4 mei Nationale Dodenherdenking

4 mei is de dag van de Nationale Dodenherdenking. Dan vindt ook de kranslegging plaats bij het homomonument in Amsterdam. Transgender Netwerk Nederland en Transvisie leggen andere jaren namens de transgender gemeenschap daar een krans. Daarmee gedenken we transgender slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van transfobisch geweld in de jaren daarna.

Vanwege COVID-19 is er geen kranslegging, alleen een besloten bijeenkomst in de Westerkerk. De herdenking kan via een livestream gevolgd worden. Bekijk hier de livestream op 4 mei.

Het Homomonument staat symbool voor de lange weg van de homo-emancipatie in Nederland en ver daarbuiten. Het bestaat uit drie driehoeken van Rosa Porinograniet die samen één grote driehoek vormen. De drie driehoeken staan voor het verleden, het heden en de toekomst. Hier herdenken we iedereen die vermoord of vervolgd werd (en nog steeds wordt)vanwege seksuele voorkeur en/of identiteit. Hier vieren we de vrijheid te kunnen zijn wie we zijn. Hier roepen we op tot waakzaamheid voor in het heden en in de toekomst.