Advies voor de pers
Doe je mee aan een interview, aan een tv-programma of fotoshoot. Voorkom problemen achteraf. Op deze pagina wat overdenkingen en tips, waaronder onze ‘handreiking-contacten-met-de-pers-2020‘.
Meedoen aan een interview of programma
-
Ben je als transgender’ uit de kast’? Dat kan een hele opluchting zijn. Maar nu wil je het ook de hele wereld laten weten en ga je meedoen aan een tv-programma, of ben je gevraagd voor een interview. Daar wil je graag aan meewerken, want dat vind je leuk om te doen. Na je deelname blijkt het programma op internet te staan, en je dacht dat het alleen maar een (paar) keer op tv zou komen. Of je leest je interview later in een blad waar je nooit in zou willen staan. Daar had je niet op gerekend. Misschien vind je het over enkele jaren niet leuk meer om jezelf terug te zien halverwege je transitie. Of vind je het vervelend dat een toekomstige werkgever je ziet. Of je kinderen.
Denk daarom goed na over wat je wilt bereiken met jouw deelname en maak goede afspraken met de programmamakers. Zo voorkom je teleurstellingen.
Handreiking contacten met de pers
-
We adviseren je om vooraf onze ‘Handreiking contacten met de pers’ te lezen. We hebben deze handreiking opgesteld omdat we regelmatig vragen krijgen over deelname aan tv programma’s en/of interviews. Download: handreiking-contacten-met-de-pers-2020-feb
De handreiking is bedoeld als steuntje in de rug wanneer jij wordt benaderd om in een programma of in een tijdschrift of dagblad te praten over persoonlijke zaken, die raken aan transgender-, identiteits- en seksualiteitsissues.
Deze handreiking is geschreven voor deelname aan programma’s bij een serieuze omroep en serieuze pers. Deelname aan luchtige en/of entertainment programma’s vraagt om een andere benadering. De belangen daarbij liggen doorgaans op een ander vlak. Bij deelname aan commerciële producties is het aan te raden tijdig een gesprek te voeren met een (juridisch) specialist op het gebied van media-en auteursrecht.
Op de website van TNN staat ook een mediawegwijzer met adviezen voor journalisten. Je kunt een journalist vragen om zich hieraan te houden.
Zie ook de website Trans in beeld met adviezen en tips.
Privacy en keuzes
-
We delen heel makkelijk informatie en foto’s van onszelf en onze kinderen op sociale media. Is dat wel verstandig? En hoe leuk vinden onze kinderen dat later ?
Hieronder wat overwegingen:
Was de informatie op deze pagina nuttig?
Dagelijks staan meer dan 100 transvisie vrijwilligers belangeloos klaar voor onze doelgroep. Via onze contactgroepen, individuele gesprekken, infopunt, voorlichting maar ook via onze belangenbehartiging. Met jouw donatie kunnen wij nog meer betekenen voor onze doelgroep en transgenderzorg sneller toegankelijker maken.