Algemeen

Sport en beweging

Een transgender persoon die wil sporten of wil deelnemen aan wedstrijden kan voor, tijdens en na de transitie met bepaalde problemen te maken krijgen waar op voorhand misschien niet direct bij wordt stil gestaan. ‘Mag ik wel deelnemen aan wedstrijden?’ ‘Hoe gaat dat met omkleden?’ ‘Hoe gaat dat met speciale kleding?’ Zo nu en dan bereikt ons daarover wat informatie. Deze informatie willen we hier delen, zonder daarmee volledig te willen zijn.

Praktijk

In de praktijk zijn de volgende situaties bij ons bekend. Advies is om als je in de wedstrijdsport gebruik wil maken van bepaalde oplossingen goed na te gaan of daarvoor dispensatie moet worden verleend.

  • Argentijnse Gomez wil als eerste transgender stap naar profvoetbal makenArtikel van NOS Voetbal.
  • De scheiding tussen mannen en vrouwen in de sport: kan dat nog wel? Prikkelend artikel eerlijkheid in de sport uit Trouw.
  • Een transgender vrouw (die geen geslachtsveranderende operatie heeft ondergaan) en dus formeel alleen op papier vrouw is, heeft van de rechter gelijk gekregen. Zij mag niet als lid geweigerd worden door een sportschool die zich alleen op vrouwen richt. Uit de Plusonline.
  • Aan een transgender man is door de NL zwembond persoonlijk dispensatie voor bepaalde tijd verleend om met twee zwembroeken te zwemmen bij bepaalde wedstrijden.
  • Transgender sporters. Vijfdelige serie van het Internationale Olympische Comité over transgender mensen waarbij de sport hun heeft geholpen hun ware identiteit te vinden (volleybal, boksen, ijshockey, zwemmen triatlon).
  • Wat gebeurt er als je in NL topsporter bent en uit de kast komt als transgender? Val je dan onder de mannen of de vrouwen? Gender in de atletiek.
  • In 2016 heeft het IOC bepaald dat transgender atleten kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen zonder chirurgische ingrepen te hebben ondergaan. De richtlijn bepaalt dat transmannen kunnen deelnemen zonder enige restrictie en dat transvrouwen vrouwelijke hormonen moeten gebruiken. Zie het artikel in the Guardian.
  • Een transgender jongen meldde zich als lid aan bij een sportvereniging. De sportvereniging liet de moeder van de jongen telefonisch weten dat zij dit een ‘speciale situatie’ vond en de aanmelding daarom in een bestuursvergadering besproken zou worden. Vervolgens ontving de moeder per e-mail het besluit dat haar zoon niet toegelaten werd. De vereniging was bang dat de jongen slachtoffer zou worden van pesterijen. Het College voor de Rechten van de Mens krijgt de zaak voorgelegd en oordeelt dat de sportvereniging jegens de jongen verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van geslacht door hem het lidmaatschap van de voetbalvereniging te weigeren. Het volledige oordeel is te vinden op de website van het College voor de rechten van de mens.
  • Artikel uit Runnersworld over cross fit.
  • Artikel uit de Telegraaf over een transgender arbiter die voor het eerst als vrouw het veld op gaat.

Richtlijnen en adviezen.

Hieronder volgen adviezen aan aanbevelingen van organisaties ten behoeve van de sportende transgender persoon:

  • Film over de aanbevelingen van het IOC.
  • UCI komt met nieuwe regels voor transgenders in de wielersportArtikel in Wielerflits.
  • NOC-NSF samen met TNN, Richtlijnen voor gender- en seksediverse personen in de sportRichtlijnen voor sportbonden, clubs en sporters ten behoeve van een inclusieve sportomgeving voor sportbonden
  • In 2017 heeft de stad Gent een uitgebreid rapport uitgebracht over de behoeftes van transgender personen, waaronder in zwembaden etc. met aanbevelingen die ook in Nederland zinvol zijn.
  • Op de volgende website(s) is ook nadere informatie te vinden: Website Trangenderinfo van TN
Deze pagina is op 14 oktober 2024 bewerkt.