Laat de tekst voorlezen
Getting your Trinity Audio player ready...
Privé foto Martijn Koning

5 vragen aan Martijn Koning, psycholoog bij JIJ Genderzorg

Martijn Koning (zij/haar) is sinds een half jaar werkzaam als psycholoog bij JIJ Genderzorg, een lokale zorgaanbieder voor transgenderzorg. In dit interview vertelt ze over de voordelen van een kleine aanbieder, haar bevlogenheid voor het werk en haar advies aan de doelgroep.

Martijn, je werkt bij een lokale zorgaanbieder. Wat zijn de voordelen van een kleine aanbieder ten opzichte van een grote polikliniek?

“Bij JIJ werken we met maatwerk. We kijken per individu wat de beste zorg is en stemmen dat af met de cliënt. We streven ernaar om samen met de patiënt een paar stappen vooruit te denken, zodat we de zorg optimaal kunnen vormgeven.”

Jullie werken ook samen met verschillende partners.

“Klopt. We werken onder andere samen met GenderClinic, waardoor we ook kunnen doorverwijzen voor medische zorg. Dit is een groot voordeel, omdat niet alle lokale zorgaanbieders dit kunnen.”

Waarom ben je bij een kleine, lokale aanbieder gaan werken?

“Ik heb op mijn onderbuikgevoel gekozen voor JIJ Genderzorg. De persoonlijke aandacht die JIJ heeft voor de patiënt sprak me erg aan. De bevlogenheid van het team, ook buiten de werkuren om, gaf me een goed gevoel. Op de website stond expliciet: ‘Wij zien transzijn niet als een disfunctie, maar als een persoonlijke eigenschap.’ Dat sluit perfect aan bij mijn eigen visie.”

Wat is een ervaring die je altijd bij zal blijven in je werk?

“Ik heb zo vaak mooie ervaringen in mijn werk, dat het moeilijk is om er één uit te kiezen. Het is ontzettend dankbaar om mensen te helpen om te mogen zijn wie ze willen zijn. Je mag concreet bijdragen aan iemands proces en dat maakt mijn werk zo waardevol.”

Welk advies zou je de doelgroep willen geven?

“Kijk rond en weet dat er meer plekken zijn dan waar de huisarts je naar toe verwijst. Kies vooral een aanbieder die bij je past. Bekijk of deze aanbieder alles kan bieden wat je nodig hebt, denk ook aan medische verwijzing.”