Films kinderen

Op deze pagina staan een aantal films genoemd die gaan over genderkinderen.


YouTube
Op YouTube is een aparte pagina voor goede documentaires over genderkinderen zowel in het Engels als het Nederlands.

Hij is een zij, seizoen 1 en 2
Wil je de 6 afleveringen van seizoen 1 en/of 2 terug zien? Kijk de afleveringen hier.

De Publieke Omroep
In  het archief van de publieke omroep staan een aantal documentaires over transgenders. Je vindt deze documentaires hier.

Hoe Ky Niels werd
NPO Spirit- 20 min. Ky voelt zich al jaren ongelukkig omdat ze een meisjeslichaam heeft. Afgelopen zomer heeft Ky het eindelijk aan haar ouders verteld: ze wil een jongen worden. En ze wil een andere naam: Niels. Samen met vriendin Sterre, die eerst Tibor heette en dus een jongenslichaam heeft, vertellen ze aan hun nieuwe klas op de middelbare school dat ze genderkinderen zijn. Het is het begin van een nieuw leven als Niels.Deze documentaire staat op de website van NPO Spirit

Vreemde Eend
NL 2005 Luus is geboren als Lucas, een jongen. Maar dat wil hij helemaal niet. Hoe word je als jongen dan een meisje? Dat legt Luus uit in Vreemde E.E.N.D (2005). 10 jaar later is ze als jonge vrouw verkozen tot Holland's Next Top Model 2015. Te zien op de website van de VPRO.

De dag dat ik besloot Nina te zijn
NL, 2000 - 15 min. Documentaire van Ingeborg Janssen. Nederlands gesproken.
"Een meisje", antwoordt Guido op de standaardvraag "Wat wil je later worden?". De elfjarige Guido is geboren als een jongen, maar voelt zich een meisje.
Deze documentaire vind je op de website van de VPRO

Valentijn
NL, 2007 - ca. 60 min. Documentaire van Hetty Nietsch. Nederlands gesproken.
Valentijn is acht, wanneer documentairemaker Hetty Nietsch hem voor het eerst filmt. Lichamelijk een jongen, maar in hart en ziel een meisje. Negen jaar lang volgen we Valentijn op zijn weg naar vrouwelijkheid. Welke keuzes moet Valentijn gedurende die jaren maken? En wat betekent het voor zijn ouders, zijn broertje en zijn schoolvrienden dat hun zoon, broer en vriend liever een dochter, zus en vriendin wil zijn? Deze documentaire is momenteel te zien op de website van de NPO

Ma vie en rose (My life in pink)
F/B/VK, 1997 - 88 min. Film van Alain Berliner. Frans gesproken. Kijkwijzer: AL
Ma vie en Rose is het verhaal van Ludovic, een kleine jongen die ervan droomt een meisje te zijn. Wat voor hem normaal is, is dat niet per se voor de anderen. Zijn ouders weten niet wat ze moeten doen tegenover zijn koppigheid en vaststaande meningen. Ze reageren zo goed als ze kunnen, en voelen zich gekwetst door de blik vol verwijten van hun buren.

Louis Theroux verdiept zich in de wereld van de transgender kinderen
Documentaire die is uitgezonden door de VPRO maar daar helaas niet meer beschikbaar is. Wel nog in het Engels te zien op YouTube

Engelstalige films:

  • Iedereen noemde me Sebastiaan, maar ik wist dat ik een meisje was.
  • Het verhaal van Jacob een transgender van 5 jaar oud.
  • Trots op mijn transgenderkind.
  • How to become a boy. Geweldig filmpje van 8-jarige Alex die in een rap zijn coming out verhaal vertelt. Kijk hier.
  • How to be a girl on vimeo Heel mooi filmpje over een jongen die een meisje is. Kijk hier.
  • Trots op mijn transgenderkind.

TransGeneration
VS, 2005/2006 - 60 min. Tv-documentaire van Jeremy Simmon. Engels gesproken.
Baanbrekende reality soap die het leven van vier transgender-jongeren volgt in een jaar op verschillende Amerikaanse universiteiten. Alle vier studenten besluiten hun geslacht te veranderen tijdens hun studie of zijn net met hun transformatieproces begonnen.Deze serie is nog te vinden op you-tube. Meer info over deze docu (Engels)