Genderhome 9 april: “Hoe ver zet jij de kastdeur open, wanneer ben je waar klaar voor?”

Genderhome 9 april: “Hoe ver zet jij de kastdeur open, wanneer ben je waar klaar voor?”

ZONDAG 9 APRIL (eerste paasdag) hebben we weer een Genderhome bijeenkomst in Eeterie de Globe (Humanitas gebouw) in Groningen. Aanmelden voor de bijeenkomst mag (genderhome-groningen@transvisie.nl) maar is zeker niet noodzakelijk.


THEMA “Hoe ver zet jij de kastdeur open, wanneer ben je waar klaar voor?”
Op gegeven moment moesten we er allemaal door heen, of wellicht moet je nog. We bedoelen het moment dat je aan je omgeving vertelt dat je verder wilt in een ander gender dan je geboortegeslacht. “Uit de kast komen” noemen we dat ook wel. Niet eenvoudig natuurlijk.

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken is dat ook niet zo’n eenvoudige en rechtlijnige gebeurtenis. Eerst vertel je het aan wat intimi; je partner, je ouders of je huisgenoten wellicht. Logische vervolgstappen zijn een bredere kring; je familie, je vrienden en anderen die je regelmatig tegenkomt. Tenslotte pas je je serieuzere online-profielen aan en vertel je het op je werk, je opleiding, je sportclub, je stamkroeg of in de kerk.

“Tenslotte” zeggen we? Maar is het daar klaar? Veel van ons zijn al heel lang “uit de kast” volgens die normen. Maar is het proces daarmee ook afgerond? Er zijn nog heel veel nuances en gradaties.

Afgelopen vrijdag (elk jaar op 31 maart) was het ‘Transgender Day of Visibility’. Hoe zichtbaar ben jij zelf? Of belangrijker nog: hoe zichtbaar wil jij zijn? Hang jij de vlag uit zodat alle buren het kunnen zien? Wil jij met een foto en je volledige naam in de krant? Opeens weet dan echt iedereen die je ooit gekend hebt dat jij transgender bent. Ben jij daar klaar voor? Of zijn bijvoorbeeld je ouders er klaar voor dat hun collega’s het opeens weten van jou?

Maar het werkt ook de andere kant op. Stel dat jij al jaren geleden in transitie bent gegaan. Je ziet er heel overtuigend uit, je bent verhuisd en je hebt een nieuwe werkomgeving. Ga jij nietsvermoedende mensen alsnog vertellen dat je een transgenderverleden hebt? Wie eventueel wel? Wie juist niet? Zeg je het op een sollicitatiegesprek of vertel je het aan je nieuwe date?


TERUGBLIK op 12 maart
Vorige bijeenkomst hadden we het over wat er in de sociale transitie nodig is. Zoals kleding, motoriek en verdere presentatie. Er bleken veel verschillende insteken, dat wisten we natuurlijk al. Maar opvallend was dat de aanwezigen heel overtuigd en consequent vasthoudend waren in hun aanpak. Weinig mensen twijfelden of schakelden om naar een andere aanpak. Wel zeiden velen die al langer in transitie waren dat het belang van die presentatie afneemt. Ten eerste omdat je lichaam uiterlijk steeds meer gaat lijken op je wensgender zodat presentatie minder belangrijk wordt. Maar ook omdat je zelfverzekerder wordt en het je minder kan schelen wat anderen van je presentatie vinden. Opvallend was wellicht nog dat er mensen waren die de hele sociale presentatie van begin af aan weinig aandacht hebben gegeven en zich daar prima bij voelen. Je gender zit van binnen en hoe dat er van buiten uit ziet is niet hun probleem zeg maar. Een interessante insteek natuurlijk, waar iedereen het eigenlijk ook mee eens was. Maar uiteindelijk wilde de overgrote meerderheid toch zijn of haar best doen om ook sociaal meer passabel te zijn.


PLAATS: Humanitasgebouw ‘Eeterie de Globe’ A-kerkhof 22 (zuidzijde), 9711 JB Groningen


TIJD: Vanaf 14:00 kun je inlopen waarna we om 14:30 officieel starten met een welkom. We borrelen nog wat na vanaf ongeveer 16:30 en sluiten af om 18:00.


MAILINGLIJST
Ben of ken je Noordelijke transpersonen die graag mee willen doen aan de Genderhome bijeenkomsten? Vraag ze ons een mail te sturen op genderhome-groningen@transvisie.nl, dan voegen we ze toe aan de mailinglijst.