Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Ben je als man geregistreerd en heb je een baarmoeder: neem zelf het initiatief om een uitstrijkje te laten maken. Er is een folder voor transpersonen over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Voor alle personen tussen de 30 en 60 jaar die een baarmoeder hebben, is het zinvol om één keer per 5 jaar een uitstrijkje te laten maken. Daardoor kun je voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg ontdekken. Zo’n voorstadium is meestal goed te behandelen.
Ben je als vrouw geregistreerd bij de gemeente? Dan krijg je automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Het uitstrijkje gebeurt in het kader van het bevolkingsonderzoek.
Ben je geregistreerd als man? Dan krijg je GEEN uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.. Heb je (nog) wel een baarmoeder, en ben je tussen de 30 en 60 jaar? Neem dan zelf het initiatief en laat één keer per 5 jaar via je (huis)arts een uitstrijkje maken. Dat kan emotioneel lastig zijn, maar het is echt van belang.
Als je geen baarmoeder (meer) hebt, is er geen risico op baarmoederhalskanker en kun je je afmelden Bij twijfel: overleg met je (huis)arts.
 
Voor meer informatie, zie de volgende twee links: