Vandaag kopte NRC dat de genderpoli van het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie (KZcG) van Amsterdam UMC geen nieuwe volwassen cliënten meer aanneemt vanwege overbelasting. Hoewel deze druk inderdaad groot is, willen we graag verduidelijken: er is géén sprake van een patiëntenstop. Volwassenen kunnen zich dus nog steeds laten doorverwijzen.

De wachttijden binnen de genderpoli zijn ernstig opgelopen. Na de eerste intake moeten cliënten gemiddeld 13 maanden wachten op een gesprek met een psycholoog. Om deze interne wachttijd niet verder te laten oplopen, roept de genderpoli volwassenen tijdelijk niet op, aldus het expertisecentrum in een persbericht. Dit betekent dat volwassenen zich nog steeds kunnen laten doorverwijzen, maar helaas te maken krijgen met jarenlange wachttijden.

6,5 jaar wachten op hulp
2363 dagen. Zoveel tijd moet iemand met een uitgebreide zorgvraag gemiddeld wachten op behandeling bij de genderpoli van Amsterdam UMC. Omgerekend is dat ruim 6,5 jaar. Een periode waarin een kind geboren wordt, leert lopen, praten en naar school gaat, terwijl de persoon in kwestie blijft wachten op essentiële zorg. En dat is exclusief de tijd die nog nodig is voor diagnostiek en indicatiestelling.

Dit zijn niet zomaar cijfers, maar levensjaren die verloren gaan. Levensjaren waarin mensen onzeker blijven over hun identiteit, niet de zorg krijgen die ze verdienen en vaak psychisch zwaar lijden. Het kan niet anders dan onmenselijk genoemd worden.

Strijd tegen lange wachtlijsten
Transvisie maakt zich grote zorgen over de extreme wachttijden in de genderzorg. Het is onacceptabel dat mensen jarenlang moeten wachten op de zorg die zij hard nodig hebben. Als onafhankelijke belangenorganisatie zetten wij ons in voor toegankelijke en eerlijke zorg en voeren we gesprekken met ministers, zorgverzekeraars en andere betrokken partijen om structurele verbeteringen te realiseren.

Ook Amsterdam UMC heeft aangegeven dat er meer klinieken voor genderzorg nodig zijn in Nederland. Zij voeren al lange tijd gesprekken met dezelfde partijen om dit mogelijk te maken. Hoewel onze wegen samenkomen in dit gedeelde doel, blijft Transvisie strijden vanuit het perspectief van de mensen die deze zorg zo hard nodig hebben. De situatie is voorlopig nog niet opgelost, maar wij blijven ons inzetten om verandering te brengen.