Transitieproces
Inhoudelijke informatie over de transitie van man naar vrouw of vrouw naar man, staat uitgebreid opgenomen in onze brochures. Je kunt deze vinden op onze pagina info.

Hoe pak ik het aan als ik sterk het gevoel heb transseksueel te zijn?
Als je al langere tijd rondloopt met het gevoel dat jouw genderidentiteit niet overeen komt met je biologische geslacht, en je lichamelijk zou willen veranderen, kun je je wenden tot een van de genderteams in Nederland: het VUmc in Amsterdam (volwassenen en kinderen), het UMCG in Groningen (volwassenen) en het LUMC in Leiden (kinderen). Naast deze genderklinieken zijn er ook een aantal vrijgevestigde psychologen die zich gebben gespecialiseerd in genderdysforie en die een diagnose kunnen stellen.

Je kunt je bij een van deze instellingen aanmelden. Na een intake volgen er dan verschillende psychologische testen en lichamelijke onderzoeken. Je gaat gesprekken voeren met een psycholoog. Na een aantal gesprekken (het aantal verschilt van persoon tot persoon) kan de psycholoog in overleg met jou besluiten jouw casus in te brengen in het genderteam. Het genderteam bepaalt uiteindelijk of je behandeld gaat worden. Het eerste positieve besluit hierover wordt wel het ‘groene licht’ genoemd. Als je ‘groen licht’ hebt gekregen, kun je de eerste stap in het transitieproces gaan zetten.

Die eerste stap in het transitieproces is het gaan gebruiken van hormonen (vrouwelijke hormonen voor de man-naar-vrouw transseksuelen en mannelijke hormonen voor de vrouw-naar-man transseksuelen). Deze hormonen, die je verder je hele leven moet blijven gebruiken, gaan de eerste veranderingen geven. Over het algemeen worden de volgende medische stappen gezet na één of anderhalf jaar hormoongebruik. Tijdens deze periode blijf je komen bij de psycholoog en wordt van je verlangd dat je, als je dat nog niet doet, langzaam maar zeker gaat leven in de rol van het gewenste geslacht. Deze periode heet de sociale transitie, ook wel real life fase genoemd. Dat houdt ook in dat je je familie, vrienden, werk, etc. op de hoogte stelt van de veranderingen die je zult ondergaan, zodat je omgeving zich daar ook op kan instellen.

Als alles goed verloopt in die één tot anderhalf jaar, dan besluit het genderteam, weer op voordracht van je psycholoog, of je in aanmerking komt voor de operaties die je in het kader van je transitie kunt ondergaan. Voor de inhoudelijke beschrijving van de operaties zie ook onze brochures: Eigen uitgaven. Over het algemeen zijn meerdere operaties nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Het is mogelijk je voornaam en geslachtsaanduiding te laten wijzigen in de Basisadministratie persoonsgegevens (BPR).Je officiële identiteitspapieren (ID-kaart, paspoort, rijbewijs) kunnen dan aan de nieuwe situatie worden aangepast.
 
Waar kan ik terecht met vragen?
Je kunt op verschillende plaatsen terecht met je vragen:

  • Je kunt een van onze zelfhulpgroepen bezoeken, zie de pagina lotgenoten.
  • Je kunt ons secretariaat benaderen met je vragen (020-2050914 of via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).
  • Veel informatie is opgenomen op deze website. Je vind deze informatie onder het kopje 'info' hier vind je ook een uitgebreide literatuurlijst en links naar andere websites en organisaties of op de pagina genderthema's.
  • Verder hebben wij een aantal brochures en boekjes in eigen beheer uitgegeven. Veel van onze uitgaven zijn gratis downloadbaar. Papieren uitgaven zijn hier bestellen.

Hoe kom ik in contact met anderen?
Je kunt in contact komen met anderen door het bezoeken van een of meer van onze zelfhulpgroepen. Voor verdere informatie zie onze pagina lotgenotencontact. Ook zijn er verschillende Facebookgroepen en mailgroepen. Zie ook onze pagina info, onder links.

Waar kan ik heen voor medische behandeling?
Voor de medische behandeling kun je terecht bij verschillende genderteams en een aantal vrijgevestigde psychologen Zie verder onze pagina medisch.

Waar kan ik terecht voor psychologische of psychosociale hulp of begeleiding of ander hulpverleners?
Naast de informatievoorziening en de zelfhulpgroepen waarvoor je bij ons als patiëntenorganisatie Transvisie terecht kunt, is er inmiddels op redelijk veel plaatsen in de regio professionele psychologische hulpverlening mogelijk op individuele basis. Een aantal van deze instellingen zijn Transvisie Zorg, Lentis Jonx of bepaalde GGZ-instellingen en Psyq's. Je kunt bij deze organisaties veelal niet terecht als vervanging voor de diagnostische fase, maar ze kunnen volwassenen en/of kinderen helpen bij hun zoektocht naar hun genderidentiteit, doorsturen naar een genderteam of een vrij gevestigde psycholoog en verder begeleiden bij de transitie. Er wordt op een aantal plekken ook groepstherapie gegeven. Dit kan een meerwaarde hebben vooral als er sprake is van een isolement. Informeer bij de betreffende organisatie naar eventuele wachttijden. Deze moeten binnenkort op de website van de instelling worden gepubliceerd.

In een aantal gevallen valt de deskundige psychologische zorg waar we hier over spreken onder de WMO/Jeugdwet en is de gemeente de partij die deze zorg regelt. Je kunt altijd bij de gemeente waar je woont, meestal bij het WMO-loket nadere informatie vragen.

Voor meer informatie over psychologische of psychosociale hulpverlening, individueel of in groepsverband, of andere hulpverlening (denk aan: huidtherapeuten, haptonomen, logopedisten, bekkenbodemfysiotherapeuten) kun je bellen met ons secretariaat (020-2050914) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar ons secretariaat.

Waar kan ik terecht voor hulp of ondersteuning direct na een geslachtsaanpassende operatie?
Als je denkt hulp nodig te hebben direct na een geslachtsaanpassende operatie en je geen beroep kunt doen op familie, buren of vrienden, dan kun je je, mits tijdig, wenden tot het WMO-loket van de gemeente waar je woont. De gemeente kan zorgen voor tijdelijke hulp bij het huishouden en andere werkzaamheden. Soms zijn er ook voorzieningen om boodschappen te (laten) doen.