Zit het wel snor?

Alles wat jij wil weten over genderidentiteit en genderexpressie.

Niet iedereen voelt zich 100% man of vrouw. Sommige voelen zich geen van beide of juiste man en vrouw tegelijk. Hoe je dit gevoel uitdraagt heet genderexpressie. Genderexpressie en genderidentiteit gaan vaak samen gepaard. Op deze pagina leggen wij je hier mee over uit.

Wat is het verschil?

Genderidentiteit

Dat is wat je bent. Bij de meeste mensen klopt het geslacht dat ze bij ze geboorte kregen met wat ze zelf vinden dat past. Dat noem je cisgender. Maar wanneer jouw geslacht niet is wat bij je geboorte gedacht werd dat het was, dan noem je dat transgender. Vind je de hokjes ‘man’ en vrouw’ niet op jou van toepassing, of allebei in ongeveer gelijke mate, dan kun je dat non-binair noemen.

Genderexpressie

Niet iedereen kan, of wil voldoen aan de verwachtingen van anderen. Hebben mensen moeite je in het hokje ‘man’ of hokje ‘vrouw’ te plaatsen dan zegt dit vaak meer iets over hen, dan over jou. Uiteindelijk bepaal jij natuurlijk zelf hoe je je aan de wereld presenteert. Als mensen daar moeite mee hebben dan is dat hún probleem.

Bron: gsanetwerk.nl

Handige linkjes.

Expressie.

Je kunt je mannelijk of vrouwelijk gedragen, kleden, lopen en praten. Dit wordt genderexpressie genoemd. Van vrouwen wordt vaak verwacht dat ze vrouwelijk zijn, en van mannen dat ze mannelijk zijn. Maar dit is niet altijd zo. Bijvoorbeeld: je bent een man en je draagt graag nagellak. Of je bent een vrouw en koopt graag je kleding op de mannenafdeling. Wat jij leuk vindt, hoe je je gedraagt en wat je doet hoeft niet te passen bij je genderidentiteit of je biologische geslacht. Het belangrijkste is dat jij doet waar jij je goed bij voelt! Genderexpressie zegt niets over je seksuele oriëntatie. Bijvoorbeeld: een man die zich vrouwelijk gedraagt hoeft niet homoseksueel te zijn. En een man die heel mannelijk is kan juist homoseksueel zijn. Genderexpressie en genderidentiteit kunnen ook verschillend zijn voor iemand. Een man die af en toe vrouwenkleding draagt hoeft niet het gevoel te hebben een vrouw te willen zijn, zoals wel vaak het geval is bij iemand die transgender is.

Bron: seksualiteit.nl