Genderhome 12 februari: “Genderdysforie en de wisselwerking met andere diagnoses”

KOMENDE ZONDAG 12 februari hebben we weer een Genderhome bijeenkomst in Eeterie de Globe (Humanitas gebouw) in Groningen. Aanmelden voor de bijeenkomst mag (genderhome-groningen@transvisie.nl) maar is zeker niet noodzakelijk.


THEMA “Genderdysforie en de wisselwerking met andere diagnoses”
Veel van ons dragen al een ‘rugzakje’ mee zodra we de intake bij een genderteam binnenlopen. Sommigen hebben officiële diagnoses, maar veel anderen hebben ook een historie van niet gemiddelde psychosociale ontwikkeling. Je voelt of voelde je misschien overmatig verdrietig, onzeker, machteloos, somber, prikkelbaar, angstig of gespannen. Of gewoon altijd een buitenbeentje.

Diagnoses die vaak samen met genderdysforie voorkomen zijn bijvoorbeeld vormen van autisme en ADHD/ADD. Maar ook de combinatie met depressies en trauma’s komt bovengemiddeld vaak voor.

Dat depressies en trauma’s samen kunnen hangen met – of zelfs veroorzaakt worden door – genderdysforie ligt voor de hand. Maar ingewikkelder wordt het bij de ontwikkelingsproblemen (zoals autisme en ADHD/ADD). Deens onderzoek wees eind 2019 uit dat ADHD en autisme genetisch gelijksoortige varianten delen. Kan er ook een vergelijkbaar verband met genderdysforie zijn? Of ligt dat verband meer in de sociale hoek; leidt de manier van categoriseren van de omgeving (en zichzelf) eerder tot besef en beleving van afwijkingen tussen gender en geslacht? Interessante (wetenschappelijke) discussies die wij toch maar niet gaan voeren. Waar wij vooral mee te maken hebben zijn de gevolgen voor ons.

Ten eerste is er de reactie van je omgeving. Sommigen zullen ervaren dat mensen je genderdysforie door je andere diagnoses juist serieuzer nemen. Opeens snappen ze bijvoorbeeld beter waarom je altijd zo depressief was. Ze zijn blij voor je dat er een mogelijke oorzaak gevonden is. Maar je omgeving kan juist ook met wantrouwen reageren. Dat je weer iets gevonden hebt, dat je kennelijk voldoening zoekt in het stapelen van diagnoses. Nu ze bijvoorbeeld net geaccepteerd hebben dat jij anders op hen reageert omdat je autisme hebt moeten ze opeens ook nog rekening gaan houden met je genderdysforie. Soms gaat het zelfs dieper: dat je zelf in die misvattingen gaat geloven. Dan kun je helemaal in een negatieve spiraal raken.

Ten tweede kan je ‘rugzakje’ gevolgen hebben voor je transitietraject. Een belangrijk onderdeel van de diagnostische fase is dat ze moeten vaststellen of je onvrede ook een andere achtergrond kan hebben. Soms kan het vertraging geven in je traject. Als je bijvoorbeeld trauma’s hebt die samenhangen met (seksueel) misbruik willen ze vaak dat die eerst uitbehandeld zijn voordat je verder mag of überhaupt mag starten met je gendertransitie. Andersom kan een eerdere diagnose ook juist helpen. Als je bijvoorbeeld al een diagnose voor autisme hebt kan bepaald afwijkend gedrag dat ze zien al verklaard worden en hoeven ze dat niet verder uit te zoeken.

Wat zijn onze eigen ervaringen? Hoe gaan we ermee om? Hopelijk kunnen we nog iets van elkaars ervaringen leren.


TERUGBLIK op 8 januari
Wij als team dachten dat men het prettig zou vinden eens een wat luchtiger thema te kiezen. Op meerdere manieren bleek dat kennelijk niet het geval. Niet alleen was de opkomst merkbaar lager, ook de mensen die er wel waren gaven aan dat ze liever wat pittigere thema’s hebben. Dit werd meteen in de praktijk gebracht doordat zich een discussie over onze kansen en uitdagingen op het gebied van relaties en dating ontspon. De meningen en ervaringen liepen sterk uiteen. In de nabije toekomst komt daar een themabijeenkomst over. In het vervolg zullen wij sowieso pogen de pittigere thema’s op te zoeken.


PLAATS: Humanitasgebouw ‘Eeterie de Globe’ A-kerkhof 22 (zuidzijde), 9711 JB Groningen


TIJD: Vanaf 14:00 kun je inlopen waarna we om 14:30 officieel starten met een welkom. We borrelen nog wat na vanaf ongeveer 16:30 en sluiten af om 18:00.


MAILINGLIJST
Ben of ken je Noordelijke transpersonen die graag mee willen doen aan de Genderhome bijeenkomsten? Vraag ze ons een mail te sturen op genderhome-groningen@transvisie.nl, dan voegen we ze toe aan de mailinglijst.