EPATH brengt statement over de uitspraak van de rechter in het VK over puberteitsremming

Op 2 december j.l. hebben we een bericht gedeeld over de uitspraak van de rechter in het Verenigd Koninkrijk over het al dan niet toedienen van puberteitsremmers aan jongeren onder 16 jaar. Na deze uitspraak is de enige kliniek in het Verenigd Koninkrijk die puberteitsremmers voorschrijft daar, in ieder geval tijdelijk, mee gestopt. Naar aanleiding van deze voor schokkende uitspraak heeft de EPATH (European Professional Association for Transgender Health) een statement uitgebracht.

In dit statement wijst de organisatie erop dat puberteitsremming een belangrijke stap kan zijn in de transitie van een kind, waarbij het belangrijk is dat er op tijd mee begonnen kan worden. Ook is de zorg van transgender kinderen volgens de EPATH niet zo anders dan zorg voor cisgender kinderen, voor wie toegang tot hormoonbehandelingen niet wettelijk geregeld is. EPATH maakt zich zorgen over de impact die deze beslissing zal hebben op transgender kinderen en hun naasten.

Het statement van de EPATH is hier te lezen. 

Transvisie onderschrijft dit statement. Net als de EPATH zijn ook wij bezorgd over het welzijn van de Engelse transgender jongeren.