Bijeenkomst 11 juni: Wellicht ingrijpender dan operaties, maken hormonen het verschil?

Bijeenkomst Genderhome zondag 11 juni: “Wellicht ingrijpender dan operaties, maken hormonen het verschil?”

ZONDAG 11 JUNI hebben we weer een Genderhome bijeenkomst in Eeterie de Globe (Humanitas gebouw) in Groningen. Aanmelden voor de bijeenkomst mag (genderhome-groningen@transvisie.nl) maar is zeker niet noodzakelijk.

—-
THEMA “Wellicht ingrijpender dan operaties, maken hormonen het verschil?”
Wanneer je kiest voor een geslachtsbevestigende behandeling, kun je op een gegeven moment je hormoonhuishouding een draai van 180 graden laten maken. Oftewel starten met vrouwelijke hormonen (oestrogenen, testosteronblokkers en eventueel aangevuld met progesteron) of mannelijke hormonen (testosteron). Deze hormonen zorgen ervoor dat je meer kenmerken van een vrouw of man krijgt. Ze noemen die hormonen ook wel cross-sekse hormonen. Voor de meesten van ons zijn die hormonen na sociale transitie de eerste stap in hun medische transitie.

Sommigen hebben heel uitgesproken ideeën over de vorm waarin ze het toegediend willen krijgen. Wil je ‘gewoon’ pillen, of liever ‘plakkers’ of bijvoorbeeld gel. Sommigen willen juist graag injecties. Wat zijn de voor en nadelen? Speelt bijvoorbeeld je leeftijd, medische aandoeningen of andere medicatie een rol in je keuzes? Bepaal je zelf wat je wilt of laat je het aan de artsen over?

Maar als je ze dan hebt. Wat doen ze echt met je? Internet staat natuurlijk vol met beschrijvingen van wat je kan verwachten. Meest concreet zijn fysieke veranderingen. Zo zorgen hormonen bij trans vrouwen voor een vrouwelijkere vetverdeling, afname van spiermassa en ontstaan van borstgroei. Bij trans mannen zorgen de hormonen voor een mannelijkere vetverdeling, toename van de spiermassa en beharing en verlaging van de stem.

Naast fysieke veranderingen zijn er echter ook minder tastbare effecten. Veranderingen in de beleving van emoties en gedachten en niet te vergeten het libido. Wat merken we er echt van en wat vinden we daar van? Hoe snel gaat het, hoe effectief zijn de veranderingen? Het werkt natuurlijk ook niet voor iedereen hetzelfde. Voor sommigen zijn de emotionele veranderingen belangrijker de fysieke effecten. Anderen laten weten op emotioneel vlak weinig verschil te merken.

Zijn we ook altijd blij met alle veranderingen? Zo zit niemand zit te wachten op bijvoorbeeld opvliegers, hoofdpijn, acne of pijnlijke borsten. Maar hoe tevreden of gelukkig is men bijvoorbeeld over het toe- of juist afnemen van het libido?

—-
TERUGBLIK op 14 mei
Normaal kiezen we voor een thema met een positieve invalshoek. Maar ervaringen bij discriminatie zijn natuurlijk nooit positief. Het bleek sowieso een zwaar thema, het gesprek kwam maar moeilijk op gang. Maar gaandeweg kwamen er toch verschillende verhalen los. Sommige echt heel aangrijpend, vooral als het (soms letterlijk) heel dicht bij huis komt.
De opkomst was iets minder dan gebruikelijk. Dat kan aan het zwaardere thema liggen. Maar het was buiten ook een van de eerste mooie dagen, dus wellicht dat dit een rol speelde. Ook het samenvallen met Moederdag werd genoemd als reden. Gelukkig valt Vaderdag een week na onze bijeenkomst deze maand. Ook voor de weggeefkleding van ‘Modemissers M/X/V’ was relatief weinig inbreng, toch zijn er nog weer aardig wat mensen met nieuwe kleding naar huis gegaan.

—-
PLAATS: Humanitasgebouw ‘Eeterie de Globe’ A-kerkhof 22 (zuidzijde), 9711 JB Groningen

—-
TIJD: Vanaf 14:00 kun je inlopen waarna we om 14:30 officieel starten met een welkom. We borrelen nog wat na vanaf ongeveer 16:30 en sluiten af om 18:00.

—-
MAILINGLIJST
Ben of ken je Noordelijke transpersonen die graag mee willen doen aan de Genderhome bijeenkomsten? Vraag ze ons een mail te sturen op genderhome-groningen@transvisie.nl, dan voegen we ze toe aan de mailinglijst.