Kenniscentrum

Kinderen en Tieners

Heb je het gevoel meer meisje te zijn dan jongen, of meer jongen dan meisje? Of herken je jezelf niet in de tweedeling jongen en meisje, of misschien weet je het gewoon nog niet zo. Dit is volkomen normaal en heeft bijna iedereen wel eens. Als je dit gevoel heel vaak hebt dan is het goed om hier met iemand over te praten wie jij vertrouwt. Op deze pagina geven wij je meer informatie over wat transgender zijn betekent en wat je kan doen met deze gevoelens.

Thema's

School en onderwijs

Wat vertel ik op school?

Wat is transgender?

Het woord ā€˜transgender’ wordt op twee manieren gebruikt:

  1. als paraplubegrip, voor een breed scala aan genderidentiteiten en genderexpressies.. Het wordt gebruikt voor iedereen (kinderen, jongeren en volwassenen), die zich niet, of in mindere mate identificeert met het geslacht dat bij geboorte is toegekend;
  2. in engere zin, voor mensen die een gehele of gedeeltelijke transitie naar het andere geslacht nastreven of hebben ondergaan.

Transgender kinderen hebben vragen over hun genderidentiteit. Ze hebben als geboren jongen of meisje niet het gevoel een jongen of een meisje te zijn. De mismatch tussen beleefde genderidentiteit en het biologische geslacht wordt ook wel genderincongruentie of genderdysforie genoemd.

Genderincongruentie ofwel een verschil tussen de genderidentiteit en het biologische geslacht van een kind gaat niet over seksuele voorkeur. Het gaat om een langdurig en diep gevoeld niet passen bij het geboortegeslacht. De seksuele voorkeur kan net als bij mensen bij wie hun genderidentiteit overeen komt met het biologische geslacht variƫren naar alle verschijningsvormen, zoals hetro-, bi-, homoseksueel).

Persoonlijke verhalen

Op de pagina ‘persoonlijke verhalen’ staan persoonlijke verhalen van transgender kinderen en jongeren of van hun ouders, soms direct aangeleverd, soms door verwijzing naar een artikel. Transvisie heeft geen inhoudelijke mening over deze verhalen.

Wil je zelf je verhaal delen, stuur het dan aan redactie@transvisie.nl. De redactie bepaalt of een verhaal geplaatst wordt.

Online jongeren.

Transvisie organiseert online jongerenbijeenkomsten met behulp van Zoom. Er zijn maximaal 9 jongeren tegelijk online. Een bijeenkomst duurt 1,5 uur. De online bijeenkomst is een veilige, gezellige en ontspannen plek om elkaar te ontmoeten. Je kunt vragen stellen of gewoon luisteren. Je kunt iets over jezelf vertellen of support geven aan een ander. Of je kunt gewoon samen chillen en vrienden maken. Soms doen we een spel. De bijeenkomsten worden begeleid door vrijwilligers van Transvisie. De gespreksleider helpt je om je vragen te stellen en ervaringen of wensen te delen met anderen.

Andere onderwerpen binnen dit thema.

Informatie

Behandelaars

Informatie

Seksualiteit.

Informatie

Hormonen

Informatie

Coming out.

Je geeft aan wel wat hulp te kunnen gebruik. Wat ontzettend goed dat je dit durft aan te geven. Met wat kunnen wij je helpen?
Hulp nodig