Bijeenkomst Genderhome 12 november: "Omgaan met ongewenste gevolgen van de transitie"

Op zondag 12 november hebben we weer een bijeenkomst van Genderhome in Eeterie de Globe (Humanitasgebouw) in Groningen. Aanmelden voor de bijeenkomst mag (genderhome-groningen@transvisie.nl) maar is zeker niet noodzakelijk.

—-
THEMA “Omgaan met ongewenste gevolgen van de transitie”

Na een lang proces mag je eindelijk beginnen met de hormoonbehandeling, wacht je nog tot je mag beginnen, of ben je nog aan het twijfelen over of je wel hormonen wilt. Vanuit de omgeving en de maatschappij (of onszelf) voelen we vaak een soort verplichting dat we maar blij moeten zijn met elke mogelijke verandering, dat we geen enkele twijfel of ontevredenheid mogen voelen, uit angst dat dat gebruikt wordt als argument dat de transitie toch geen goed idee was.

Maar uiteraard kunnen wij ook ontevreden zijn met bepaalde aspecten van ons leven of lichaam, en kunnen we ongewenste gevolgen van de transitie ervaren. Dit kunnen bijvoorbeeld veranderingen van de medische transitie zijn waar je niet op zit te wachten. Wat bekendere voorbeelden voor transmannen zijn een toename van acne of een kans op kaalheid, voor transvrouwen het wegvallen van het libido doordat de nieren niet genoeg testosteron aanmaken. Maar misschien zijn er ook kleinere dingen waar je niet tevreden over bent, die minder algemeen bekend zijn.

Daarnaast zijn er niet alleen directe gevolgen van de medische transitie waar je ongewenste veranderingen kunt merken. Merk je bijvoorbeeld als transman dat vrouwen je vaker ontwijken in tegenstelling tot eerder, of merk je als transvrouw dat anderen niet meer standaard luisteren naar wat je te zeggen hebt? Merk je dat mensen toch niet zo open zijn als ze eerder beweerden, waardoor je een baan, vrienden, of familie verloren hebt of dreigt te verliezen?

Wist je voordat je met de hormonen begon dat je tegen deze gevolgen aan zou lopen? Hoe heeft dat je besluitvorming beïnvloed? Stel je je medische transitie misschien uit, of kies je vanwege bepaalde gevolgen voor een bepaalde manier of dosis van toediening? Misschien merkte je later pas dat je bepaalde veranderingen als niet prettig ervaart. Hoe ga je om met die veranderingen en die ontevredenheid?

Naast dat we het deze maand ook meer over het medische aspect gaan hebben, is er ook overlap met onderwerpen van eerdere maanden. Dus mocht je na een vorige keer achteraf nog iets bedacht hebben wat destijds niet ter sprake gekomen is, dan is er nu kans om die dingen alsnog te bespreken.

—-
TERUGBLIK op 15 oktober
Omdat we vorige maand een week later de bijeenkomst hadden, hadden we geen beschikking over de grote zaal, waardoor het ietwat behelpen was met de zaalindeling. Dit had voor de inhoud gelukkig geen gevolgen, en we hebben er weer een leuke en interessante bijeenkomst van kunnen maken met z’n allen.

—-
PLAATS: Humanitasgebouw ‘Eeterie de Globe’ A-kerkhof 22 (zuidzijde), 9711 JB Groningen

—-
TIJD: Vanaf 14:00 kun je inlopen waarna we om 14:30 officieel starten met een welkom waarna de groepen zullen opsplitsen voor het thema. We borrelen nog wat na vanaf ongeveer 16:30 en sluiten af om 18:00.

—-
MAILINGLIJST
Ben of ken je Noordelijke transpersonen die graag mee willen doen aan de Genderhome bijeenkomsten? Vraag ze ons een mail te sturen op genderhome-groningen@transvisie.nl, dan voegen we ze toe aan de mailinglijst. Geen zin meer mails te ontvangen van Genderhome? Stuur ons even een bericht, dan halen we je van de mailinglijst.