Hoewel discriminatie in Nederland op basis van de Grondwet verboden is, lijkt dat helaas voor transgender mensen niet altijd op te gaan. Heb je te maken met discriminatie door je werkgever, sportclub, gemeente, woningbouworganisatie, zorgverzekeraar, dan kun je proberen je recht te halen. Er zijn diverse organisaties die je daarbij kunnen helpen.
Heb je het gevoel dat je gediscrimineerd wordt of weet je het zeker, dan kun je dat melden bij verschillende organisaties:
Ben je slachtoffer van seksueel geweld, dan kun je dat melden bij verschillende organisaties:
Thuis bekeek ik mijzelf in de spiegel en het eerste wat ik zei was: probeer het maar te vergeten. Doe maar net alsof er niets is gebeurd. ___________ Wilma
Het College van de Rechten van de Mens is een overheidsorgaan dat tot taak heeft de mensenrechten te beschermen en te oordelen in het geval van discriminatie. De commissie heeft inmiddels diverse uitspraken gedaan over discriminatie bij transgender mensen. Deze uitspraken zijn te vinden op de website mensenrechten.nl
Er zijn in Nederland ca 355 gemeenten. Iedere gemeente maakt zijn eigen beleid. Een aantal gemeenten hebben een specifiek (lhb)T- beleid en soms ook een speciale T-medewerker. Een aantal gemeenten hebben de verklaring van Dordrecht ondertekend. Wil je meer informatie hierover? Neem dan contact op met de afdeling voorlichting van je eigen gemeente of met TNN.
Zoek je een advocaat die bekend is met transgender of LHBT zaken? Kijk op onze pagina juridisch of vraag ons, via telefoon of e-mail zie contactgegevens, of er nog andere kantoren bekend zijn.