header_onderwerp_politiek_01

Hoewel discriminatie in Nederland op basis van de Grondwet verboden is, lijkt dat helaas voor transgender mensen niet altijd op te gaan. Heb je te maken met discriminatie door je werkgever, sportclub, gemeente, woningbouworganisatie, zorgverzekeraar, dan kun je proberen je recht te halen. Er zijn diverse organisaties die je daarbij kunnen helpen.

Heb je het gevoel dat je gediscrimineerd wordt of weet je het zeker, dan kun je dat melden bij verschillende organisaties:

 • De meldpunten discriminatie, deze zijn verspreid over Nederland en te vinden op de website van discriminatie.nl. Zij kunnen je helpen met advies, maar kunnen ook bemiddelen. Bemiddelen kan een juridische procedure tegen bijvoorbeeld je werkgever voorkomen.
 • Bij TNN telefonisch of via de website van TNN.
 • Bij het antidiscriminatiebureau Artikel 1. 
 • Gemeente Leiden gaat een app lanceren om LHBTI discriminatie te melden.
 • Bij de plaatselijke politie of bij de afdeling Roze in Blauw van de politie, zie ook het tabblad ‘Roze in Blauw’.
 • 7 tips bij aangifte van LHBTI-discriminatie.

Ben je slachtoffer van seksueel geweld, dan kun je dat melden bij verschillende organisaties:

 • Het Centrum Seksueel Geweld is er voor iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Alle slachtoffers van recent seksueel geweld (tot en met 7 dagen), kunnen 24/7 gratis bellen met 0800-0188. Iedereen die langer dan zeven dagen geleden iets heeft meegemaakt kan tijdens kantooruren via dit nummer informatie en advies vragen. Zie ook de website van het Centrum Seksueel Geweld.

Heb je te maken met (seksueel) geweld. Dan kun je contact opnemen met verschillende organisaties:

 • Steunpunt Seksueel geweld, website.
 • Veilig thuis organisaties op verschillende plaatsen in Nederland, website.
 • Gids voor LGBTQ’s met tips over de veiligheid online. Tekst van de gids vind je hier.
 • Artikel in Trouw: ‘Álle vrouwen hebben recht op veiligheid, dus ook trans vrouwen’.
meld-discriminatie-2
Gediscrimineerd, beledigd, of mishandeld, omdat je homo, lesbisch, biseksueel of transgender bent? Meld dat altijd bij de politie! In zulke gevallen kun je aangifte doen. Je kunt terecht via de algemene politiekanalen en -bureaus, of bel 0900-8844, of bij spoed 112.
De politie heeft een speciaal onderdeel voor LHBTI+ mensen, ‘Roze in Blauw’. Dit is een landelijk netwerk van de politie met een meldpunt voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI+) die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken gerelateerd aan hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Zij bieden een luisterend oor en kunnen doorverwijzen of bemiddelen bij het doen van melding of aangifte. Wilt u iemand van Roze in Blauw spreken? Bel dan met 088-1691234. Mailen kan ook via RozeinBlauw@politie.nl. Bij sommige politie-eenheden in het land zijn Roze in Blauw-medewerkers direct te bereiken. De Roze in Blauw  politiemensen werken vrijwillig bij dit onderdeel. Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld. Andere adressen van Roze in Blauw vindt je op de website van de politie. Lees ook het artikel ‘Meld LHBT-geweld‘.

Thuis bekeek ik mijzelf in de spiegel en het eerste wat ik zei was: probeer het maar te vergeten. Doe maar net alsof er niets is gebeurd. ___________ Wilma

Het College van de Rechten van de Mens is een overheidsorgaan dat tot taak heeft de mensenrechten te beschermen en te oordelen in het geval van discriminatie. De commissie heeft inmiddels diverse uitspraken gedaan over discriminatie bij transgender mensen. Deze uitspraken zijn te vinden op de website mensenrechten.nl

Er zijn in Nederland ca 355 gemeenten. Iedere gemeente maakt zijn eigen beleid. Een aantal gemeenten hebben een specifiek (lhb)T- beleid en soms ook een speciale T-medewerker. Een aantal gemeenten hebben de verklaring van Dordrecht ondertekend. Wil je meer informatie hierover? Neem dan contact op met de afdeling voorlichting van je eigen gemeente of met TNN.

Zoek je een advocaat die bekend is met transgender of LHBT zaken? Kijk op onze pagina juridisch of vraag ons, via telefoon of e-mail zie contactgegevens, of er nog andere kantoren bekend zijn.