Fiscaal

Verdien uw medische kosten terug via de belastingaangifte
Bepaalde kosten die niet worden vergoed door de zorgverzekering (zoals sommige hormonen, sommige hulpmiddelen, reiskosten en dergelijke) kunnen in bepaalde gevallen worden afgetrokken van het inkomen voordat de belasting hierover wordt berekend. Hoe je dit kunt doen, zie je op de geheel vernieuwde website meerkosten van Ieder(In).

Nieuw op deze website is informatie over de extra inkomensondersteuning die gemeenten geven. De landelijke tegemoetkomingen, Wtcg en Compensatie eigen risico (Cer), voor mensen met een beperking en chronisch zieken zijn namelijk verdwenen. De financiële ondersteuning van deze groep mensen is nu een taak van de gemeenten.

Geld terugverdienen
Met behulp van tips op de website kun je soms honderden euro’s terugverdienen. De aftrek geldt voor zogenaamde ‘specifieke zorgkosten’, zoals medische hulp, voorgeschreven medicijnen, dieet op doktersadvies en vervoer van en naar het ziekenhuis. Hoe hoog het bedrag is dat je terug kunt krijgen, hangt af van jouw zorgkosten, jouw inkomen en dat van een eventuele fiscale partner.


Begrijpelijk en laagdrempelig
In begrijpelijke taal geeft de website uitleg over het invullen van de belastingaangifte 2015. Rekenvoorbeelden verduidelijken een en ander. Verder is een digitale brochure met alle informatie als pdf- of wordversie te downloaden van de website (onder publicaties) en kun je die zelf printen.

Bezoek de website www.meerkosten.nl
van de Ieder(in) voor meer informatie
.

 

Je kunt natuurlijk ook de website van de belastingdienst raadplegen.

Ondersteuning bij extra zorgkosten in 2016
Vanaf 2015 is de Gemeente verantwoordelijk voor inkomensondersteuning bij extra zorgkosten. Elke Gemeente heeft daar haar eigen regels voor. Heb je een laag inkomen en extra kosten zoals bijvoorbeeld reiskosten vraag dan bij de gemeente na wat er mogelijk is. Een deel van de zorgkosten blijft aftrekbaar van de belasting. Op de website financieel.info.nl vind je hier informatie over.