Kenniscentrum

Kinderen en Tieners

Heb je het gevoel meer meid te zijn dan jongen, of meer jongen dan meid? Of herken je jezelf niet in de tweedeling jongen en meid? Of misschien weet je het gewoon nog niet zo. Dit is volkomen normaal. Als je dit gevoel heel vaak hebt, is het goed om hier met iemand over te praten die jij vertrouwt. Op deze pagina geven wij je meer informatie over wat transgender zijn betekent en wat je kan doen met deze gevoelens

Wat betekent transgender?

Als je geboren wordt, wordt je geslacht bepaald: je bent een jongen of een meid. Hierbij wordt gekeken naar je lichaam. Je hebt ook een gender. Dit gaat over hoe je je voelt: voel je je een jongen, een meid, of allebei (niet)? Het woord ‘transgender’ wordt op twee manieren gebruikt:

  1. Voor iedereen met een gender dat anders is dan hun geslacht. ‘Transgender zijn’ gaat dan over hoe je je voelt (van binnen) en hoe je je uit (van buiten). Je kunt bijvoorbeeld je kleding of kapsel aanpassen aan je gender. Of je doet niets, maar voelt wel sterk dat je een jongen bent, in een meidenlichaam. Dit noem je ook wel genderincongruentie.
  2. Voor de mensen die willen dat hun lichaam (geslacht) past bij hun gender. Je kunt dan in transitie gaan.

Transvisie organiseert online jongerenbijeenkomsten met behulp van Zoom. Er zijn maximaal 9 jongeren tegelijk online. Een bijeenkomst duurt 1,5 uur. De online bijeenkomst is een veilige, gezellige en ontspannen plek om elkaar te ontmoeten. Je kunt vragen stellen of gewoon luisteren. Je kunt iets over jezelf vertellen of support geven aan een ander. Of je kunt gewoon samen chillen en vrienden maken. Soms doen we een spel. De bijeenkomsten worden begeleid door vrijwilligers van Transvisie. De gespreksleider helpt je om je vragen te stellen en ervaringen of wensen te delen met anderen.

Persoonlijke verhalen

Op de pagina ‘persoonlijke verhalen’ staan verhalen van transgender kinderen en jongeren, of van hun ouders. Soms direct aangeleverd, soms door verwijzing naar een artikel. Transvisie heeft geen inhoudelijke mening over deze verhalen.

Wil je zelf je verhaal delen, stuur het dan aan redactie@transvisie.nl. De redactie bepaalt of een verhaal geplaatst wordt.

Deze pagina is op 23 januari 2024 bewerkt.