Campagne

De juiste zorgverzekering in 2025

Ga goed verzekerd het nieuwe jaar in

Elk jaar krijgen wij veel vragen over zorgverzekeraars. Welke verzekering is geschikt voor transgender en non-binaire personen? Op deze pagina geven wij je belangrijke informatie en handige tips. Lees je goed in zodat je bewust een keuze kunt maken. 

Post it note met de volgende tekst: Zilveren Kruis, CZ, Menzis. Dit zijn de drie veelgekozen aanbieders voor zorgverzekeringen

Wat ons opvalt

Zorgverzekeraars doen er alles aan om kosten zo laag mogelijk te houden. Een van de grootste bezuinigingen in 2025 is het afschaffen van de restitutiepolis. Verder heeft de overheid het basispakket inhoudelijk niet veranderd voor onze doelgroep. Genderzorg blijft nog vergoed vanuit het basispakketVergelijk het huidige aanbod.

Waar doe je goed aan?

Door het verdwijnen van de restitutiepolis luidt ons advies anders dan voorgaande jaren. Wij raden je voor 2025 aan een combinatiepolis te nemen. Over het algemeen is dat de beste keuze. Uit navraag bij ervaringsdeskundigen blijkt dat veel wordt gekozen voor zorgverzekeraars die in ons lijstje bovenaan de pagina staan. Check altijd de voorwaarden om na te gaan of deze zorgverzekeraar past bij jouw situatie. Let wel op: Bij de combinatiepolis wordt niet alle zorg 100% vergoed. Je betaalt vrijwel altijd een eigen bijdrage. 

Post it note met de tekst: Top tip: Zoek contact want heeft je zorgverzekeraar een contract? 6 stappen voor de best passende zorgverzekering voor jouw situatie

Wat kun je zelf ondernemen?

Of een zorgverzekering passend is voor jou kun je alleen bepalen wanneer je goed geïnformeerd bent én wanneer je de keuze afstemt op jouw (verwachte) zorgvraag in 2025. Onderstaand stappenplan helpt je om alle belangrijke punten mee te nemen in je oriëntatie. Beantwoord ieder punt om bewust te kiezen: 

In zes stappen naar een passende zorgverzekering:

  1. Bepaal welke zorg je nodig hebt in 2025. 
  2. Oriënteer je op aanbieders van de benodigde zorg, dit kan via de Transgender Wegwijzer. 
  3. Kijk in de tabel welke zorgverzekeraars en zorgaanbieders een contract hebben afgesloten met elkaar. 
  4. Bepaal vervolgens welke zorgverzekering geschikt is en of een aanvullende polis nodig is. 
  5. Is de door jou gewenste zorgaanbieder (nog) niet gecontracteerd? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar en doe navraag. Zoek ook contact met de zorgaanbieder en vraag om verheldering.  
  6. Kom je er ondanks al je inspanningen niet uit? Verdiep je dan in de Zorgwijzer.

Voor ouders en verzorgers

De zorg van je kind wordt vergoed vanuit de zorgverzekering van de hoofdverzekerde ouder/voogd. De voorwaarden die op deze pagina worden genoemd gelden ook voor jullie. Omdat operatieve transgenderzorg bij jongeren minimaal voorkomt, kun je het best zelf afwegen of aanvullend verzekeren nodig is. Regionale transgenderzorg wordt betaald vanuit de Jeugdwet. Bekijk altijd vooraf waar er bij jou in de regio zorg beschikbaar is. 

Wordt mijn zorgaanbieder in 2025 nog vergoed? 

Dit is een terechte vraag, waar veel onduidelijkheid over bestaat. Zorgverzekeraars hebben op hun websites een zoekfunctie voor zorgaanbieders. Staat jouw zorgaanbieder niet op de website van je zorgverzekeraar? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar om na te vragen of er een aangepaste vergoeding voor deze zorgaanbieder geldt. Andersom kun je ook vanuit je keuze voor een zorgaanbieder nagaan of de partij een contract heeft met een of meerdere zorgverzekeraars. Hier kun je dan je keuze op afstemmen.  

Heb je in 2024 zorg gehad bij een zorgverlener die volgend jaar geen contract meer heeft met jouw zorgverzekering? Geen probleem! Er is een regeling waardoor je nog een jaar lang gewoon vergoed krijgt, als je behandeling dan nog loopt. Mocht dat niet zo zijn, check dan voor 2026 even of je zorgverlener een contract heeft met jouw zorgverzekering. 

Welke polis moet ik kiezen?

Het afsluiten van een zorgverzekering is in Nederland verplicht. Je hebt daarbij de keuze of je alleen een basisverzekering afsluit, of ook een aanvullende verzekering. Voor de basisverzekering word je altijd geaccepteerd, ongeacht je leeftijd of je gezondheidssituatie. Voor een aanvullende verzekering kan dat anders zijn. Er zijn zorgverzekeraars die daar voorwaarden aan verbinden. Je kunt een basisverzekering bij de ene verzekeraar hebben en een aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar. 

Naturapolis

Je ontvangt de zorg in natura. Dat wil zeggen dat de verzekeraar contracten met zorgverleners afsluit en bepaalt waar je de zorg krijgt. Je hebt daar zelf maar een beperkte keuze in. Als je voor een naturapolis kiest, moet je altijd naar een zorgaanbieder gaan waarmee je verzekeraar een contract heeft afgesloten – anders krijg je misschien niet de (hele) rekening vergoed. Let op: de reclame van sommige verzekeraars kan soms erg misleidend zijn. Controleer dus goed welke soort verzekering je afsluit. 

Combinatiepolis

Met deze polis heb je meestal vrije artsenkeuze. Maar: als de verzekeraar geen contract heeft met een bepaalde zorgverlener, kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet voorschieten. Er wordt alleen een redelijk tarief vergoed. Kijk alleen wel of je verzekeraar gebruik maakt van een marktconform- of gemiddeld gecontracteerd tarief. Het kan dus zijn dat je zelf een deel van de kosten moet betalen! We adviseren ook bij een combinatiepolis goed na te gaan wat voor soort verzekering je afsluit en of het een zorgverzekeraar betreft die de voorkeur heeft van onze ervaringsdeskundigen.  

Gemeentepolis

De gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering van de gemeente voor inwoners met een laag inkomen. Via deze polis kan de gemeente ervoor zorgen dat mensen die hoge zorgkosten verwachten, toegang hebben tot een betaalbare aanvullende zorgverzekeringKlik hier om na te gaan of je in aanmerking komt voor een gemeentepolis en hoe dit in jouw gemeente geregeld is.

Budgetpolis

Er bestaat een goedkope naturapolis, de zogenaamde ‘budgetpolis‘. Deze polis is bedoeld voor mensen die geen medische kosten verwachten. Het tarief is lager dan bij de normale basisverzekering, maar de voorwaarden zijn ook aangescherpt. Bij de budgetpolis kun je alleen terecht bij de beperkte groep zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Sommige verzekeraars hebben voor hun budgetpolis geen contract met behandelaars van genderincongruentie, zoals het AUMC (VUmc)! Bij de budgetpolis kun je alleen in een academisch ziekenhuis worden behandeld, als je bent doorverwezen door een algemeen ziekenhuis. (Bij genderincongruentie word je doorverwezen door de huisarts). Wil je als trans persoon problemen voorkomen, dan raden wij af een budgetpolis af te sluiten zolang je genderaanpassende behandelingen ondergaat. De kans bestaat dat je dan (een groot deel van) de kosten van het transitietraject zelf moet betalen! 

Welke zorgaanbieders hebben een contract

Het onderstaande overzicht is op 19 december door onze redactie ingeladen. Het overzicht laat de tien GGZ-aanbieders zien die ook op de Transgender Wegwijzer zijn vermeld. Aan het onderstaande overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Het kan zijn dat de zorgaanbieder inmiddels wel een contract heeft afgesloten met de top 6 zorgverzekeraars zoals hieronder. Wij proberen dit overzicht wekelijks bij te werken.

  • Contract afgesloten

    Deze zorgaanbieder heeft een contract met de zorgverzekeraar.

  • In onderhandeling

    De zorgaanbieder en verzekeraar zijn nog in onderhandeling. Je zorg wordt tijdens deze periode (nog) wel vergoed.

  • Geen contract

    Er is geen contract tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraar. Zorg wordt deels vergoed maar er geldt een eigen bijdrage. Meestal wordt het gedeeltelijk vergoedt, maar moet je de kosten achteraf declareren.

  • Geen gegevens bekend

    Na zorgvuldig onderzoek hebben wij geen gegevens kunnen uitlezen.

Zorgaanbieder
UMC Groningen
Amsterdam UMC
RadboudUMC
GenderHealthcare
Psymens
JIJ Genderzorg
Gender Clinic
Medische Kliniek Velsen
De Vaart
Jonx/Lentis

Wat gaat het je kosten?

Nominale Premie: de premie voor de basisverzekering die mensen van 18 jaar en ouder moeten betalen. 

Premie: de premie voor een aanvullende verzekering (indien afgesloten). 

Verplicht eigen risico: mensen van 18 jaar en ouder betalen een verplicht eigen risico. De hoogte van het eigen risico is momenteel € 385,- per jaar. Dit eigen risico geldt niet voor 

  • huisarts, 
  • huisartsenpost, 
  • verloskundige zorg, 
  • wijkverpleging, 
  • kraamzorg, 

maar wel voor alle andere zorg, zoals ziekenhuiszorg en medicatie. 

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet of werkgeversheffing Zorgverzekeringswet: een bijdrage in de vorm van een percentage van je inkomen of uitkering. Dit wordt ingehouden en afgedragen door de werkgever of uitkeringsinstantie. Dit percentage (6,51%) wordt vastgesteld door de regering en kan elk jaar worden aangepast. 

Eigen bijdrage: in een aantal gevallen moet er bij een medicijn of behandeling een eigen bijdrage worden betaald. 

 

Gespreid betalen van het eigen risico

Bij de zorgverzekeraar kun je een betalingsregeling afspreken en het eigen risico in termijnen betalen. Vraag je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden voor een betalingsregeling voor het eigen risico. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen eigen risico. 

Een laag inkomen?

Onder voorwaarden kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Verder zijn er gemeenten die een collectieve zorgverzekering of een aanvullende financiële vergoeding hebben voor mensen met een minimuminkomen. Zie daarvoor ook de informatie bij Gemeentepolis. 

Het afsluiten van een zorgverzekering en de beste keuzes. 
Aan het einde van ieder kalenderjaar kun je veranderen van zorgverzekering. Je moet dan je oude zorgverzekering vóór 1 januari opzeggen en vóór 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je kunt niet opzeggen als je een betalingsachterstand hebt. 

Vergelijken

Disclaimer: Wij hebben via Zorgwijzer.nl een pre selectie gemaakt van geschikte zorgverzekeraars die voldoen aan de voorkeur qua vergoedingen. Wij hebben geen overeenkomst met Zorgwijzer of de zorgaanbieders voor het tonen van deze selectie. Maak altijd zelf een keuze op basis van je eigen behoeftes. Deze selectie is bedoeld als ondersteuning tijdens het selecteren van zorgverzekeraars. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Humbird B.V. – het bedrijf achter Zorgwijzer – een vergunning verleend voor het bemiddelen in zorgverzekeringen.