Deze pagina is gemaakt om je te informeren wat cross-sekse hormonen en puberteitsremmers zijn en doen. Heb je zelf transgender gevoelens en denk je na over het beginnen van een hormoonbehandeling? Doe dit altijd samen met een gespecialiseerde arts en in overleg met je ouders/verzorgers. Wil je met iemand praten over je gevoelens? Klik dan hier
De hormoonbehandeling bij kinderen en tieners bestaat (meestal) uit twee stappen.
Op deze pagina leggen wij je uit wat je kan verwachten tijdens beide stappen.
Wanneer de puberteit begint en iemand tenminste elf jaar oud is kan er na overleg met een psychloog, hormoonarts (Endocrinoloog) en de ouders of verzorgers worden gestart met het gebruik van puberteitsremmers. De medische term voor deze behandeling is Reversible GnRH Analoge Behandeling.
Als iemand nog niet klaar is voor het gebruik van puberteitsremmers kan er wel hulp van een psycholoog of therapeut worden ingeschakeld. Deze kan helpen met het leren omgaan met de nare gevoelens die ontstaan door de gender incongruentie (transgender gevoelens)
Als je aantoonbaar in de puberteit kom, kan je puberteitsremmers krijgen. Dit zijn medicijnen die de ontwikkeling van je geslachtskenmerken stoppen. Je kan deze medicijnen krijgen als je:
Het Tanner stadium is een manier om de puberteitsontwikkeling te meten. In het Tanner stadium 2 beginnen de secundaire geslachtskenmerken te ontwikkelen, zoals borsten bij meisjes en baardgroei bij jongens.
Puberteitsremmers kunnen belangrijk zijn omdat ze me helpen om de puberteit van je geboortegeslacht te stoppen. Dit geeft je meer tijd om na te denken over je genderidentiteit en om te bepalen of je een geslachtsbevestigende behandeling wil.
Hi, ik ben Abby en misschien mag ik binnenkort beginnen met mijn hormoonbehandeling.
Ik ben nu in de puberteit en mijn lichaam verandert. Ik ben misschien al een paar jaar aan het puberen, maar ik weet niet zeker of ik in het Tanner stadium 2 ben.
Mijn ouders hebben me meegenomen naar de endocrinoloog/kinderarts. De endocrinoloog/kinderarts zal onderzoeken in welke ontwikkelingsfase ik me bevind. Ze zal mijn lichaam onderzoeken en mijn hormonale bloedwaarden vaststellen.
Voor meisjes begint de puberteit tussen 8 en 13,5 jaar. De borsten beginnen te groeien en de baarmoeder groeit. Ik merk dat ik aan het groeien ben en dat mijn lichaam anders wordt.
Voor jongens begint de puberteit tussen 9 en 14,5 jaar. De testikels beginnen te groeien en de penis groeit. Ik merk dat ik aan het groeien ben en dat mijn lichaam anders wordt.
Als ik in het Tanner stadium 2 ben, kan ik puberteitsremmers krijgen. Dit zijn medicijnen die de ontwikkeling van mijn geslachtskenmerken stoppen.
De puberteitsremmers worden via injecties toegediend. Ik moet elke maand of om de drie maanden een injectie krijgen.
De endocrinoloog/kinderarts zal me blijven volgen tijdens de behandeling met puberteitsremmers. Ze zal kijken hoe mijn puberteitsontwikkeling vordert en of ik nog steeds in het Tanner stadium 2 ben.
Puberteitsremmers zijn omkeerbaar. Als ik stop met de injecties, zal de puberteit weer beginnen.
Ik weet dat de reacties op de lichaamsveranderingen bij de intrede van de puberteit vaak intens zijn. Soms zijn ze ook ‘verrassend’. Soms zorgt de intrede van de puberteit voor een verandering in de genderidentificatie.
Ik vind het spannend om te zien hoe mijn lichaam verder zal veranderen. Ik ben blij dat ik de kans krijg om te stoppen met de puberteit als ik dat wil.
Als je 15 jaar of ouder bent en je voelt je niet thuis in je geboortegeslacht, dan kun je geslachtshormonen krijgen van het geslacht dat je wel voelt. Dit heet cross-sekse hormonen. Maar dan moet je eerst twee jaar puberteitsremmers hebben gebruikt. Deze hormonen stoppen de puberteit van je geboortegeslacht.
Cross-sekse hormonen zijn hetzelfde voor jongeren en volwassenen. Daarom vind je meer informatie over cross-sekse hormonen op de pagina voor volwassenen. Daar kun je zien welke hormonen je krijgt en wat de effecten zijn.
Nu de wachttijden in Nederland voor reguliere transgenderzorg extreem lang zijn, zoeken trans personen naar alternatieven om toch binnen een redelijke termijn met (hormoon)behandeling te kunnen beginnen. Noodgedwongen. We weten dat veel trans personen inmiddels zonder medische begeleiding hormonen gebruiken. Of hormonen voorgeschreven krijgen via buitenlandse zorgverleners. We gaan daarom de komende tijd informatie op de website toevoegen over hormoonbehandelingen via andere routes dan de reguliere Nederlandse genderpoli’s.
Transvisie is geen voorstander van zelfmedicatie of starten met hormonen via buitenlandse organisaties, maar wil informatie geven zodat eenieder voor zichzelf de beste afweging kan maken. Zie hier de aanvullende informatie.