Werk
Coming-out op je werk.
Wil je een coming-out doen op je werk? Denk goed na over hoe je dit gaat aanpakken. Bereid een gesprek met je werkgever goed voor. Wellicht is er een vertrouwenspersoon op het werk die je daarbij kan ondersteunen. Gelukkig werken steeds meer werkgevers goed mee. De informatie deze pagina staat kan ook de werkgever helpen. Je kunt je aanmelden bij het LHBT-netwerk van je bedrijf. Overkoepelende netwerken vind je bij de organisatie Work Place Pride. Als je bij de overheid werkt, kun je deelnemen aan Dutch Gouvernement Pride, zie de Facebookpagina.
Mochten er toch problemen ontstaan dan kan het meldpunt discriminatie bemiddelen als dat nodig is. Soms voorkomt dat de gang naar de rechter. We adviseren je, als je dat nog niet bent, om, voor je met de werkgever gaat praten, lid van een vakbond te worden. De vakbond kan je juridisch advies geven als dat nodig is. Zie ook onze pagina discriminatie. Word je lid van de vakbond nadat er een conflict is ontstaan, dan is het niet, of alleen onder voorwaarden, mogelijk om rechtsbijstand te krijgen bij de problemen die al zijn ontstaan via de vakbond. De FNV houdt bijvoorbeeld aan dat als een conflict ontstaat binnen een half jaar na de start van het lidmaatschap je alleen rechtsbijstand krijgt als je twee jaar lid blijft. Na een half jaar gelden er bij de FNV geen voorwaarden meer.
Vind je het prettig om begeleiding te krijgen bij de coming-out op je werk door een ervaren coach? Of wil je als werkgever begeleid worden? Vraag naar de mogelijkheden van Trans Werkt Nederland of de Stichting Gendertalent.
Hulp bij het zoeken naar werk.
Informeer eens naar de mogelijkheden van de Stichting GenderTalent. GenderTalent biedt kosteloos arbeidscoaching aan mensen met een genderdiverse achtergrond. Er wordt gewerkt met coachingstrajecten, gespecialiseerde trainingen en mediators. Een groot aantal professionele coaches kunnen jou voor, tijdens en na jouw transitie helpen met het vinden van de juiste baan of werkgever.
GenderTalent heeft een uitzendburean Genderflex en werkt samen met bedrijven, gemeentes, UWV, het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen. Daardoor is het aanbod voor zoveel mogelijk trans personen beschikbaar!
Trans Werkt Nederland is een commercieel reïntegratiebedrijf dat ervaringsdeskundige jobcoaches in dienst heeft om jou te ondersteunen in het zoeken naar en vinden van (ander) werk en om jou te begeleiden op de werkvloer.
Transgender Netwerk Nederland.
Transgender Netwerk Nederland (TNN) doet veel op het gebied van werk en transgender personen. TNN heeft een aantal op werk gerichte initiatieven ontwikkeld:
- Uitgebreid artikel uitgebracht met tips voor werkgevers: Zo maak je jouw werkvloer transgendervriendelijk.
- TNN heeft de Gids voor een transgendervriendelijke werkvloer met tips voor werkgevers en de al wat oudere folder Transgender op de werkvloer uitgebracht.
- TNN is in opdracht van het ministerie van OCW het project: ‘Coaching Transgenders naar werk’ opgestart. Professionele coaches met ruime ervaring begeleiden transgender personen op verschillende manieren. Wil je meer weten over dit project of heb je interesse? kijk dan op de website van TNN.
- TNN heeft in samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek, met de Universiteit van Maastricht en stichting Gendertalent het factsheet ‘Hoe gaat het met transgender personen op de arbeidsmarkt en de werkvloer’? uitgebracht. In dit factsheet staan de belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek ‘Transgender en Werk’.
- TNN promoot al enige tijd transitieverlof voor transgender mensen. De gemeenteraad van Amsterdam heeft inmiddels gestemd voor transitieverlof voor gemeenteambtenaren. Zie het Parool en de website van TNN.
Diverse jurisprudentie.
Verschillende organisaties zoals het College van de Rechten van de Mens, de Ombudsman en de rechter hebben uitspraken gedaan over problemen die transgender mensen op het werk ervaren. Hieronder staan een paar uitspraken (staat jouw situatie er niet bij, er zijn veel meer uitspraken).
- Het UWV past haar administratie aan na een uitspraak van de nationale ombudsman en spreekt een transgender vrouw voortaan aan als ‘mevrouw’ . Deze mevrouw stond nog geregistreerd als man in het de Basis Registratie Personen.
- Geslachtsveranderende operatie is ziekte in de zin van artikel 7:629 BW. De kantonrechter van de rechtbank in Den Bosch heeft in een uitspraak bepaald dat uitvallen van een werknemer/werkneemster als gevolg van het ondergaan van een geslachtsaanpassende operatie, moet worden beschouwd als ziekte in de zin van artikel 7:629 BW en niet als een het ondergaan van een cosmetische ingreep. Door dat oordeel is de werkgever gehouden om gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid het loon door te betalen.
- Het College van de Rechten voor de Mens heeft de afgelopen jaren meerdere uitspraken gedaan over discriminatie op het werk. Deze uitspraken zijn te vinden op de website mensenrechten.nl.
Naslagwerken.
Hieronder staan een aantal brochures en handleidingen die betrekking hebben op transgender personen op de werkvloer.
- Gids voor transgendervriendelijke werkvloer te downloaden op de website van TNN.
- Special vakblad bedrijfs- en verzekeringsartsen over transgender. Lees het artikel op de website van TNN.
- Transgenders op de werkvloer. Op de website van het Continuüm staat een verslag van het onderzoek van de organisatie Worldplace Pride over de positie van LHBT’ers op de Nederlandse werkvloer. Hierin ook een meer persoonlijk verhaal.
- Transgenders en de arbeidsmarkt. De Rutgers Stichting heeft in 2010 een onderzoek gepubliceerd over transgenders en werk. Op www.docplayer.nl is dit rapport te vinden.
- Gelijke kansen voor transgenders. UWV heeft in 2016 een handleiding uitgegeven Transgender Werkt. Deze handleiding wil bijdragen aan kennis en begrip door inzicht te geven in wat transgenderzijn inhoudt zodat transgender mensen het gevoel van veiligheid en waardering krijgen waar iedereen recht op heeft.
- De Belgische overheid heeft een brochure over gelijke kansen voor transgender personen.
- Het transgenderinfopunt België geeft informatie over werk en outing voor zowel werkgevers als transgender personeel.
- Europa EuroGender Network heeft een rapportage uitgebracht over de positie van transgender mensen op de werkvloer. Er staan ook aanbevelingen in om die positie te verbeteren. Op de website van deze organisatie is het rapport The Trans Crossroads te downloaden
Was de informatie op deze pagina nuttig?
Dagelijks staan meer dan 100 transvisie vrijwilligers belangeloos klaar voor onze doelgroep. Via onze contactgroepen, individuele gesprekken, infopunt, voorlichting maar ook via onze belangenbehartiging. Met jouw donatie kunnen wij nog meer betekenen voor onze doelgroep en transgenderzorg sneller toegankelijker maken.