(H)Erkenning.
Contactgroep voor partners en naasten.
Volwassenen / Adults
(H)Erkenning is een open gespreksgroep voor partners, ouders, kinderen, familie en vrienden van transgender mensen. Een luisterend oor en praten met anderen die in dezelfde situatie zitten, kan een opluchting zijn. Doel van (H)Erkenning is deze mensen met elkaar in contact te brengen. Door onderling informatie en ervaringen uit te wisselen, kun je elkaar steunen. Langzaam ontdek je waar je tot steun kunt zijn van de transgender en waar je zelf steun nodig hebt. Zelfontplooiing en veiligheid staan centraal.
Als partner of naaste van een transgender persoon komt er veel op je af. Je wilt degene die aangeeft een andere genderidentiteit te hebben dan het biologische geslacht, graag helpen. Maar zelf zit je ook met veel vragen en onzekerheden. Hoe gaat het verder met je relatie? Hoe moet dat met de kinderen? Raak je je ouder kwijt? Hoe blijf je zelf overeind?
Tenzij uitdrukkelijk anders wordt vermeld, is het niet de bedoeling dat transgender mensen meekomen naar een bijeenkomst van (H)Erkenning.
Programma.
(H)Erkenning organiseert een aantal keer per jaar een bijeenkomst. Afwisselend hebben deze bijeenkomsten een thema of een gastspreker. Natuurlijk is er ook volop ruimte voor het uitwisselen van persoonlijke ervaringen en het stellen van vragen. Eenmaal per jaar is er een wandeling. Dan praten we al lopend door een park of een stad en wisselen zo ervaringen uit.
Partners en naasten die bij (H)Erkenning bekend zijn, ontvangen een uitnodiging voor de bijeenkomsten. Onze bijeenkomsten zijn voor alle naasten. Dus ook als je geen uitnodiging hebt ontvangen, ben je van harte welkom. We willen het wel graag van te voren weten als je komt, i.v.m. de voorbereidingen. Dus meld je even aan en geef meteen door met hoeveel personen je komt. Je kunt ons bellen of mailen (zie onder ‘contact’).
Frequentie, dagen en tijden, locatie.
Frequentie | Enige keren per jaar |
Wanneer | Zie de agenda |
Tijden bijeenkomst voor ouders en andere naasten | 10.30-13.00 uur, inloop vanaf 10.00 uur |
Tijden bijeenkomst partners | 14.00-16.30 uur, inloop vanaf 13.00 uur |
Locatie | Diverse plaatsen in het land |
Contacttelefoon.
Partners, ouders, familieleden en belangstellenden met vragen kunnen ook bellen met de contacttelefoon van (H)Erkenning. Deze telefoon wordt aangenomen door begeleiders van (H)Erkenning. Deze begeleiders zijn zelf ook partner of familie van een transgender persoon. Ouders van transgender kinderen onder 18 jaar kunnen terecht bij de groep Genderkind en ouders (Go).
Agenda.
-
(H)Erkenning – Ouders & Naaste Familie
3 juni : 10:30 - 12:30 -
(H)Erkenning – Partners
3 juni : 14:00 - 15:30 -
(H)Erkenning – Ouders & Naaste Familie
16 september : 10:30 - 12:30 -
(H)Erkenning – Partners
16 september : 14:00 - 15:30 -
(H)Erkenning – Ouders & Naaste Familie
18 november : 10:30 - 12:30
Contactgegevens.
Nieuws en mededelingen.
Facebook groepen.
Er zijn op Facebook groepen actief voor partners en voor (volwassen) kinderen van transgender mensen. Het zijn besloten (geheime) groepen, dat wil zeggen dat alleen leden van de groep zelf het bestaan van de groep kennen en alleen leden van de groep de berichten kunnen zien en reageren. Niemand kan dus zien dat de groep bestaat en niemand kan zien dat jij lid bent, behalve de leden van de groep zelf. Lid worden van een van deze groepen op Facebook? Stuur ons dan een e-mail (zie onder ‘contact’).
Vragen of gevoelens waarmee je kunt zitten.
Als iemand van wie je houdt je vertelt dat hij of zij transgender is, komen er veel vragen op je af. Jouw beeld van de persoon zelf moet veranderen. Maar misschien ga je ook vragen stellen over wat dat eigenlijk is: mannelijkheid en vrouwelijkheid. En wat je te wachten staat, nu jouw man of vrouw, of je kind of een van je ouders, je heeft verteld dat hij of zij in transitie gaat.
Het proces van verandering is niet altijd even makkelijk, niet voor de transgender persoon en maar ook niet voor de personen in zijn of haar omgeving. Veel partners en andere naasten ervaren gevoelens van ongeloof, verwarring, verdriet of boosheid. De veranderingen bij de transgender dwingen je ook om stil te staan bij het beeld dat je van de ander en jezelf had. Verdriet en rouw over dat wat je verliest in je partner kan een grote rol spelen. Sommige partners ervaren het alsof hun wereld op z’n kop staat en voelen het alsof alle zekerheden in hun leven zijn weggevallen. Ouders kunnen last hebben van schuldgevoelens omdat ze iets zo fundamenteels in het leven van hun kind al die jaren niet hebben gezien.
“Ik probeer mijn man de ruimte te geven om zichzelf als vrouw te ontdekken. Nu is het allemaal nog geheim. Ik moet er niet aan denken om het aan mijn schoonouders te gaan vertellen. Maar zelf wil ik mijn verhaal ook graag kwijt.”
“Onze dochter heeft ons verteld dat ze eigenlijk een jongen is. Ze heeft zich al aangemeld bij het Genderteam. Het overrompelt ons als ouders allemaal zo. Wat hebben we over het hoofd gezien al die jaren?”
“Ik weet sinds driekwart jaar dat mijn vader zich van binnen vrouw voelt. Nu heeft hij me gevraagd om gezellig samen te gaan winkelen: vrouwendingen doen en zo. Maar ik zie mezelf nog niet met hem als vrouw over straat gaan.”
“Sinds mijn man het me verteld heeft, heb ik het gevoel dat de wereld op zijn kop staat. We moeten het de kinderen nog vertellen en ik weet niet hoe.”
“Mijn broer en ik hebben altijd een hele hechte band gehad. Maar sinds hij bezig is vrouw te worden, herken ik hem niet meer. Ik vraag me af met wie ik al die jaren heb opgetrokken.”
“Ik ben al jaren uit de kast als lesbisch. Nu mijn vriendin in transitie is, lijken we ineens wel een ‘normaal heterostel’. Ik moet daar erg aan wennen. Ik heb het gevoel dat ik mijn eigen verleden verraad.”
“Onze zoon gaat zoveel sneller dan wij in het proces; het lijkt of wij er altijd achteraan rennen. Hij verwijt ons dat we het niet accepteren. Dat is niet zo, maar wij hebben meer tijd nodig. Nu wil hij dat we zijn nieuwe meisjesnaam gaan gebruiken. Dat vind ik heel moeilijk.”
“Mijn vriendin had haar transitie al afgerond voordat we elkaar leerden kennen. Maar soms vraag ik me af of haar verleden niet toch een rol speelt in onze relatie.”
“Het is fijn om iedere nieuwe stap in het proces te kunnen delen met andere ouders die hetzelfde meemaken.”
“Eigenlijk ga je als partner ook in transitie. De balans in je relatie verandert. Alles wat je dacht te weten over mannen en vrouwen worden overhoop gegooid. Daar moet je wel mee leren omgaan.”