wetenschap2

Op deze pagina staan wetenschappelijke artikelen die vrij toegankelijk zijn op het internet. Heb je suggesties voor ons, artikelen die we nog niet hebben geplaatst, mail naar redactie@transvisie.nl. De artikelen zijn veelal in het Engels omdat Engels de voertaal is in wetenschappelijk onderzoek.

  • Baarmoedertransplantatie. In Götenburg is in 2013/2014 voor het eerst een baarmoeder getransplanteerd waarna een gezond kind is geboren. De schrijver van het artikel vraagt zich af of dit in de verdere toekomst ook mogelijkheden biedt voor vrouwen met een transgender achtergrond.
  • Penistransplantatie. In Zuid Afrika is het chirurgen in gelukt een penis te transplanteren bij een jonge man die drie jaar geleden zijn penis had verloren door een amputatie. Volgens de artsen werkt de penis naar behoren. Ook in Amerika worden penistransplantaties uitgevoerd De Volkskrant bericht daarover.
  • Chirurgisch ingrijpen bij interseksuele baby’s? Engelstalige artikel over de situatie waarbij een chirurgische ingreep is uitgevoerd.
  • Transnormativity in the psy disciplines, nov. 2019. Kritisch artikel over de transgender normen in de psychologie en aanverwante takken van wetenschap waarop de behandeling van transgenders is gestoeld.