Hoe komt het dat er wachtlijsten zijn? – Vraag en Antwoord

Hi, In deze rubriek gaan wij in op veel voorkomende vragen in de genderzorg.
Heb jij een vraag dan kan je die altijd stellen aan onze collega’s van het Transgender Infopunt Nederland. Klik hier voor de contactgegevens

Afbeelding: radboudumc.nl/

In de transgenderzorg zijn er helaas bij veel aanbieders flinke wachtlijsten van soms wel bijna drie jaar. Voor ieder die moet wachten tot er überhaupt een intake heeft plaatsgevonden wordt het geduld wel heel erg op de proef gesteld. Dat er wachtlijsten zijn weten we, maar hoe zijn deze zo ontstaan?

De vraag naar genderzorg is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid. Dit komt onder andere omdat het praten over genderidentiteit en het uiten daarvan een maatschappelijk onderwerp is geworden. Steeds meer mensen durven zich de vraag te stellen of het geboortegeslacht en/of het binaire beeld van man en vrouw wel past. Juist omdat zelfontdekking steeds vaker voorkomt is de vraag naar passende zorg snel gestegen.

Als er zoveel vraag is, waarom komen er dan geen nieuwe zorgaanbieders bij?
Er komen wel nieuwe zorgaanbieders bij. Door alle wachtlijst frustraties zou je bijna vergeten dat er in Nederland een groot netwerk van genderzorgaanbieders is. Deze aanbieders kunnen veelal de diagnose genderincongruentie toewijzen en je helpen met de hormoonzorg. Wel is het zo dat niet iedere aanbieder zonder de tussenkomst van een kenniscentrum (ziekenhuis) je kan helpen met operaties. De bekende lange wachtlijsten vind je daarom vooral bij de grote genderpoli’s zoals die in Amsterdam.

We hebben in Nederland al een hoop zorgaanbieders maar helaas nog niet voldoende capaciteit. Jaarlijks verwelkomen wij nieuwe aanbieders die ieder positief bijdragen aan de zorgcapaciteit. Zorgverzekeraars streven er naar om zo snel en goed mogelijk zorg bij deze nieuwe aanbieders in te kopen zodat hun klanten bij de nieuwe aanbieder terecht kunnen voor zorg.

Dus de wachtlijsten komen door de patiënten zelf?
Je zou bijna op basis van deze tekst die conclusie trekken maar dat is zeker niet het geval.
Natuurlijk heeft maatschappelijke acceptatie van gender gerelateerde onderwerpen invloed op de wachtlijsten maar zo simpel is het niet. Problemen met capaciteit tijdens de opstart van de zorg en een veranderende zorgvraag heeft invloed op hoe snel een wachtlijst krimpt of stijgt. De conclusie blijft dat er in Nederland bij de meeste zorgaanbieders een wachtlijst is voordat je in zorg komt. Wel is het raadzaam eens op de transgenderwegwijzer.nl te kijken om een zorgaanbieder in de buurt te zoeken. Wijs ook zeker je huisarts op het bestaan van de Transgender Wegwijzer