Volwassenen > Behandelaars
Behandelaars
Algemene informatie over de behandeling en behandelaars.
Op deze pagina staan behandelaars die je kunnen helpen bij je medische transitie. Op dit moment komen daar behandelaars bij en ook vallen er wel eens behandelaars af. Je kunt bij ons, zie contactgegevens, informeren of er nog wijzigingen zijn of andere behandelaars bekend zijn.
Transvisie geeft namen van behandelaars door die bij haar bekend zijn. Transvisie kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de kwaliteit van de betreffende behandelaar. Achter een aantal zorgverleners zijn de waarderingen opgenomen, die door cliënten zijn gegeven aan deze zorgverlener op de website van ZorgkaartNederland. Waardeer zelf ook je zorgverlener. Dat kan via het widget. Staat je zorgverlener er niet bij, of is je zorgverlener nog niet bekend bij ZorgkaartNederland, vraag dan, via de website van ZorgkaartNederland, deze zorgverlener op die website toe te voegen.
Voor behandelaars: Als je volwassenen behandelt in het kader van genderincongruentie (genderdysforie) en je komt niet op onze lijst van behandelaars voor, maar vindt dat je er wel op zou moeten staan, stuur dan een e-mail naar redactie@transvisie.nl. Vermeld in deze mail de juiste naam van de organisatie, website en verwijzing op de website naar de hulp die wordt geboden aan transgender volwassenen, het soort hulp dat wordt geboden en naam en telefoonnummer van een contactpersoon. Sta je op deze lijst maar vind je dat je daar niet thuishoort, mail dat ook naar redactie@transvisie.nl
Informatie
Bekijk hier overzicht met behandelaars.
Wachttijden.
Helaas bestaat de medische transitie voor een groot deel uit wachten omdat de verschillende behandelaars vaak (lange) wachttijden en/of wachtlijsten hanteren, zowel na de aanmelding als tijdens de transitie. Laat je bij aanmelding goed informeren over de wachttijd omdat wachttijden kunnen veranderen, ze kunnen zowel korter als langer worden.
Alle GGZ instellingen en vrijgevestigd psychologen en psychiaters moeten vanaf 1 april 2016 de wachttijden voor hun patiënten openbaar maken. Een wachttijd langer dan 6 weken wordt als te lang aangemerkt. Vooral gespecialiseerde instellingen halen deze wachttijd veelal niet.
Volgens informatie van de zorgverzekeraars moeten behandelaars zorgvragers binnen redelijke termijn de behandeling geven waar ze voor zijn gediagnosticeerd. Deze afspraken zijn, volgens de zorgverzekeraars, met de genderklinieken gemaakt er zijn echter nog geen richttijden vastgesteld. Zijn de wachttijden voor een behandeling erg lang, dan moet de zorgverzekeraar formeel ervoor zorgen dat de verzekerde toch een behandeling kan ondergaan. Heb je het gevoel dat je heel erg lang moet wachten, langer dan anderen die in het traject zitten , wend je dan ook tot je zorgverzekeraar met het verzoek ervoor te zorgen dat je binnen afzienbare tijd voor behandeling in aanmerking komt.
Roze in wit: LHBTI+ vriendelijke artsen.
Op de website ‘Roze in Wit’ staat een lijst van artsen die het statement LHBTI+ vriendelijke artsen hebben onderschreven. Deze lijst kan je helpen als je een LHBTI+ vriendelijke arts zoekt. Zoek op naam, specialisme of regio. De kleur van de blokjes geeft aan wat voor soort arts het is (basisarts of specialist). Deze artsen hebben aangegeven zichtbaarheid en openheid belangrijk te vinden. Niet elke arts heeft specifieke kennis op het gebied van LHBTI+ gerelateerde gezondheidsproblemen. Ben je daar wel naar opzoek neem dan contact op met de organisatie Roze in Wit, mogelijk kunnen ze je daar verder helpen.