Op donderdag 27 juni 2024 was Transvisie aanwezig bij de conferentie “Naar niet-medische benaderingen in de zorg voor minderjarigen met genderdysforie: internationale en interdisciplinaire perspectieven”, die werd georganiseerd door de Vrije Universiteit Amsterdam. Het doel van de organisatoren van de conferentie was om kritiek te leveren op de Nederlandse zorg voor transgender jongeren.
Dit doel is niet behaald.
Er waren een aantal vooraanstaande Nederlandse sprekers aanwezig, merendeels zorgverleners aan transgender personen of onderzoekers. Zowel professionals van het Radboudumc, het AUMC als andere genderklinieken gingen de discussie aan. Zij lieten overtuigend zien dat de huidige Nederlandse zorg van hoog niveau is. Hun verhalen werden met veel instemming ontvangen door de zaal. De vier sprekers met kritiek op de huidige zorg baseerden zich grotendeels op buitenlandse data die niet relevant zijn voor de Nederlandse situatie. Ze slaagden er niet in om hun kritiek te onderbouwen met feiten die van toepassing zijn in Nederland. Ook na vragen uit de zaal waren de kritische sprekers niet in staat om aan te geven welke alternatieven zij zien voor de huidige zorg.
We zijn tevreden met de deskundige en standvastige manier waarop de Nederlandse professionals duidelijk hebben gemaakt dat de zorg voor transgender kinderen en jongeren in Nederland van hoog niveau is en op verantwoorde wijze plaatsvindt.
De demonstratie, die buiten plaatsvond en georganiseerd werd door een aantal transorganisaties maakte de congresgangers duidelijk hoeveel zorgen er bestaan over de toekomst van de zorg voor kinderen en jongeren.
We zijn er nog niet: Transvisie zal zich de komende tijd richten op de Haagse politiek. We blijven volksvertegenwoordigers uitnodigen voor gesprekken over de zorg voor transgender jongeren. We willen hen voorzien van juiste en volledige informatie. De onacceptabele wachtlijsten moeten worden opgelost. De eerstelijnszorg moet beter worden uitgerust voor de zorg aan transgender personen. En trans jongeren nemen samen met hun ouders/verzorgers en het behandelteam beslissingen over de zorg die het beste bij hen past. Dat is een terrein waar politici zich buiten moeten houden.
Samen met andere transorganisaties, zorgverleners en wetenschappers zetten we onze strijd voort om te behouden wat goed is en te verbeteren wat nodig is.