Campagne

De juiste zorgverzekering in 2024

Ga goed verzekerd het nieuwe jaar in

Elk jaar krijgen wij veel vragen over zorgverzekeraars. Welke verzekering is geschikt voor transgender personen? Op deze pagina geven wij je tips en handige weetjes zodat je goed voorbereid een keuze kan maken.

Wat ons opvalt

Zorgverzekeraars doen er alles aan om kosten zo laag mogelijk te houden. Een van de grootste bezuinigingen in 2024 is het afschaffen van de restitutiepolis. In 2024 zijn er nog maar drie verzekeraars die een restitutiepolis aanbieden. Dit zijn: a.s.r., Aevitae en Menzis. Verder heeft de overheid het basispakket inhoudelijk niet veranderd voor onze doelgroep. Transgenderzorg blijft nog vergoed vanuit het basispakket. Vergelijk het huidige aanbod.

Waar doe je goed aan?

Wij raden je aan een restitutiepolis te nemen. Je hebt dan vrijheid in het kiezen van de behandelaar. Bij een restitutiepolis moeten facturen worden vergoed, ook als de verzekeraar ze te hoog vindt. Het is aan de verzekeraar om aan te tonen dat een declaratie veel hoger is dan dat wat de andere zorgaanbieders rekenen. Als een restitutiepolis niet meer door je huidige zorgverzekeraar wordt aangeboden, dan is een combinatiepolis een goed alternatief. Let wel op: Bij de combinatiepolis wordt niet alle zorg 100% vergoed. Je betaalt vrijwel altijd een eigen bijdrage van gemiddeld 15%.

Voor ouders en verzorgers

De zorg van je kind wordt vergoed vanuit de zorgverzekering van de hoofdverzekerde ouder/voogd. De voorwaarden die op deze pagina worden genoemd gelden ook voor jullie. Omdat operatieve transgenderzorg bij jongeren minimaal voorkomt, kun je het best zelf afwegen of aanvullend verzekeren nodig is.

Wordt mijn zorgaanbieder nog vergoed?

Dit is een terechte vraag, waar veel onduidelijkheid over bestaat. Zorgverzekeraars hebben op hun websites een zoekfunctie voor zorgaanbieders. Staat jouw zorgaanbieder niet op de website van je zorgverzekeraar? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar om na te vragen of er een aangepaste vergoeding voor deze zorgaanbieder geldt.

Geen contract, geen zorg?

 • All Posts
  •   Back
  • campagne

Eva-Marijn Stegemann is GZ-psycholoog en praktijkhouder van PsyTrans, een genderzorgaanbieder met twee locaties in Nederland. PsyTrans heeft bewust geen contracten met zorgverzekeraars. Dit zorgt voor veel ademruimte, zegt Stegemann. Lees het bericht hiernaast over hoe PsyTrans dit aanpakt.

Welke polis moet ik kiezen?

Het afsluiten van een zorgverzekering is in Nederland verplicht. Je hebt daarbij de keuze of je alleen een basisverzekering afsluit, of ook een aanvullende verzekering. Voor de basisverzekering word je altijd geaccepteerd, ongeacht je leeftijd of je gezondheidssituatie. Voor een aanvullende verzekering kan dat anders zijn. Er zijn zorgverzekeraars die daar voorwaarden aan verbinden. Je kunt een basisverzekering bij de ene verzekeraar hebben en een aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar.

Naturapolis

Je ontvangt de zorg in natura. Dat wil zeggen dat de verzekeraar contracten met zorgverleners afsluit en bepaalt waar je de zorg krijgt. Je hebt daar zelf maar een beperkte keuze in. Als je voor een naturapolis kiest, moet je altijd naar een zorgaanbieder gaan waarmee je verzekeraar een contract heeft afgesloten – anders krijg je misschien niet de (hele) rekening vergoed. Let op: de reclame van sommige verzekeraars kan soms erg misleidend zijn. Controleer dus goed welke soort verzekering je afsluit.

Restitutiepolis

Je hebt vrije artsenkeuze. Je regelt de zorg zelf en je kiest zelf je zorgverlener. Meestal stuurt de zorgverlener de rekening direct naar de verzekeraar; soms moet je de kosten eerst zelf voorschieten. Als je een zo groot mogelijke keuzevrijheid wilt, kies dan voor een restitutiepolis.

Combinatiepolis

Deze polis heeft elementen van zowel de restitutiepolis als de naturapolis. Hoewel er elementen zijn van een restitutiepolis, is dit geen restitutiepolis. Ook hier heb je meestal vrije artsenkeuze. Maar: als de verzekeraar geen contract heeft met een bepaalde zorgverlener, kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet voorschieten. Er wordt alleen een redelijk tarief vergoed. Het kan dus zijn dat je zelf een deel van de kosten moet betalen! We adviseren ook bij een combinatiepolis goed na te gaan wat voor soort verzekering je afsluit.

Budgetpolis

Er bestaat een goedkope naturapolis, de zogenaamde ‘budgetpolis‘. Deze polis is bedoeld voor mensen die geen medische kosten verwachten. Het tarief is lager dan bij de normale basisverzekering, maar de voorwaarden zijn ook aangescherpt. Bij de budgetpolis kun je alleen terecht bij de beperkte groep zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Sommige verzekeraars hebben voor hun budgetpolis geen contract met behandelaars van genderincongruentie, zoals het AUMC (VUmc)! Bij de budgetpolis kun je alleen in een academisch ziekenhuis worden behandeld, als je bent doorverwezen door een algemeen ziekenhuis. (Bij genderincongruentie word je doorverwezen door de huisarts). Wil je als trans persoon problemen voorkomen, dan adviseert Transvisie jou om geen budgetpolis af te sluiten zolang je genderaanpassende behandelingen ondergaat. De kans bestaat dat je dan (een groot deel van) de kosten van het transitietraject zelf moet betalen!

Welke zorgaanbieders hebben een contract

Het onderstaande overzicht is op 10 december door onze redactie ingeladen. Het overzicht laat de tien GGZ-aanbieders zien die ook op de Transgender Wegwijzer zijn vermeld. Aan het onderstaande overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Het kan zijn dat de zorgaanbieder inmiddels wel een contract heeft afgesloten met de top 5 zorgverzekeraars zoals hieronder. Wij proberen dit overzicht wekelijks bij te werken.

 • Contract afgesloten

  Deze zorgaanbieder heeft een contract met de zorgverzekeraar.

 • In onderhandeling

  De zorgaanbieder en verzekeraar zijn nog in onderhandeling. Je zorg wordt tijdens deze periode (nog) wel vergoed.

 • Geen contract

  Er is geen contract tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraar. Zorg wordt niet standaard vanuit de basisverzekering vergoed.

 • Geen gegevens bekend

  Na zorgvuldig onderzoek hebben wij geen gegevens kunnen uitlezen.

Zorgaanbieder
UMC Groningen
Amsterdam UMC
RadboudUMC
GenderHealthcare
Psymens
JIJ Genderzorg
Uw Psychiater
OOG Psychologen
De Vaart
Jonx/Lentis

Wat gaat het je kosten?

Nominale Premie: de premie voor de basisverzekering die mensen van 18 jaar en ouder moeten betalen.

Premie: de premie voor een aanvullende verzekering (indien afgesloten).

Verplicht eigen risico: mensen van 18 jaar en ouder betalen een verplicht eigen risico. De hoogte van het eigen risico is momenteel € 385,- per jaar. Dit eigen risico geldt niet voor

 • huisarts,
 • huisartsenpost,
 • verloskundige zorg,
 • wijkverpleging,
 • kraamzorg,

maar wel voor alle andere zorg, zoals ziekenhuiszorg en medicatie.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringsweg of werkgeversheffing Zorgverzekeringswet: een bijdrage in de vorm van een percentage van je inkomen of uitkering. Dit wordt ingehouden en afgedragen door de werkgever of uitkeringsinstantie. Dit percentage (6,576%)  wordt vastgesteld door de regering en kan elk jaar worden aangepast.

Eigen bijdrage: in een aantal gevallen moet er bij een medicijn of behandeling een eigen bijdrage worden betaald.

 

Gespreid betalen van het eigen risico

Bij de zorgverzekeraar kun je een betalingsregeling afspreken en het eigen risico in termijnen betalen. Vraag je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden voor een betalingsregeling voor het eigen risico. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen eigen risico.

Een laag inkomen?

Onder voorwaarden kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Verder zijn er gemeenten die een collectieve zorgverzekering of een aanvullende financiële vergoeding hebben voor mensen met een minimuminkomen.

Het afsluiten van een zorgverzekering en de beste keuzes.
Aan het einde van ieder kalenderjaar kun je veranderen van zorgverzekering. Je moet dan je oude zorgverzekering vóór 1 januari opzeggen en vóór 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je kunt niet opzeggen als je een betalingsachterstand hebt.

Vergelijken

Disclaimer: Wij hebben via Zorgwijzer.nl een pre selectie gemaakt van geschikte zorgverzekeraars die voldoen aan de voorkeur qua vergoedingen. Wij hebben geen overeenkomst met Zorgwijzer of de zorgaanbieders voor het tonen van deze selectie. Maak altijd zelf een keuze op basis van je eigen behoeftes. Deze selectie is bedoeld als ondersteuning tijdens het selecteren van zorgverzekeraars. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Humbird B.V. – het bedrijf achter Zorgwijzer – een vergunning verleend voor het bemiddelen in zorgverzekeringen.