Disclaimer: Transvisie noemt hier de boeken en artikelen, films, speelgoed en spellen die haar bekend zijn. Deze worden geplaatst zonder dat Transvisie een oordeel geeft over de kwaliteit van de genoemde items.

img_0256

Boeken en artikelen

 • Het mooiste wat je kunt worden is jezelf geschreven door Carolien Kruijs en Sandy Kardolus. Boek met ervaringsverhalen van transgender kinderen en hun ouders. ISBM: 978-94-6328-3939. Te bestellen bij de boekhandel of bij info@schiedamslef.nl, (november 2020).
 • Gloei geschreven door Edward van de Vendel. Een boek met 21 interviews van jongeren tussen 16 en 23 jaar die een andere geaardheid of genderidentiteit hebben dan de meerderheid. Querido, ISBN 9789045124537.
 • Het geheim van meester Daan:geschreven door Nadja Van Sever. Meester Daan droomt ervan zeemeermin te zijn, zijn klas zet alles op alles om het te helpen. Vlot en vrolijk boek dat op luchtige toon het thema gender bespreekbaar maakt. 10-12 jaar. Uitgever Clavis (2020).
 • Where’s MY Book (Engelstalig) geschreven door Linda Gromko. Een gids voor transgender en gender-nonconforming jongeren, hun ouders en andere geïnteresseerden. Zie de website van Linda Gromko, gendertherapeut.
 • Freakshow geschreven door Barbara Veenman. Een bloedstollend verhaal over vriendschap en verlangen, en de moed die nodig is om ondanks alles toch jezelf te zijn Een YA-boek, spannend en interessant voor LGBT-jongeren. Uitgeverij Boekscout. ISBN: 9789463898362.
 • Queerboeken.nl: op deze website zijn diverse boeken te lezen met LHBTI -personages, de boelen kunnen worden gebruikt door de lijst Nederlands
 • Trans Teen Survival Guide (Engelstalig). Een must-have voor jongeren die hun genderidentiteit verkennen. Frank, friendly and funny, the Trans Teen Survival Guide will leave transgender and non-binary teens informed, empowered and armed with all the tips, confidence and practical advice they need to navigate life as a trans teen.
 • Treiterkoppen, kangoeroes en geheimen geschreven door Carolien Kruijs. Een uniek kinderboek, waarin je op luchtige wijze wordt meegenomen in de wereld van een jonge transgender. Het boek is geschikt voor kinderen van 10-12 jaar.  ISBN nr. 97894-6328-175-1 uitgeverij Boekenbent. Prijs € 14,95. Boek is verkrijgbaar bij Schiedams Boekhuis, Hoogstraat 106, Schiedam en in de webshop van Boekenbent.nl.
 • Ik ben ik en wie ben jij? geschreven door Thymen Rutten (juni 2020). Voorleesboek voor kinderen over genderdysforie. Uitgever Bookscout. ISBN 9789464033496
 • Karlijn, het konijn in een caviavacht, het verhaal van een transgender konijntje geschreven door Patricia van Laerhoven. Karel is een cavia en hij woont op de kinderboerderij. Daar zit hij in de knuffelweide, samen met andere cavia’s en de konijnen. Karel voelt zich eigenlijk een konijn, een meisjeskonijn nog wel. Karlijn, zo zou Karel willen heten. Konijn Pipijn bedenkt een plan. Dat maakt Karel heel even blij, maar niet voor lang. Gelukkig is er Merlijn, een wijs konijn. Zou hij een oplossing weten? Prentenboek bedoeld om voor te lezen aan kinderen van ca. 4 – 8 jaar. Uitgever Bookscout. ISBN 9789463898607. 
 • Julian is a mermaid geschreven door Jessica Love. Prentenboek voor kinderen over een transgender zeemeermin. Boek heeft de Stonewall Book Award gewonnen.
 • Stefan en Katie geschreven door Caroline Kruijs. Stefan en Katie is een prentenboek dat gaat over jonge transkinderen voor kinderen van 5 – 8 jaar. Het is geschreven op rijm. De illustraties zijn gemaakt door Evelyne A. de Goot. Te bestellen via info@schiedamslef.nl.
 • Wie is Kik? geschreven door Henriët Bergsma. Een kinderboek voor kinderen vanaf 5 jaar met een belangrijk thema. De kleine kikker Kik raakt na een sprookjesverhaal met zichzelf in de knoop en ontdekt dat hij liever een prinses wil zijn. Daarmee belicht de schrijfster het transgender zijn en leert ze kinderen en ouders zichzelf te accepteren. Uitgeverij Boekscout. ISBN 9789402234046.
 • Het lammetje dat een varken is geschreven door Pim Lammers (auteur) en Milja Praagman (illustrator). Transgender prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Maakt gender en identiteit bespreekbaar voor kleuters. Het is een wit-roze verhaal over jezelf zijn. In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit opeens het lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje’ zegt het lam. Dat is toch gek of niet. ISBN: 978946291194.
 • Dwaalsporen geschreven door Jacques Brooijmans. Boek over twee vrienden die wonen in een tehuis bij een dorp. De een een echte jongen en de ander meisjesachtig. Deze laatste denkt zelfs dat hij helemaal geen jongen is. Ze trekken op met een meisje uit het dorp, met zijn drieën spelen ze toneel. Maar dan loopt het fout… Voor jongeren, maar ook voor volwassenen. ISBN 90-6822-857-9.
 • 10.000 Dresses geschreven door Marcus Ewert. Elke nacht droomt Bailey over magische jurken: jurken van kristal en regenbogen, van bloemen, van ramen… Niemand wil over deze prachtige dromen horen , immers hij is een JONGEN!” Dan ontmoet hij Laurel. Ze worden vrienden en gaan samen jurken te maken. Een modern sprookje over worden wie je je van binnen voelt. Prentenboek voor kinderen van 4 – 8 jaar. ISBN 978-1583228500.
 • Mijn iks-ij doet koekoek! geschreven door Olivier Van Gierdeghom. Robin is leraar biologie. Op zijn hoofd zitten twee kruinen. Ze zitten elkaar in de haren. De twee kruinen staan symbool voor het mannelijke en vrouwelijke. Je kunt al man geboren worden en je vanbinnen een meisje voelen. Of als meisje geboren zijn en je een jongen voelen. Boek laat jongeren nadenken over hun eigen seksuele identiteit. Vanaf 12 jaar. ISBN 978-9-081-27733-4
 • Ra ra ….. wie ben ik? geschreven door Christel Smits. Kinderboek geschreven door de moeder van een transgender kind, dat laat zien welke zoektocht deze  kinderen doormaken. Dit boek is ook geschikt om met ‘gewone’ kinderen te lezen om te leren dat er meer is dan alleen maar jongen of meisje. Bestellen
 • Goos geschreven door Jolanda Haverkamp. Iedereen verdient het om te worden wie je altijd al was. ISBN 9789491337574. Boek voor kinderen met uitleg over genderdysforie met als hoofdpersoon een gansje. Bestellen.
 • De genderzoektocht. Een vertaling van het amerikaanse boek “The Gender Quest Workbook” van Deborah Coolhart and Rylan Jay Testa. Deze gids is gemaakt voor en door tieners en jongvolwassenen met tips voor het doorlopen van een veilige maar vooral prettige genderzoektocht. Bestellen
 • Wie is nou normaal geschreven door Lisa Williamson. Een verhaal met een trans meisje en een trans jongen.
 • Birthday geschreven door Meredith Russo. Een verhaal met een trans meisje.
 • Poppy & Claude geschreven door Laurie Frankel. Een verhaal met een trans meisje, verteld vanuit het perspectief van haar ouders.
 • George / Melissa geschreven door Alex Gino. Een verhaal met een trans meisje.
 • 100% mijsje geschreven door Barbara Veenman. Een verhaal met een trans meisje. Geschikt voor lezers van pakweg 10 tot 16 jaar.
 • Freakshow geschreven door Barbara Veenman. Een verhaal met een trans meisje. Geschikt voor lezers van 15 jaar en ouder.
 • Lily and Dunkin (Engelstalig) geschreven door  Donna Gephart. Een verhaal met een trans meisje.
 • Gracefully Grayson (Engelstalig) geschreven door Ami Polonsky. Een verhaal met een trans meisje.
 • Dagelijks kwam ik huilend thuis. Transgender persoon Sidney (17) uit Steenwijk strijdt voor acceptatie op scholen.
 • Mijn broer heet Jessica geschreven door John Boyne. Sam (13) heeft een hechte relatie met zijn oudere broer Jason. Wanneer Jason zijn familie vertelt dat hij transgender is, veroordelen beide ouders hun zoon, omdat dit slechte publiciteit zou zijn voor hun politieke ambities. Hun zelfgenoegzaamheid en latente discriminatie worden door Boyne stevig op de korrel genomen. Leeftijd 13 – 15 jaar. ISBN 9789022587546.
 • Wat is nou normaal geschreven door Lisa Wilson. Een young-adult boek over een jongen die een meisje wil zijn. Zie facebook
 • Dwaalsporen geschreven door Jacques Brooijmans. Boek over twee vrienden die wonen in een tehuis bij een dorp. De een een echte jongen en de ander meisjesachtig. Deze laatste denkt zelfs dat hij helemaal geen jongen is. Ze trekken op met een meisje uit het dorp, met zijn drieën spelen ze toneel. Maar dan loopt het fout… Voor jongeren, maar ook voor volwassenen. ISBN 90-6822-857-9.
 • Jongensdroom geschreven door Lorna Minkman. De 17-jarige David gedraagt zich als de jongens in zijn omgeving en is geobsedeerd door hun gespierde lichamen. In de sportschool komt hij Tess tegen die bij hem in de klas blijkt te zitten en de vriendin is van Menno. Tess wordt verliefd op David. David vindt haar ook leuk, maar durft geen initiatief te nemen. Uiteindelijk wil David eerlijk zijn en vertelt Tess zijn geheim. Hoe reageert Tess hierop? Houdt haar liefde voor David stand? En wat doet Menno als hij achter Davids geheim komt? ISBN 978-90-8568-163-2.
 • Majlent, jongen in meisjesdagen geschreven door Ted van Lieshout. Joeri is 12 jaar en denkt dat hij beter in de wereld zou passen als hij een meisje was, hij hoopt op een wonder. Maljent is geschreven vanuit het oogpunt van een 12-jarige, die er alles voor over heeft om “zijn” wonder te laten gebeuren. Het kan mogelijk voor ouders van een genderkind een blik geven op de belevingswereld van hun kind. Ook erg geschikt voor kinderen en jongeren. ISBN 90-00-02807-8
 • Niets zeggen! geschreven door Elly de Vries. Het boek gaat over de dertienjarige Mik die genderdysfoor is. Naast genderdysforie komen onderwerpen als verliefdheid, vriendschap en het vinden van je eigen identiteit aanbod. Thuis weten dat Mik genderdysfoor is, maar op school niet omdat hij bang is gepest te worden.  Meike is verliefd op Mik. Mik vertelt Meike zijn geheim. Meike is teleurgesteld dat Mik niet hetzelfde voelt voor haar, dat ze wraak neemt op Mik. ISBN 90-6249-497-8. Meer info
 • Maan geschreven door Gaby den Held. Boek over anders zijn. Maan woont met zijn moeder in een huis aan de rand van het Friese Dantumadiel. Rik is verliefd op Maan, maar raakt in verwarring als Maan hem vertelt dat hij eigenlijk een meisje is. Wat volgt is een aaneenschakeling van avonturen. Bijzonder aan deze roman is dat de hoofdpersoon transgender is, maar dat dit niet ‘geproblematiseerd’ wordt. Leeftijd ca. 16 jaar. Uitgeverij IJzer.
 • George geschreven door Alex Gino. George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is.Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en voor altijd. Uitgeverij Kluidman.
 • Meisje van Mars geschreven door Anna Woltz & Vicky Janssen. Evy wordt geboren als jongen, maar heeft er alles voor over om een meisje te worden.
 • Wie is nou normaal geschreven door Lisa Williamson. Een verhaal met een trans jongen en een trans meisje.
 • Liam geschreven door Leo Sybrandy. Hoe is het om te worden geboren als meisje en je ontdekt dat je een jongen bent? De eerste 16 levensjaren van een transgender jongen. ISBN 9789464055795. Bestellen kan hier.
 • I am j geschreven door Cris Beam. Jongen voelt zich gevangen in een meisjeslichaam en strijdt ervoor zichzelf te kunnen zijn (8 tot 12 jaar).
 • Parrotfish (Engelstalig) geschreven door Ellen Wittlinger. Een verhaal met een trans jongen.
 • Some Assembly Required (Engelstalig) geschreven door Arin Andrews. Een verhaal met een trans jongen.
 • Where’s MY Book: Linda Gromko. Een gids voor trangender en gender-nonconforming jongeren, hun ouders en andere geïnteresseerden. (Engelstalig). Zie website van Linda Gromko, gendertherapeut.
 • In de serie over Magnus Chase, geschreven door Rick Riordans, wordt vanaf deel twee een non-binair hoofdpersoon opgevoerd.
 • Queerboeken.nl: op deze website zijn diverse boeken te lezen met LHBTI -personages, de boelen kunnen worden gebruikt door de lijst Nederlands
 • Ook in NL worden jongens op ballet nog steeds uitgelachen. Artikel over gendernormen en het geven van ruimte aan alle kinderen.
 • Alleen nog genderneutraal speelgoed in Frankrijk: Een goede zaak zegt onderwijsdeskundige Els Consuegra. Artikel over de invloed van speelgoed op de ontwikkeling van kinderen.
 • Het veranderen van taal en het belang van een inclusieve taal. Artikel.
 • Genderneutraal opvoeden maakt veel reacties los: Artikel van Movisie.
 • Genderbewust opvoeden: Waarom hebben we die lucratieve scheiding tussen jongens en meisjes nodig? Artikel over de noodzaak om kinderen meer genderruimte te bieden.
 • Genderneutrale kinderkleding: vroeger droegen jongetjes ook gewoon een jurk, artikel.
 • Genderneutrale behandeling van kinderen op de kleuterschool in Zweden. Op deze kleuterschool leren jongens dansen en meisjes schreeuwen. Artikel over een meer genderneutrale opvoeding.
 • No More Boys and Girls: Can kids go gender free? Lees het review in the Gardian.
 • Girl toys vs boys toys: The experiment. Do you stereotype children? Artikel van BBC news.
 • Poppy & Claude geschreven door Laurie Frankel. Een verhaal met een trans meisje, verteld vanuit het perspectief van haar ouders.
 • Morgen ben je een ander kind geschreven door Regine Hilhorst. Dit prentenboek gaat over diversiteit: mogen zijn die je bent, al voldoe je niet aan de verwachting van je ouders of de buitenwereld. Bedoeld voor ouders en docenten om dit thema bespreekbaar te maken. Te bestellen bij de uitgever Levendig.
 • Opvoeding van een queer kind. Voor tieners die op zoek zijn naar hun seksuele identiteit zijn er verschillende identiteiten. In deze podcast van NPO zijn Floor Brands, columnist bij de Gaykrant en Winfried, ouder van een transgender zoon over wat dit inhoudt. De podcast is te beluisteren via Spotify en via BNN/VARA
 • Hoera, een mensje! geschreven door Els Schijf (2020). Praktische leidraad voor ouders en leerkrachten van transgender kinderen. Geheel herziene en samengevoegde uitgave van ‘Hoera het is een mensje’ en ‘Genderdysforie en school’. Te bestellen bij Transvisie .
 • Genderidentiteit in de tienertijd. Movisie, artikel over genderidentiteit.
 • Van Rups tot Vlinder: Transgender Infopunt België. Brochure voor ouders van gendervariante kinderen. In het artikel staat ook waar de brochure in hardcopy te verkrijgen is.
 • Moet ik dan een jurk aan? Genderdysforie in een gezin geschreven door Anna Mijnder. Boek met columns vol blijdschap, verdriet, verbazing en, dankbaarheid. Het boek bevat korte, waargebeurde verhalen over de ervaringen van moeder Anna en haar oudste puberzoon Lukas, die geboren werd als meisje. Verkrijgbaar via Bol.com (in Nederland). ISBN 978-90-829024-0-2.
 • Mama, ik ben een jongen geschreven door Astrid Seip. Mijn kind is transgender, leven met genderdysforie. Op zijn vierde vertelt Kay, dan nog Britt, dat hij geen meisje meer wil zijn. In dit boek neem ik u mee langs de wegen die wij bewandelen. Vanaf Kay zijn vierde jaar, tot nu. ISBN 9789402245059.
 • T.R.O.T.S Op mijn transgenderkind geschreven door Wilhelmina Woortman. Vijf stappen voor het begeleiden van een kind dat anders is. Wilhelmina laat op haar eigen wijze zien hoe ze is omgegaan met haar transdochter. ISBN 978-94-92383-78-5.
 •  Artikel over opvoedstijlen en het beperkte rollenspel van ‘man’ en ‘vrouw’ uit J/M Ouders.
 • 7 Stappen geschreven door Catharina van Beijeren. Al jong lijkt haar kind een ander pad te gaan dan leeftijdsgenoten. Een gekleurde muis in de grijze massa. Pesten, autisme en depressieve gevoelens kenmerken de eerste jaren van zijn leven. De moeder vertelt hoe dit voor haar is. Wanneer blijkt dat haar kind transgender is, kan zij alleen maar strijden met- en voor haar kind. Aan de orde komen het proces van transitie, reactie van de sociale omgeving en de effecten hiervan op de moeder. ISBN 9789402154719.
 • Ons meisje in strijd met haar jongenslijf: over gendysforie geschreven door Wendy Iven. Lesgeven is haar passie, haar twee dochters (8 en 9 jaar) zijn haar heldinnen en creativiteit is haar tweede ik. Ervoor gaan en doorzetten behoren tot haar sterkste karaktertrekken. Onrecht doet haar huiveren. Dit bleek een geknipte mix toen ze het voorrecht kreeg om mama te zijn van een kindje dat voor de maatschappij ‘anders’ is: een jonge dame in een jongenslijfje. Ze vocht voor haar aanvaarding en schrijft erover, met als doel te sensibiliseren, doen inzien dat iemand pas ‘anders’ is als hij anders behandeld wordt. Het boek is enkel online te bestellen op de site van de uitgeverij.
 • Jongen geschreven door Marja Björk. Marion/Makke (kind van de auteur) heeft problemen met de genderidentiteit. Als jong kind begrijpt ze niet waarom andere kinderen niet weten dat ze een jongen is. Het brengt haar in de problemen, op school, in vriendschappen, thuis, in relaties. Haar / zijn leven is boordevol onbegrip, boosheid, rare voorvallen en misverstanden. Naarmate Makke ouder wordt, vallen de puzzelstukjes steeds meer op zijn plaats. Info . ISBN 978 90 72259 820.
 • Genderkinderen – geboren in het verkeerde lichaam geschreven door Sarah Wong (fotografie), Ellen de Visser (tekst). Fotografe Sarah Wong en journaliste Ellen de Visser volgden jarenlang een grote groep jongeren op weg naar hun nieuwe identiteit. Het boek Genderkinderen is het verslag van de strijd die zij leveren om het geluk te vinden dat voor de meesten zo vanzelfsprekend is, maar waarvoor zij een onvoorstelbare beslissing moeten nemen. ISBN 978-949-140-301-9 Meer info op de website van d’Jonge Hond. Verkrijgbaar via Bol.com.
 • Jacob’s New Dress. Bijzonder boek waarin zorgzame aandacht is voor de wensen van het kind (jongen) om een jurk te dragen, aandacht is voor de aarzeling van beide ouders om daaraan tegemoet te komen, en hoe dat is voor het kind, en voor 1 jongen op school die het helemaal niets vindt.
 • The ABC’s of LHBT (Engelstalig) geschreven door Ash Hardell. Een boek voor tieners, ouders, leerkrachten en iedereen die wil weten hoe je over genderindentiteit en sexuele identiteit kunt praten. De schrijver is een geliefd blogger en YouTube-ster.
 • Morgen ben je een ander kind geschreven door Regine Hilhorst. Een prentenboek over diversiteit: mogen zijn die je bent, al voldoe je niet aan de verwachting van je ouders of de buitenwereld. Het boek is te bestellen via de uitgever Levendig.
 • GenderDoeboek voor scholen. TNN heeft handleiding uitgegeven voor middelbare scholen.
 • Hoera, een mensje! geschreven door Els Schijf (2020). Praktische leidraad voor ouders en leerkrachten van transgender kinderen. Geheel herziene en samengevoegde uitgave van ‘Hoera het is een mensje’ en ‘Genderdysforie en school’. Te bestellen bij Transvisie .
 • Lesmateriaal over gender voor groep 5/6 en 7/8. Lesopdrachten maken onderdeel uit van het themanummer Gender van www.samsam.net/. Ook thuis te doen via www.samsam.net/thuis.
 • Zo praat je met kinderen over gender. Artikel met goede tips en handvatten als je met kinderen over gender wilt praten.
 • Gender in de kleuterklas. praktisch handvat voor (kleuter)leerkrachten en opvoeders die genderbewuster willen lesgeven.
 • Trans*@school. Als pdf te downloaden brochure geeft antwoorden op vragen over transgender leerlingen waar je als school mee kan zitten. Elke leerling is anders en dat geldt ook voor elke transgender leerling. Uitgegeven door Cavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgender organisaties.
 • Sam een jongen die een meisje wil zijn. Gratis lespakket van Cavaria België gericht op kinderen van 10-12 jaar.
 • Gelukkige Vaderdag Sylvie. Een grappig en no-nonsense boek over transgender mensen voor kinderen vanaf 8 jaar. Op de Belgische website School uit de kast staat lesmateriaal die bij dit boekje is ontwikkeld
 • School uit de kast. Goed materiaal is te vinden op de Belgische website School uit de kast. Op deze website is het zowel informatiemateriaal voor leerkrachten beschikbaar als lesmateriaal voor leerlingen. Er is een goede uitsplitsing naar leeftijd.
 • The ABC’s of LHBT (Engelstalig) geschreven door Ash Hardell. Boek voor tieners, ouders, leerkrachten en iedereen die wil weten hoe je over genderindentiteit en sexuele identiteit kunt praten. De schrijver is een geliefd blogger en YouTube-ster.
 • Het geheim van meester Daan: Nadja van Sever. Meester Daan droomt van een zeemeermin. Hij wil niet een zeemeermin hebben, voor in de vijver of in bad. En hij wil ook niet met een zeemeermin trouwen, zoals in de sprookjesfilm. Nee, hij wil een zeemeermin zíjn. Een met lange haren en een blinkende staart. De kinderen in de klas zetten alles op alles om meester Daan te helpen … maar hoe doe je dat?
  Een vlot en vrolijk boek, dat op luchtige toon het thema gender bespreekbaar maakt. leeftijd: 8 +
 • Gelukkige vaderdag, Silvie: Brigitte Minne. Grappig en no-nonsense boek over transgender ouder. Er is iets met Zita de laatste tijd vindt Ferre. Maar Zita zegt dat alles in orde is. Normaal gaat Ferre na de tekenles naar Zita’s huis en bakt haar vader pannenkoeken. Maar papa heeft een lastig griepje, zegt Zita, dat lang blijft duren. Het lijkt wel of Zita niet wil dat Ferre haar vader ziet. Leeftijd vanaf 8 jaar.
 • De jurk van Jan: Katrien Vandewoude. In de winkel ziet Fien haar buurman Jan. Hij koopt een jurk. Voor wie? Fien hoort dat hij geen dochter, vrouw of vriendin heeft. Ze piekert zich suf. Kocht Jan de jurk dan voor zichzelf? Vanaf 6 jaar. ISBN 90-448-0127-9.
Verkooppunten voor boeken zijn: gespecialiseerde boekhandels (bv. boekhandel Vrolijk Amsterdam en Savannah Bay Utrecht), online-winkels (bv. Bol.com), de betere boekhandels, uitgevers, privé uitgave, of downloaden.
film-3

Films en documentaires

 

 • MyGenderation, website met over de 100 video’s en filmpjes over, voor en door transgenders, van jong tot ouder.
 • A gender story. Leuk filmpje over gender en genderidentiteit (En).
 • YouTube. Op YouTube is een aparte pagina voor goede documentaires over genderkinderen, zowel in het Engels als het Nederlands.
 • Hij is een zij, seizoen 1, 2 en 3. Wil je de 6 afleveringen van seizoen 1 en/of 2 en/of 3 terug zien? Kijk de afleveringen hier.
 • Publieke Omroep. In  het archief van de publieke omroep staan een aantal documentaires over transgender mensen zie documentaires.
 • Sam. Het eerste educatieve transgender speelgoed, zie het filmpje.
 • TransGeneration. Tv-documentaire van Jeremy Simmon. Engels gesproken. Baanbrekende reality soap die het leven van vier transgender jongeren volgt in een jaar op verschillende Amerikaanse universiteiten. Deze vier studenten besluiten hun geslacht te veranderen tijdens hun studie of zijn net met hun transformatieproces begonnen. Deze serie is te vinden op youtube. Meer info over deze docu (Engels)
 • Transgender kinderen, Louis Theroux. Mooie documentaire over transgender kinderen (2015).
 • The ABC’s of LHBT: Ash Hardell (voorheen Asley Mardell). Bestverkochte Engelstalig LHBT boek voor teenagers, ouders, leerkrachten en iedereen die wil weten hoe je over genderindentity en sexuele identity praat. De schrijver is een geliefd blogger en Youtube ster.
 • Petit Fille, een ontroerende Franstalige film van filmmaker Sébastien Lifshitz over Sascha en haar ouders die vechten voor het geluk van hun dochter in een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender. De trailer is te bekijken op YouTube.
 • Wat zou jij doen? Aflevering 7. Finn wil graag in meisjeskleding lopen, maar hij is bang om gepest te worden. Hoe kan hij het best reageren?
 • Esmee. Esmee (12) is geboren als jongen maar gaat door het leven als meisje. Als ze nu geen puberteitsremmers krijgt zal haar stem lager worden en zullen haar voeten gaan groeien. Daar moet Esmee niet aan denken! Over een week wordt ze getest en hoort ze of ze aan de remmers mag beginnen. Op 24 maart 2019 om 19:25 op ZAPP NPO 3, uitzending te zien op uitzending gemist.
 • Girl. Vlaams – Nederlandse speelfilm over een vijftienjarig transmeisje dat de balletopleiding wil doen. Bekroond met Queer palm en Camera ‘d’Or. Film komt eind 2018 in de Nederlandse bioscopen.
 • Vreemde Eend. Luus is geboren als Lucas, een jongen. Maar dat wil hij helemaal niet. Hoe word je als jongen dan een meisje? Dat legt Luus uit in Vreemde E.E.N.D (2005). 10 jaar later is ze als jonge vrouw verkozen tot Holland’s Next Top Model 2015. Te zien op de website van de VPRO.
 • De dag dat ik besloot Nina te zijn. Documentaire van Ingeborg Janssen. Nederlands gesproken. “Een meisje”, antwoordt Guido op de standaardvraag “Wat wil je later worden?”. De elfjarige Guido is geboren als een jongen, maar voelt zich een meisje. Deze documentaire is uitgezonden door de VPRO.
 • Valentijn. Documentaire van Hetty Nietsch. Nederlands gesproken. Valentijn is acht, wanneer documentairemaker Hetty Nietsch hem voor het eerst filmt. Lichamelijk een jongen, maar in hart en ziel een meisje. Negen jaar lang volgen we Valentijn op zijn weg naar vrouwelijkheid. Welke keuzes moet Valentijn gedurende die jaren maken? En wat betekent het voor zijn ouders, zijn broertje en zijn schoolvrienden dat hun zoon, broer en vriend liever een dochter, zus en vriendin wil zijn? Deze documentaire is momenteel te zien op de website van de VPRO
 • Ma vie en rose (My life in pink), Film van Alain Berliner. Frans gesproken. Kijkwijzer: AL Ma vie en Rose is het verhaal van Ludovic, een kleine jongen die ervan droomt een meisje te zijn. Wat voor hem normaal is, is dat niet per se voor de anderen. Zijn ouders weten niet wat ze moeten doen tegenover zijn koppigheid en vaststaande meningen. Ze reageren zo goed als ze kunnen, en voelen zich gekwetst door de blik vol verwijten van hun buren.
 • Iedereen noemde me Sebastiaan, maar ik wist dat ik een meisje was.
 • Trots op mijn transgenderkind.
 • How to be a girl on vimeo. Heel mooi filmpje over een jongen die een meisje is.
 • Just Charlie. Een Engelstalige speelfilm over een transgender meisje, Charlie.
 • Hoe Ky Niels werd. Ky voelt zich al jaren ongelukkig omdat ze een meisjeslichaam heeft. Afgelopen zomer heeft Ky het eindelijk aan haar ouders verteld; ze wil een jongen worden. En ze wil een andere naam; Niels. Samen met vriendin Sterre, die eerst Tibor heette en dus een jongenslichaam heeft, vertellen ze aan hun nieuwe klas op de middelbare school dat ze transgender kinderen zijn. Het is het begin van een nieuw leven als Niels. Deze documentaire staat op de website van NPO Spirit
 • Het verhaal van Jacob een transgender kind van 5 jaar oud.
 • Moeder van een transgender zoon vertelt openhartig over haar gevoelens over de coming-out van haar zoon. Kijk hier.
 • How to become a boy. Geweldig filmpje van 8-jarige Alex die in een rap zijn coming out verhaal vertelt.
 • Real boy, Portres van de 19 jarige Amerikaanse transman Bennett Wallace, die samen met een vriend in transitie gaat (2016).
 • ID – over de vrijheid jezelf te durven zijn (theater AanZ). Theatervoorstelling: Durf je te zijn wie je bent? Met de normen en verwachtingen vanuit je omgeving? ID gaat over jongens en meisjes en iedereen die daar tussenin zit. ID gaat in op de thema’s gender, genderidentiteit en identiteitsontwikkeling. De vier spelers, allen ervaringsdeskundigen, nemen je mee in hun verhaal én in hun zoektocht. Je leeft met hen mee, vecht mee en voelt de vrijheid die zij ook voelen als je jezelf mag zijn. ID is geschikt voor bovenbouw PO en onderbouw VO en speelt door het hele land. Preview ID Voor meer informatie zie website.
 • Genderbende. Het verhaal van vijf transgender personen die zich niet kunnen vinden in de binaire tweedeling man – vrouw (2017).
 • Genderneutraliteit: Het onderscheid tussen man en vrouw leren we al op jonger leeftijd. Maar wat gebeurt er als je dit onderscheid geen rol laat spelen in de maatschappij en genderneutraliteit de norm wordt. Documentaire van Sterre de Jong die op onderzoek gaat in Zweden.
 • Reportage van de BBC over de negatieve invloed van genderstereotypen op jongens en meisjes en hoe een goed doordachte interventie daar in 6 weken al in een grote verandering in kan brengen.
poppetjes

Speelgoed en spellen

 • Een steekje los, discussiespel heeft een uitbreidingset ‘Transgender‘ genaamd, die bestaat uit 110 kaarten.
 • #So What?! The Game, Aan de hand van veertig illustraties gaan tieners in gesprek met elkaar. Al spelenderwijs wordt kennis gemaakt met gevoelige thema’s in de maatschappij. Het spel maakt onderwerpen als seksualiteit, holebi en transgender bespreekbaar en doorbreekt het taboe.
 • Mattel heeft genderneutrale poppen. Zie het artikel in Linda.
 • Een Canadese organisatie heeft de transgender pop Julien uitgebracht.