Welkom

 bij Transvisie

Patiëntenorganisatie Transvisie is de patiëntenorganisatie in Nederland die zich inzet voor mensen met vragen rondom hun genderidentiteit: transgenders, gendercreatieve mensen en transseksuelen, hun familie, hun naasten en hun relevante omgeving


Man, vrouw of meer variatie?

In de tweedeling in mannen en vrouwen herkent niet iedereen zich, er is meer variatie. Er zijn mensen die weliswaar biologisch man zijn, maar zich (meer) vrouw voelen en mensen die biologisch vrouw zijn, maar zich (meer) man voelen. Ook zijn er mensen die zich beide voelen, of geen van beide. De pluriformiteit van de samenleving heeft niet alleen te maken met kleur of cultuur of seksuele voorkeur, maar ook met het feit dat er méér dan twee genders bestaan. Iedereen mag zijn zoals hij of zij is en behoort daarin gerespecteerd te worden.

Transgender en transseksueel
Over het algemeen wordt het begrip 'transgender' gebruikt als parapluterm voor iedereen van wie het geboortegeslacht niet of deels in overeenstemming is met de genderidentiteit. Meer specifiek duidt het mensen aan die kenmerken van man en vrouw in zich verenigen. Het begrip transseksueel wordt gebruikt voor mensen die een medische aanpassing ondergaan en van geslacht veranderen.

Ben je transgender, of zoekende naar je genderidentiteit?
Zit je met de vraag of je een man bent of een vrouw en weet je niet wat je daar mee aan moet? Of weet je het al, en heb je je aangemeld bij een genderteam? Bij Transvisie ontmoet je lotgenoten. Dat kan je helpen om te ontdekken wie je bent. Maar ook om beter te leren omgaan met problemen die je in het dagelijks leven tegenkomt als transgender. Wij, de vrijwilligers van Transvisie, weten hoe dat is, want we hebben hetzelfde meegemaakt als jij. Onze ervaringen willen we graag met je delen. Voor genderzoekers, transgenders, transmannen en transvrouwen hebben we diverse zelfhulpgroepen

Heb je een kind dat misschien transgender is?
Heb je een kind dat aangeeft tot het andere geslacht te behoren of te twijfelen? Berdache is de zelfhulpgroep van Transvisie voor gezinnen met een genderkind. Hoe accepteren andere ouders wat er met hun kind gebeurt? Hoe pakken zij de praktische problemen aan? Daar kun je moed uit halen. Of structuur vinden om alles wat er op je afkomt op een rijtje te zetten. En de kinderen kunnen ervaren dat ze niet de enige zijn met zo’n lastig pakketje. Zelfhulpgroep Berdache is er voor ouders met genderkinderen Op onze pagina GENDERTHEMA’S staan de antwoorden op veel vragen over Genderkinderen

Ben je familie van een transgender?
Wil je vader verder door het leven als vrouw? Of wist je moeder dat ze eigenlijk altijd al een man was? Je ziet een vrouw lopen die wel erg veel lijkt op je zoon, nee wacht het is hem! Je dochter komt langs in mannenkleren. Oké, dat doet ze wel vaker. Maar nu wil ze praten zegt ze en dat is heel ongewoon. Wat zou er zijn? E
r kan heel wat op je pad komen dat je nooit had verwacht. Hoe ga je daar mee om? En hoe pakt een ander dat aan? Daar zou je graag over willen praten. Familieleden van transgenders leiden de zelfhulpgroep (H)Erkenning

Zoek je materiaal voor een werkstuk of scriptie?

Op onze website kun je heel veel informatie vinden over genderdysforie, transgenderzijn en transseksualiteit. We houden onze NIEUWS pagina up-to-date, daar staan onderwerpen die raakvlakken hebben met transgenderzijn. Onze brochures en folders staan vol met nuttige informatie en die kun je als pdf downloaden onder info. Je kunt eventueel ook de papieren versies bestellen. Onder Genderthema's vind je onder andere een begrippenlijst en veel andere onderwerpen voor mensen die van geslacht veranderen. Verder vind je overal links naar andere websites die over dit onderwerp gaan.

Bekijk onze uitgebreide website, want er staat te veel op om hier te noemen. We hebben er vrijwel alle kennis opgezet die we hebben verzameld over het onderwerp transgender en transseksualiteit, en vullen deze regelmatig aan met de nieuwste ontwikkelingen. Succes met je opdracht!

Media: Pers / Kranten / Televisie / Radio
Transgenders zijn de laatste jaren veel in het nieuws, zowel in nieuwsitems als in tv-programma’s en documentaires. Soms negatief, maar vaak ook positief. Dat onze doelgroep meer wordt gezien, vinden wij een goede ontwikkeling. Daar werken we graag aan mee, voor zover dat binnen ons bereik ligt. Maar een verzoek om transgenders te ‘leveren’ voor bijvoorbeeld een actualiteitenprogramma, daar kunnen wij niet aan voldoen. Om privacy-redenen houden wij geen persoonsadministratie bij van onze bezoekers, dat zou in strijd zijn met de veilige omgeving die wij hen bieden. Onze vrijwilligers zijn beperkt inzetbaar; velen doen het vrijwilligerswerk naast een baan of hun studie.
Wel kunnen we verzoeken van de media op onze website plaatsen; per maand hebben wij vele unieke bezoekers. Of verzoeken doorzetten naar relevante zelfhulpgroepen van Transvisie, of naar externe relaties. Iedere aanvraag bekijken we opnieuw op onze mogelijkheden om er aan mee te werken. Wil je contact?

Welcome for foreign guests in English

Patiëntenorganisatie Transvisie is a patient support organisation which caters for people identifying with non-standard gender identities such as transgenders, transsexuals, genderqueers, their families, next of kin and relevant others. 
If you prefer to speak to someone or need more information in English, please contact our office at +31(0)20 2050 914 on Monday till Friday between 13:00 and 17:00 hours or by e-mail at Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
This website can be translated from Dutch into other languages by installing the Google toolbar plugin (Please note that these translations are often not entirely correct.)