De gevolgen van de COVID-19 crisis voor Transgenders

Ook voor transgender personen heeft de corona pandemie wereldwijd vergaande gevolgen gehad.
Er zijn verschillende studies die de effecten van covid op transgender personen hebben onderzocht. Eén van die onderzoeken is de TransCareCovid-19 studie. Dat is een onderzoek waar inmiddels 7000 transgender personen van over heel de wereld aan deelnamen. Van de deelnemers die al in behandeling zijn geeft bijna de helft aan dat de toegang tot zorg beperkter is geworden.  Personen die bij de geboorte als man werden geregistreerd en personen met een lager inkomen hadden een nog hoger risico op beperkingen van de transgenderzorg.

Er waren bij deze studie 355 deelnemers uit  Vlaanderen en Nederland. Opvallend daarbij was dat 1 op de 3 deelnemers een beperking heeft. Bij 7 van de 100 personen werd de toegang tot hormonen beperkt. Hoewel veel afspraken met psychologen werden afgezegd, werd dit volgens de helft van de deelnemers snel hervat  in de vorm van telefonische gesprekken of videocalls. Er werd veel angst en stress gerapporteerd, vanuit de verwachting dat de wachtlijsten voor transgenderzorg nog verder zullen oplopen.

Op onderstaande infographic kan je de resultaten van de TransCareCovid-19 survey voor Vlaanderen en Nederland terugvinden. Download de infographic als PDF. Een uitgebreid verslag over de resultaten van deze studie vind je op de site van onze Belgische zusterorganisatie Transgender Infopunt (TIP).