maggie heeft er aanvankelijk moeite mee dat haar dochter als 'Ray' door het leven wil gaan. Maar uiteindelijk verleent ze Ray toestemming om medische stappen te ondernemen en de toekomstige transitie in beweging te zetten. Maar Ray moet ook toestemming hebben van haar vader Craig, die ze sinds haar geboorte niet meer heeft gezien. Zie een recensie met een trailer uit de Volkskrant.

I am a woman now (V)
Documentaire van Michiel van Erp die te zien is op de website van de VPRO.

Archief van de VPRO
In het archief van de VPRO zijn meerdere documentaires te vinden.

Documentaire Transgender
Documentaire van Blind Eye Channel

Soldier's girl (V)

VS, 2003 - 112 min. Film van Frank Pierson. Engels gesproken. Kijkwijzer: vanaf 12
Soldier's girl is het waargebeurde verhaal van Barry Winchell, een soldaat in Fort Campbell, Kentucky, die in 1999 verliefd werd op Calpernia Addams, een mooie transvrouw die optreedt in een nachtclub. In de gesloten en starre wereld van het leger roept hun liefdesrelatie jaloezie en misverstanden op bij Barry's medesoldaten. Het gerucht wordt verspreid dat Barry homo is. Uiteindelijk, in het weekend van 4 juli, als Calpernia wordt uitgeroepen tot Miss Tennessee Entertainer of the Year, wordt Barry vermoord.

Serie 'Transparent' serie 1 en serie 2
Een Amerikaans komedie-drama over een kleurrijke familie en hun leven in Los Angeles, nadat de vader Mort meldt transgender te zijn. Ook andere taboes worden doorbroken. Zowel serie 1 als serie 2 bestaat uit 10 delen. Naar verwachting volgt er ook nog een derde serie. Voor meer info zie de website van de VPRO en verder uitzending gemist.

The Danish Girl
Film van Tom Hooper, maker van The King's Speech (2010) en Les Miserables (2012) vertelt het verhaal van de allereerste geslachtsveranderende operatie. Verwacht wordt dat de film in aanmerking komt voor een Oscar. Zie de trailer.

Stonewall
STONEWALL is het fascinerende verhaal van de gebeurtenissen die uitmondden in de StonewallRiots van 1969. Die Riots waren een internationale mijlpaal voor de LGBT-rechten. We volgen hetemotionele en politieke ontwaken van Danny, een jonge man in Greenwich Village in New York City. Als een groentje komt hij aan in de stad en wordt hij opgevangen door een bont gezelschap uit de holebi en transgender gemeenschap. Een dagelijkse dosis discriminerende vernederingen voedt hun woede. Danny zal een historische strijd voor gelijkheid ontketenen. Vanaf 10 mei 2016 op DVD en Video on Demand (Lumiere).

Normal (V en partner van)

VS, 2003 - Film van Jane Anderson, 110 min. Engels gesproken.
Na 25 jaar getrouwd te zijn met Irma besluit Roy dat de stress een vrouw te zijn in een mannenlichaam, ondraaglijk is geworden. Hij stort zijn hart uit bij Irma en bij hun pastoor, waarmee hij hen beiden schokt. Roy besluit om een sekse-veranderende operatie te ondergaan, wat intolerantie en afgrijzen opwekt bij sommige collega's en kerkleden. Irma komt uiteindelijk tot een soort begrip, en ondersteunt Roy bij zijn reis om Ruth te worden.
Meer info over deze film. Een trailer is te zien op YouTube.

Laurence Anyways (V en partner van)
Canada, 2012 - Film van Xavier Dolan, 159 min. Frans gesproken.
Van de ene op de andere dag komt Laurence (Melvil Popoud) erachter hij geen man is, maar een vrouw in het lichaam van een man. Hij is eind twintig en heeft het gevoel dat hij zijn hele leven iedereen voor de gek heeft gehouden. Ook zijn vriendin Fred (Suzanne Clément) moet een manier vinden om een plek te vinden voor het vriendinnetje dat eerst haar vriendje was. Natuurlijk komt hun relatie flink onder druk te staan. De Canadese regisseur Dolan experimenteert graag, en dat doet soms afbreuk aan het verhaal. Maar toch de moeite waard.
Meer info over deze film

Transparent (M en kind van)
VS, 2005 - Documentaire van Jules Rosskam, 80 min. Engels gesproken.
Genuanceerde en sympathieke documentaire over vrouw-naar-man transseksuelen, die kinderen hebben gekregen en deze in de meeste gevallen ook zelf opvoeden. De film gaat uitgebreid in op de ervaringen van de geportretteerde transgenders, en op hoe verschillend zij omgaan met de schijnbare tegenstelling tussen het baren van een kind en het hebben van een mannelijke identiteit. De kinderen zelf komen af en toe aan het woord; centraal staan de transmannen.
Meer info over deze docu (Engels)

Venus Boyz
Een reis door het universum van vrouwelijke mannelijkheid. Op DVD verkrijgbaar. Engels en Duits gesproken, Nederlandse ondertiteling.
Meer informatie over deze documentaire

XXY
Een intrigerende en knappe film over Interseksualiteit die ook voor mensen die zich tussen de seksen in voelen interessant is. Op DVD verkrijgbaar.

TransGeneration
VS, 2005/2006 - 60 min. Tv-documentaire van Jeremy Simmon. Engels gesproken.
Baanbrekende reality soap die het leven van vier transgender-jongeren volgt in een jaar op verschillende Amerikaanse universiteiten. Alle vier studenten besluiten hun geslacht te veranderen tijdens hun studie of zijn net met hun transformatieproces begonnen.
Meer info over deze docu (Engels)

De Wandeling - NL, 2007 - 25 min
Hella van der Wijst ontmoet tijdens een wandeling in de Biesbosch transseksueel Ann van der Does en haar partner Hetty Brul. In een dubbele aflevering van De Wandeling een openhartig gesprek over transseksualiteit en de consequenties voor het dagelijkse leven.
Bekijk het eerste deel van de uitzending van
 24 september 2006 van KRO De Wandeling en het tweede deel

Turning (V)
CD en DVD van Antony Hegarty. Regisseur Charles Atlas maakte de film, een registratie van Hegarty's tournee uit 2006. Bij die optredens, in een aantal Europese steden, stonden transseksuelen op het podium die langzaam ronddraaiden. Live beelden van Hegarty begeleid door een orkest wisselen elkaar af met opnamen back stage waarbij de prille vrouwen over hun leven praten. De verhalen zijn schrijnend. de meesten waren zo ontheemd in hun voormalige mannenlichaam, dat verdwijnen  de enige optie leek. Totdat ze gelijkgestemden tegen kwamen en zich realiseerden 'There is life on earth'. Het was de droom van Hegarty, die zichzelf de derde sekse voelt tussen manen vrouw in, om het verschijnsel van de transformatie op deze manier te tonen.

Une nouvelle amie (V)
Claire raakt flink van slag als haar beste vriendin overlijdt en haar man David en een baby achter laat. Dan komt ze erachter dat David graag vrouwenkleren draagt. Claire en David creëren samen een vrouwelijk personage voor David: Virginia.

Alt om min far (All about my father) (V en kind van)
Noorwegen, 2002 - Documentaire van Even Benestad, 71 min. Noors gesproken.
Deze met (inter)nationale filmprijzen overladen documentaire van Even Benestad is een eerlijk en pijnlijk familierelaas over zijn vader Esben Benestad. Deze is een gerespecteerd arts in Grimstad, en ook een dichter en schrijver, die steeds op de voorgrond treedt als Esther Pirelli, het vrouwelijke alterego van Esben.
Meer info over deze docu