header_onderwerp_zorgverleners_gebouw

Op deze pagina staan behandelaars die je kunnen helpen bij je medische transitie. Op dit moment komen daar behandelaars bij en ook vallen er wel eens behandelaars af. Je kunt bij ons, zie contactgegevens, informeren of er nog wijzigingen zijn of andere behandelaars bekend zijn.

Transvisie geeft namen van behandelaars door die bij haar bekend zijn. Transvisie kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de kwaliteit van de betreffende behandelaar. Achter een aantal zorgverleners zijn de waarderingen opgenomen, die door cliënten zijn gegeven aan deze zorgverlener op de website van ZorgkaartNederland. Waardeer zelf ook je zorgverlener. Dat kan via het widget. Staat je zorgverlener er niet bij, of is je zorgverlener nog niet bekend bij ZorgkaartNederland, vraag dan, via de website van ZorgkaartNederland, deze zorgverlener op die website toe te voegen.

Voor behandelaars: Als je volwassenen behandelt in het kader van genderincongruentie (genderdysforie) en je komt niet op onze lijst van behandelaars voor, maar vindt dat je er wel op zou moeten staan, stuur dan een e-mail naar redactie@transvisie.nl. Vermeld in deze mail de juiste naam van de organisatie, website en verwijzing op de website naar de hulp die wordt geboden aan transgender volwassenen, het soort hulp dat wordt geboden en naam en telefoonnummer van een contactpersoon. Sta je op deze lijst maar vind je dat je daar niet thuishoort, mail dat ook naar redactie@transvisie.nl.

Helaas bestaat de medische transitie voor een groot deel uit wachten omdat de verschillende behandelaars vaak (lange) wachttijden en/of wachtlijsten hanteren, zowel na de aanmelding als tijdens de transitie. Laat je bij aanmelding goed informeren over de wachttijd omdat wachttijden kunnen veranderen, ze kunnen zowel korter als langer worden.

Behandelaars:

 • Amsterdam UMC (voorheen VUmc): publiceert alleen nog beperkte info op de eigen website.
 • UMCG: publiceert wachttijden op de eigen website.
 • Overige behandelaars: kijk op de hun website of bel.

Alle GGZ instellingen en vrijgevestigd psychologen en psychiaters moeten vanaf 1 april 2016 de wachttijden voor hun patiënten openbaar maken. Een wachttijd langer dan 6 weken wordt als te lang aangemerkt. Vooral gespecialiseerde instellingen halen deze wachttijd veelal niet.

Volgens informatie van de zorgverzekeraars moeten behandelaars zorgvragers binnen redelijke termijn de behandeling geven waar ze voor zijn gediagnosticeerd. Deze afspraken zijn, volgens de zorgverzekeraars, met de genderklinieken gemaakt er zijn echter nog geen richttijden vastgesteld. Zijn de wachttijden voor een behandeling erg lang, dan moet de zorgverzekeraar formeel ervoor zorgen dat de verzekerde toch een behandeling kan ondergaan. Heb je het gevoel dat je heel erg lang moet wachten, langer dan anderen die in het traject zitten , wend je dan ook tot je zorgverzekeraar met het verzoek ervoor te zorgen dat je binnen afzienbare tijd voor behandeling in aanmerking komt.

Er zijn in Nederland meerdere academische ziekenhuizen waar volwassen een gehele of gedeeltelijke transitie kunnen ondergaan. In deze ziekenhuizen werken specialisten uit meerdere medische disciplines (psychologen, psychiaters, endocrinologen, gynaecologen, urologen, plastisch chirurgen, etc.) samen in een genderteam.

Amsterdam UMC (VUmc)

Volwassenen, jongeren en kinderen kunnen hier het hele transitie traject doorlopen, te weten: intake, diagnostische fase en geslachtsaanpassende behandelingen (hormonen en operaties). Voor folders en brochures klik hier.

UMC Groningen (UMCG)

Volwassenen kunnen hier terecht voor het hele transitie traject, te weten: intake, diagnostische fase en geslachtsaanpassende behandelingen (hormonen en operaties).

Radboud UMC Nijmegen

Volwassenen kunnen hier sinds 1 februari 2021 terecht voor het hele transitie traject, te weten: intake, diagnostische fase en geslachtsaanpassende behandelingen (hormonen en operaties). Ook transgenderzorg voor kinderen en jongeren.

Er is een aantal psychologenpraktijken en vrijgevestigde psychologen waar je terecht kunt voor een diagnose en soms ook voor indicatiestelling. Deze psychologen werken in dat geval samen met endocrinologen (hormoonartsen) en chirurgen in diverse plaatsen in Nederland voor de geslachtsaanpassende behandeling, maar soms ook met ziekenhuizen in het buitenland (België, Duitsland, Thailand).

Indien het gehele traject wordt aangeboden door een psychologenpraktijk of vrijgevestigde psycholoog krijg je vaak met meerdere ziekenhuizen te maken, soms zelfs in het buitenland. Informeer aan het begin van je behandeling naar hoe het traject eruit ziet, wat je aan begeleiding kunt verwachten, hoe de verwijzing naar de behandelend artsen plaats vindt en welke onderdelen van je transitie je zelf moet regelen.

Stepwork Transgenderzorg

Let op: op 21 september 2021 is Stepwork transgenderzorg failliet verklaard |Lees hier meer over wat dit betekent voor de zorgverlening

GGZ instelling die aan volwassenen, jongeren en kinderen het gehele transitietraject aanbiedt. Na de diagnostische fase wordt samengewerkt met een netwerk van artsen en ziekenhuizen. Vraag goed na welke zorg Stepwork kan bieden en bij welk ziekenhuis.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlStepwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Jonx, Stichting Lentis

Diagnosestellingen en behandeling aan kinderen en jongeren tot 23 jaar. Jongeren tussen 12 en 18 jaar gaan voor de medische transitie naar  Amsterdam UMC. Jongeren vanaf 18 jaar gaan voor medische transitie naar het UMCG.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlLentis is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Psychologenpraktijk De Vaart

Praktijk doet diagnostiek die Amsterdam UMC en UMCG in principe overnemen. Voor medische transitie wordt doorverwezen naar Amsterdam UMC of UMCG. Hormoonbehandeling die na de diagnostiek vanuit deze praktijk is gestart, kan mogelijk worden overgenomen door deze ziekenhuizen.

Genderteam Zuid-Nederland (Mutsaersstichting en OOG)

Biedt psychologische zorg en diagnosestelling voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen. Voor medische transitie wordt verwezen naar Amsterdam UMC, UMCG en naar artsen/ziekenhuizen waarmee wordt samengewerkt. Vraag naar de behandelingen die worden aangeboden.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMutsaersstichting is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Jeugd & Relatie Psychotherapie

Overbruggingstrajecten en co-producties voor jongeren en jongvolwassenen naar het medische traject van Amsterdam UMC.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlRoeffen, J.T.W.M. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Compass GGZ

Biedt transgenderzorg aan volwassenen in de vorm van diagnostiek en brede begeleiding (evt. ook maatschappelijke werk). Er zijn contacten met Amsterdam UMC (VUmc) over zij-instroom en met andere ziekenhuizen en behandelaren. Informeer naar de mogelijkheden.

PsyTrans – De Vaart

PsyTrans – De Vaart is onderdeel van psychologenpraktijk De Vaart. PsyTrans – De Vaart is ontstaan uit het fuseren van PsyTrans en de afdeling transgenderzorg van De Vaart. De organisatie is  gespecialiseerd in genderidentiteitsvraagstukkken en genderdysforie en biedt transgenderzorg voor zowel volwassenen als kinderen en jeugdigen en hun naasten. Behandeling is mogelijk in Almere, Zwolle, Assen en Hoogeveen. Informeer naar de mogelijkheden.

Er zijn een aantal ziekenhuizen of klinieken waar geslachtsaanpassende operaties worden uitgevoerd op verwijzing van een van de academische ziekenhuizen of hierboven genoemde psychologenpraktijken die aan diagnosestelling en indicatie doen.

MC Bloemendaal

In het MC Bloemendaal worden borstoperaties o.a. voor transgender mannen uitgevoerd. Er werken meerdere chirurgen die ervaring hebben met deze operaties, o.a. dr. D.K.G. (Thea) van Loenen. Zorg wel dat je een volwaardige restitutie zorgverzekeringspolis hebt. Bij zo’n verzekering heb je vrije artsenkeuze.

In dit specifieke geval staat de waardering van dr. van Loenen opgenomen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlLoenen, D.K.G. van is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Gender Clinic

Gender Clinic (onderdeel van Sandstep Healthcare) biedt genderbevestigende operaties aan. Informeer naar het actuele aanbod. Cliënten van alle genderteams in Nederland zijn welkom met indicatie en verwijzing van de medisch specialist. Met diverse psychologenpraktijken/GGZ-instellingen is een samenwerkingsovereenkomst. Gender Clinic doet in voorkomende gevallen dossierverificatie op het vooronderzoek. Gender Clinic heeft contracten met alle grote zorgverzekeraars. Controleer op https://genderclinic.nl/prijzen-en-vergoeding/ welke verwijsroute door welke zorgverzekeraar wordt geaccepteerd. De borstvergroting bij transgender vrouwen valt onder de subsidieregeling van VWS. Gender Clinic helpt je met het aanvragen hiervan, of doet de hele aanvraag voor je. Contactgegevens zie de website.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlGender Clinic is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Medische Kliniek Velsen

Kliniek waar geslachtsaanpassende operaties voor transgender mannen en transgender vrouwen worden uitgevoerd. Een van de directieleden/chirurgen is dr. Kanhai.

Sinds kort is Dr. Milosavljević werkzaam bij MK Velsen. Dr. Milo is een gynaecoloog die al veel ervaring heeft met operaties bij trans personen. Vanaf nu kan je bij MK Velsen een afspraak met hem maken via https://www.mkvelsen.nl/

Op dit moment is er nog geen wachttijd voor operaties door Dr. Milo. In de toekomst zal Dr. Milo ook combi operaties gaan uitvoeren in samenwerking met Dr. Kanhai. 

Er zijn een aantal ziekenhuizen of klinieken waar hormonen worden verstrekt op verwijzing van een van de academische ziekenhuizen of psychologenpraktijken die aan diagnosestelling en indicatie doen, of door eigen artsen.

Transkliniek bij het prostitutie- en gezondheidscentrum 292

Kliniek, samenwerking tussen Trans United Europe en de soa polikliniek van de GGD Amsterdam. Hie kunnen transgender mensen worden geholpen die de weg naar de reguliere zorg niet makkelijk vinden, zoals buitenlandse transgender mensen(al dan niet ongedocumenteerd of onverzekerd), transgender sekswerkers, transgender daklozen, etc. Er is een maandelijks spreekuur op de derde zondag van de maand. Aanmelden kan alleen via via transunitedkliniek@transunitedeurope.eu

Psychologische en psychosociale ondersteuning of hulpverlening op individuele basis voor, tijdens en na het transitietraject. Je kunt niet bij al deze behandelaars terecht als vervanging voor de diagnostische fase, maar ze kunnen volwassenen helpen bij hun zoektocht naar hun genderidentiteit, doorsturen naar een genderteam of een vrij gevestigde psycholoog of verder begeleiden bij de transitie. Dit overzicht is niet volledig. Bij ons, zie contactgegevens, kan meer informatie worden geven over andere hulpverleners.

Stepwork Transgenderzorg

Let op: op 21 september 2021 is Stepwork transgenderzorg failliet verklaard |Lees hier meer over wat dit betekent voor de zorgverlening

Psychologische en psychosociale hulpverlening aan volwassenen, jongeren en kinderen.

Zie waardering van deze zorgverlener op het tabblad medische transitie

Genderteam Zuid-Nederland (Mutsaersstichting en OOG)

Psychologische ondersteuning aan kinderen, jongeren en (jong)volwassenen.

Zie de waardering van deze zorgverlener op het tabblad medische transitie.

Psychologenpraktijk De Vaart

Psychologische ondersteuning aan transgender personen en hun directe naasten.

Zie de waardering van deze zorgverlener op het tabblad medische transitie.

Psychotherapiepraktijk Alwin Man

Psychologische ondersteuning aan mensen met genderdysfore gevoelens en hun naasten.

Psychotherapiepraktijk Bas Fels

Cognitieve psychotherapeut, gespecialiseerd in genderontwikkeling/zorg.

PsyTrans – De Vaart

PsyTrans – De Vaart is onderdeel van psychologenpraktijk De Vaart. PsyTrans – De Vaart is ontstaan uit het fuseren van PsyTrans en de afdeling transgenderzorg van De Vaart. De organisatie is  gespecialiseerd in genderidentiteitsvraagstukkken en genderdysforie en biedt transgenderzorg voor zowel volwassenen als kinderen en jeugdigen en hun naasten. Behandeling is mogelijk in Almere, Zwolle, Assen en Hoogeveen. Informeer naar de mogelijkheden.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPsyTrans is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

i-psy Amsterdam

Op deze locatie werkt een speciaal LGBTI-team (Lesbian, Gay, Bi, Transsexual, Intersex). Het team combineert kennis op het gebied van culturele psychiatrie, psychotrauma en LGBTI-hulpverlening. De poli richt zich dan ook op LGBTI-migranten, expats en vluchtelingen die kampen met uiteenlopende psychische klachten.

Compass GGZ

Nieuwe aanbieder op het gebied van transgenderzorg aan volwassenen. Compass biedt diagnostiek en brede begeleiding, zo nodig ook maatschappelijke werk.

PsyQ – Transvisie Zorg

Biedt hulp aan kinderen, jongeren, adolescenten en volwassenen met genderidentiteitsvragen en -problemen. Er wordt geen diagnose gesteld die kan worden gebruikt in het transitietraject. Zie hier voor locaties en mogelijkheden.

Jonx, Stichting Lentis

Psychologische hulp en ondersteuning aan kinderen en jongeren tot 23 jaar.

Zie de waardering van deze zorgverlener op het tabblad medische transitie.

Diverse GGZ locaties

Neem contact op met Transvisie, zie contactgegevens en vraag naar locaties of informeer bij de betreffende GGZ organisatie.

Praktijk voor Psycho-seksuologische hulpverlening

Petra Tiemessen geeft hulp aan mensen met vragen over seksuele voorkeuren, travestie, transgenderisme en transseksualiteit.

Praktijk voor Seksuologie

Praktijk geeft hulp aan mensen met vragen over travestie, transgenderisme en transseksualiteit.

TLK Psychological Services

A mental health practice for international individuals. TLK provides a wide range of mental health services including gender affirmation therapy.

Kyomi Meijer Psychotherapie en Coaching

Kyomi Meijer geeft hulp aan mensen met vragen over genderdysforie en transgender problemen.

Transsupport (Humanitas Rotterdam)

Biedt een veilige omgeving waar je kunt praten over alles wat te maken heeft met genderdysforie of transgenderisme, zowel voor, tijdens als na de transitie en ook als je ervoor kiest om niet in transitie te gaan. Hulp wordt geboden in de vorm van individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten, voorlichting en advies

Ontwikkelingen gaan momenteel snel dus informeer van te voren welke mogelijkheden er door de betreffende behandelaar worden geboden en wat je kunt verwachten. Er wordt bij een aantal behandelaars ook groepstherapie gegeven. Dit kan een meerwaarde hebben vooral als er sprake is van een isolement. Informeer bij de betreffende behandelaar ook naar eventuele wachttijden. Wachttijden moeten formeel ook op de website van de betreffende behandelaar zijn gepubliceerd.

Soms valt de deskundige psychologische zorg waar we hier over spreken onder de WMO of onder de Jeugdwet en is de gemeente waar je woont de partij die deze zorg regelt. Je kunt altijd bij de gemeente waar je woont, meestal bij het WMO-loket of het loket Jeugdzorg nadere informatie vragen.

Er komen wel therapeuten bij of vallen er vallen therapeuten af. Voor meer (actuele) informatie over psychologische of psychosociale hulpverlening, individueel of in groepsverband, of andere hulpverlening kun je ons benaderen, zie contactgegevens.

Op de website ‘Roze in Wit’ staat een lijst van artsen die het statement LHBTI+ vriendelijke artsen hebben onderschreven. Deze lijst kan je helpen als je een LHBTI+ vriendelijke arts zoekt. Zoek op naam, specialisme of regio. De kleur van de blokjes geeft aan wat voor soort arts het is (basisarts of specialist). Deze artsen hebben aangegeven zichtbaarheid en openheid belangrijk te vinden. Niet elke arts heeft specifieke kennis op het gebied van LHBTI+ gerelateerde gezondheidsproblemen. Ben je daar wel naar opzoek neem dan contact op met de organisatie Roze in Wit, mogelijk kunnen ze je daar verder helpen.

Zoek je een andere behandelaar dan hierboven genoemd, kijk even naar ons tabblad psychologische ondersteuning of neem contact op met ons op zie contactgegevens. Bij ons zijn gegevens van verschillende soorten behandelaars bekend, zoals:

 • Bekkenbodemfysiotherapeuten
 • Chirurgen
 • Endocrinologen
 • Haptonomen
 • Huidtherapeuten
 • Logopedisten
 • Psychologische hulpverleners

Deel de ervaringen die je hebt met je zorgverlener op de website van ZorgkaartNederland, daar hebben anderen ook wat aan !

Basis RGB
Basis RGB

Transvisie werkt samen met ZorgkaartNederland van Patiëntenfederatie Nederland en heeft dit afgestemd met zorgverleners. Patiëntenfederatie Nederland en haar leden helpen patiënten en cliënten een sterke positie in te nemen ten opzichte van zorgverzekeraars en zorgverleners. Ervaringen die mensen met een zorgverlener hebben zijn daarvoor belangrijk. Een instrument daarvoor is de ZorgkaartNederland.

ZorgkaartNederland helpt het aanbod van zorgverleners inzichtelijker maken voor transgender mensen en hun verwijzers. Dat draagt bij aan keuzevrijheid en decentralisatie. Mensen kunnen op de website ZorgkaartNederland hun ervaringen delen over de zorg die ze hebben ontvangen. Ze kunnen laten zien wat goed ging en wat beter kan. Dat helpt kwaliteit inzichtelijk te maken, prikkelt zorgverleners en helpt andere mensen bij het maken van keuzes voor de beste zorg.

Op de website van ZorgkaartNederland vind je het zorgaanbod, de zorgverleners en de toegekende waarderingen, met op- en aanmerkingen. We roepen iedereen op eigen zorgverlener te waarderen en ervaringen te delen via ZorgkaardNederland of via het widget op onze pagina’s behandelaars. We denken dat dit kan helpen om de zorg verder te decentraliseren. Er wordt nu te vaak automatisch naar Amsterdam UMC (voorheen VUmc) doorverwezen, terwijl dat helemaal niet altijd de beste weg is. Zo houden de verwijzers de centralisatie onbewust in stand.

Hoe kun je je ervaringen en waardering delen?

 • Ga naar http://www.zorgkaartnederland.nl  geef waardering aan je zorgverleners. Dit kan je psycholoog zijn of je endocrinoloog, maar ook een chirurg of je huidtherapeut of logopedist.
 • Je kunt je review doen voor de gehele zorginstelling, of je behandelaar. Soms zijn ook specifieke teams apart te vinden, zoals bijvoorbeeld het genderteam van het Vumc (https://www.zorgkaartnederland.nl/zorginstelling/belangenorganisatie-kennis-en-zorgcentrum-voor-genderdysforie-amsterdam-3034708). Hoe specifieker, hoe beter! Dus liever je arts beoordelen en niet het ziekenhuis als geheel.
 • Staat jouw zorgverlener er niet tussen, dan kun je die aanmelden bij de redactie van ZorgkaartNederland:  https://www.zorgkaartnederland.nl/content/aanmelden-zorgaanbieder
 • Vul in dat het gaat om zorg voor de aandoening genderdysforie. Alle waarderingen op het vlak van genderdysforie zijn dan zichtbaar via deze pagina: https://www.zorgkaartnederland.nl/aandoeningen/genderdysforie. Nu zijn het er nog niet veel, maar met jullie hulp wordt het meer en meer!
 • Op onze eigen website tonen we van de meest voor de hand liggende behandelaars hun score op ZorgkaartNederland. Op onze pagina’s ‘behandelaars’ (volwassenen en kinderen) staat bij verschillende behandelaars een widget van ZorgkaartNederland.  Hierop staat de gemiddelde score, die deze zorgverlener heeft behaald. Ervaringen met een zorgverlener kunnen worden gedeeld via het widget. We hopen in de loop van de tijd het aantal widgets verder uit te breiden.
 • De contactgegevens die gevraagd worden, zijn voor de redactie van ZorgkaartNederland zodat ze je review eventueel kunnen controleren. Dit is om misbruik te voorkomen.
 • Het kan tot 5 dagen duren voor je review online staat. De redactie van ZorgkaartNederland beoordeelt hem eerst nog.