Borstvergroting wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als er nauwelijks of geen sprake is van borstvorming (er is geen inframammaireplooi en het klierweefsel is minder dan 1 cm, aangetoond door een echo). Denk je dat dit bij jou het geval is? Neem dan contact op met een arts.
Is deze situatie op jou van toepassing, maar heeft de zorgverzekering je aanvraag afgewezen, dan kun je bezwaar maken door onze voorbeeldbrief te gebruiken. Let op: pas deze wel aan, aan je persoonlijke omstandigheden: voorbeeldbrief-afwijzing-borstvergrotende-operatie-bij-afwezigheid-borstvorming
Als transgender vrouwen een borstvergroting willen, wordt deze operatie vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar. In dat geval kunnen zij een subsidie aanvragen waarmee zij een operatie om borstprothesen te plaatsen, kunnen betalen. Vanaf 1 september 2021 mag deze subsidie ook aangevraagd worden voor andere bewezen effectieve operaties om borsten te vergroten.
Dit geeft voor transgender vrouwen meer mogelijkheden om een borstvergrotende operatie te laten uitvoeren die bij hen past. Als je meer wil weten over mogelijke operaties, neem dan contact op met een arts. Zij kunnen je informeren over de voor- en nadelen van operaties zodat je een goede afweging kan maken tussen het mogelijke resultaat en de risico’s.
Om de subsidie te mogen gebruiken, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Dat zijn:
De hoogte van de subsidie verschilt. Dat komt omdat er grote verschillen zijn in hoe duur verschillende operaties zijn. Het bedrag is:
De subsidie mag gebruikt worden voor elke borstvergrotende operatie die bewezen effectief is (voldoet aan ‘de stand van de wetenschap en praktijk’). Je kan de subsidie voor verschillende soorten operaties gebruiken, zoals het plaatsen van prothesen of een operatie waarbij gebruik wordt gemaakt van eigen huid- en vetweefsel (autologe borstconstructie). Let op: deze regeling geldt dus expliciet niet voor behandelingen waarbij alleen vet verplaatsing gebeurt, ook wel lipofilling of autologe vettransplantatie (AFT) genoemd. Overleg met een arts of een bepaalde operatie bewezen effectief is, zodat je weet of je voor de subsidie in aanmerking komt.
Ook mag de subsidie alleen voor een eerste operatie gebruikt worden. Als je al eerder een borstvergroting hebt ondergaan, mag je de subsidie daar niet voor aanvragen. Je mag het bedrag dus niet gebruiken om bijvoorbeeld prothesen te laten vervangen of wanneer je na een borstvergroting met prothesen alsnog een borstvergroting met eigen weefsel wilt ondergaan.
Het is je eigen keuze waar je de operatie laat uitvoeren. Zolang je de subsidie gebruikt voor de operatie waarvoor je de subsidie hebt aangevraagd, mag je zelf bepalen waar dat gebeurt.
Wel moet je een verklaring hebben van een BIG-geregistreerde arts, waarop staat welke operatie bij jou zal worden uitgevoerd. In het BIG-register staan alleen artsen (en andere zorgverleners) die in Nederland werken. Ook als je de operatie bij een arts in het buitenland wil laten uitvoeren heb je een verklaring nodig van een BIG-geregistreerde arts om de subsidie aan te vragen.
Voordat je een besluit neemt of jij wel of niet een borstvergroting met implantaten wilt, adviseren we je na te denken over de volgende aspecten:
Er zijn verschillende hulpmiddelen om je te helpen bij het maken van je keuze:
Ook kan je over deze keuze praten met een hulpverlener die jou begeleidt of ondersteunt bij jouw transitie. Bij groepen, zoals de Vrouwengroep van Transvisie, kun je hierover praten met anderen die een borstvergroting met implantaten hebben gehad of hier over nadenken.
De subsidie vraag je aan via een online formulier op de website van de DUS-I, daar staat stapsgewijs bij welke informatie ingevuld moet worden.
Voordat je het formulier kunt invullen heb je drie documenten nodig:
Als aan alle voorwaarden is voldaan, ontvang je binnen 13 weken het subsidiebedrag. De operatie moet dan binnen een jaar plaatsvinden.
Op het moment dat je het subsidiebedrag ontvangt staat vast dat je aan alle voorwaarden voldoet, behalve de voorwaarde dat je de operatie binnen 1 jaar ondergaat. De subsidie wordt na één jaar en 22 weken definitief vastgesteld. Hiervan krijg je een brief. Soms wordt eerst via een steekproef gecontroleerd of je de subsidie ook echt voor de operatie hebt gebruikt.
Je moet een factuur of nota van de operatie kunnen tonen. Als je dat niet kunt, zal je het bedrag van de subsidie terug moeten betalen.
Als de operatie niet binnen dat jaar plaatsvindt moet je de subsidie terug betalen. Je kunt bij DUS-I om uitstel vragen.
Als je de operatie helemaal niet meer wilt laten uitvoeren moet je de subsidie natuurlijk terugbetalen. Neem hiervoor contact op met DUS-I.
Het kan zijn dat je na de operatie complicaties hebt of niet tevreden bent met het resultaat. Dan kan nazorg of een tweede operatie nodig zijn. Dit kan extra kosten met zich mee brengen. Hiervoor kun je geen extra subsidie krijgen. Deze kosten zul je dus zelf moeten betalen.
Als het medisch noodzakelijk is om de borstimplantaten te verwijderen, vallen deze kosten onder de zorgverzekering. Het plaatsen van nieuwe implantaten wordt niet vergoed door de zorgverzekering, er kan ook geen beroep gedaan worden op deze subsidieregeling.