Genderhome bijeenkomst zondag 10 april: “De kleine dysforie, belangrijke stapjes waar geen genderteam je mee helpt”

Op zondag 10 april hebben we weer een Genderhome bijeenkomst in Eeterie de Globe (Humanitas gebouw) in Groningen. Ook deze keer weer gewoon fysiek op locatie dus, hopelijk wordt het binnenkort zelfs overbodig dat nog te vermelden. Aanmelden voor de bijeenkomst mag (genderhome-groningen@transvisie.nl) maar is zeker niet noodzakelijk.

THEMA “De kleine dysforie, belangrijke stapjes waar geen genderteam je mee helpt”
Hoe ga je om met de ‘kleinere’ dingen uit de sociale transitie? Klein wellicht, maar die dingen kunnen oprechte dysforie geven. Ook als die ogenschijnlijk redelijk gemakkelijk ‘op te lossen’ zijn. Maar gemakkelijk bestaat niet in onze wereld, je kan er alsnog behoorlijk onzeker over zijn.

We bedoelen dingen als het (voor het eerst) bekijken en passen van kleding op de kledingafdeling die bedoeld is voor je ‘wensgender’. Of het juist wel of niet meer gaan scheren van je lichaamshaar. Kun je zomaar starten of stoppen met het gebruik van make-up? Van wie ga je om te beginnen al leren hoe dat werkt met scheren of make-up? Ook het veranderen van lichaamshouding en motoriek kan heel verwarrend zijn.

Maar het gaat ook verder dan de technische onzekerheden. Er horen ook diepere angsten bij. Hoe gaan mensen reageren? Hoe reageer ik daar dan zelf weer op? Maak ik er een grapje over of reageer ik met een inhoudelijk betoog over mijn mensenrechten? Soms kan het ook gevoeliger liggen. Wat als wat je hoofd wil botst met hoe je opgevoed bent? Daar kan schaamte of schuldgevoel uit voorkomen. Is dat wel terecht en hoe los je dat op?

TERUGBLIK op 13 maart
Er waren weer best veel mensen gekomen. Rond het thema van bureaucratische gevolgen van de transitie bleek dat verschillende mensen daar heel anders mee omgingen. De een had voor de juridische wijziging een lijst gemaakt van alle instanties waar de naam en geslachtswijziging doorgegeven gingen worden. Anderen doen slechts het noodzakelijkste en gaan over op een ‘uitsterfbeleid’: beetje bij beetje eens wat laten aanpassen als je toch al contact moet hebben. Hoe soepel aanpassingen gaan verschilt per organisatie enorm. Wel wordt er in algemene zin geconstateerd dat het langzaam makkelijker wordt. De maatschappij is lerende zeg maar.
Bij de borrel achteraf was men enthousiast over de uitbreiding van het assortiment. We werken nog aan een oplossing voor digitale betalingen. Bij het informeel georganiseerde uit eten daarna was de groep met meer dan 20 mensen nog groter gegroeid dan de keer ervoor. Als die groei doorzet moeten we eind dit jaar de hele pizzeria afhuren.

PLAATS: Humanitasgebouw ‘Eeterie de Globe’ A-kerkhof 22 (zuidzijde), 9711 JB Groningen
TIJD: Vanaf 14:00 kun je inlopen waarna we om 14:30 officieel starten met een welkom. We borrelen nog wat na vanaf ongeveer 17:00 en sluiten af om 18:00.

CORONAMAATREGELEN?
We hoeven geen QR-codes en ID-bewijzen meer te controleren en zullen dat dus ook NIET doen. Ook hoef je geen mondkapje meer te dragen, maar voor wie zich kwetsbaar voelt of voorzichtig wil zijn mag dat uiteraard wel.

MAILINGLIJST
Ben of ken je Noordelijke transpersonen die graag mee willen doen aan de Genderhome bijeenkomsten? Vraag ze ons een mail te sturen op genderhome-groningen@transvisie.nl, dan voegen we ze toe aan de mailinglijst.