Wat kan je als genderdivers persoon op vakantie verwachten en waar kan je vooraf rekening mee houden? Dit zijn vragen die wij op deze pagina beantwoorden.
Op dit moment heb je nog altijd een deskundigenverklaring nodig om je paspoort of ID aan te laten passen aan je nieuwe naam en geslacht. Zodra de nieuwe transgenderwet in werking treedt, krijg je meer zelfbeschikking en wordt de rol van de deskundige overbodig. Maar deze wet is helaas nog niet inwerking getreden. Heb je (nog) geen ID-bewijs met je nieuwe naam en geslacht erop en ben je bezorgd dat mensen niet geloven dat je ID van jou is? Via TNN kun je een genderidentiteitskaart aanvragen, die je als hulpmiddel kunt gebruiken naast je geldige ID-bewijs. Zie: https://www.transgenderinfo.nl/praktisch/genderidentiteitskaart. Misschien is het handig om deze kaart nog voor je vakantie aan te vragen!
Transgender mensen die regelmatig of minder regelmatig in een vliegtuig stappen krijgen te maken met strenge veiligheidsmaatregelen, zoals security scan, bodyscan, fouilleren en visiteren. Wat deze controle inhoudt kun je hieronder lezen.
Schiphol beschikt over diverse security scan apparaten voorzien van een screeningstechnologie waarbij de privacy is gewaarborgd. Zo worden de beelden geanalyseerd door een computer en niet door operator op afstand. Met de security scan kan bekeken worden of er goederen op het lichaam worden gedragen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde millimeter wave technologie. De security scan op Schiphol wordt ingezet bij de security- en douanecontrole van passagiers. Als een reiziger bezwaren heeft tegen de controle door middel van de security scan, dan mag deze deze controle weigeren. Zie ook de website van de Rijksoverheid over dit onderwerp. In dat geval wordt men volledig gefouilleerd. Overigens kan ook nadat een security scan is gemaakt nog tot fouillering worden overgegaan.
Bij fouilleren gaat het om onderzoek aan lichaam en kleding ten behoeve van de veiligheid of openbare orde. De wettelijke term hiervoor is een ‘Onderzoek aan de kleding’. Fouilleren kan handmatig gebeuren of door middel van een hand scanapparaat. Weigeren van fouillering kan, maar dan kan het zijn dat men niet door de controle komt. Iedereen in Nederland heeft het recht gefouilleerd te worden door iemand van het eigen geslacht. Fouilleren mag worden uitgevoerd door: politie, marechaussee en bepaalde beveiligers. Het fouilleren gaat over het algemeen als volgt, controleren van:
Bij visiteren gaat het om het inkijken van tassen, koffers, jassen, etc. waarbij de te visiteren persoon wordt verzocht deze te openen c.q. leeg te maken (of binnenste buiten laten keren). Maar ook het verplaatsen van goederen kan een actie zijn. Visiteren kent daarmee geen directe, actieve handeling richting de te visiteren persoon. Visitatie is ook geen dwangmiddel: de te visiteren persoon mag weigeren en kan niet tot visitatie worden gedwongen. Dit kan wel leiden tot weigering de persoon toe te laten.
Er zijn gevallen bekend waar zich totaal geen problemen voordeden bij zowel de security scan, de bodyscan of het fouilleren. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij expliciet gevraagd werd naar bv. de prothese en de prothese op explosieven is onderzocht, of naar een nog aanwezig lichaamsdeel.
Wees je ervan bewust dat het waarschijnlijk, niet mogelijk is volledig onopgemerkt een veiligheidscontrole te passeren. Of de veiligheidscontrole een reden is om niet meer te reizen? Dat bepaal je natuurlijk zelf. Bereid je wel mentaal voor op de al dan niet uitgebreide controle (d.m.v. scan, fouillering, verdere lichamelijke controle of zelfs controle aan een prothese).
NB: Schiphol heeft bekend gemaakt de eigen beveiligingsorganisatie transvriendelijker te maken en wil daarvoor samenwerken met het COC en TNN. E.e.a. is het gevolg van de uitkomsten van een onderzoek onder transgender reizigers. Een op de acht had een vervelende ervaring op Schiphol met de veiligheidschecks. De scan werd daarbij negatiever beoordeeld dan het fouilleren.
Houd je van reizen? Wees je er dan van bewust dat er delen in de wereld zijn waar je als transgender persoon problemen kunt ondervinden. Hieronder vind je websites met informatie.
Ga je naar een land waar je problemen zou kunnen verwachten, neem dan van te voren contact op met de ambassade of het consulaat ter plaatse. Vraag om tips en vraag om een telefoonnummer dat je te allen tijde kunt bellen als je in de problemen komt vanwege je transgenderzijn. Zet dit nummer op een makkelijk bereikbare plaats in je telefoon.