Genderhome bijeenkomst zondag 12 juni: “Gendertriggers uit boeken, films en media; wie was jouw (anti-)held?”
Op zondag 12 juni hebben we weer een Genderhome bijeenkomst in Eeterie de Globe (Humanitas gebouw) in Groningen. Aanmelden voor de bijeenkomst mag (genderhome-groningen@transvisie.nl) maar is zeker niet noodzakelijk.
THEMA “Gendertriggers uit boeken, films en media; wie was jouw (anti-)held?”
Welk verhaal heeft jou (voor het eerst) aan het denken gezet over jouw gender? Zeker vroeger waren er weinig directe boeken over transpersonen en moet je het soms zoeken in andere dingen. Dat kan de niet genderconforme rol van karakters zijn. Bijvoorbeeld Hasse in ‘Hasse Simonsdochter’ (Thea Beckman), Éowyn uit ‘The Lord of the Rings’ of Disney’s ‘Mulan’ (1998/2020). Of juist andersom las je wellicht ‘De jongen in de Jurk’ (David Williams) of zag je de film ‘Billy Elliot’ (2000).
Of juist de nadruk op genderstereotypen kunnen ook gedachten losmaken dat het dus niet klopt voor jou, denk bijvoorbeeld aan ‘Jip en Janneke’ (Annie M.G. Schmidt) of ‘Kinderen van Moeder Aarde'(Thea Beckman).
Een verhaal dat niet eens over gender gaat kan wat losmaken. Voor mij was het bijvoorbeeld ‘Minoes’ (Annie M.G. Schmidt) die twijfelde of ze nu ‘juffrouw’ of ‘poes’ wilde zijn. Ook voelde ik me verwant met het stiekeme dubbelleven van ‘Christiane F.’ of de zeemeermin in de film ‘Splash’ (1984). Ook een thema als opgesloten zitten (zoals bijvoorbeeld in het ‘Dagboek van Anne Frank’) wordt wel genoemd als trigger.
Meer direct heb je ook boeken als ‘Meisje van Mars’ (Vicky Janssen), ‘Joël’ (Carry Slee),’Luna’ (Julie-Anne Peters) of ‘Conundrum’ (Jan Morris). Of was het een film die iets triggerde? Bijvoorbeeld ‘Boys don’t cry’ (1999), Trans America’ (2005), ‘The Danish Girl’ (2015) of ‘Girl’ (2018).
Het kunnen ook andere media zijn. Was het geen film of boek, maar bijvoorbeeld een praatprogramma van Humberto waarin Mounir Samuel zijn verhaal deed? Of je zag een aflevering van ‘Hij is een Zij’ op televisie. Op YouTube vond je wellicht de reality-serie ‘I am Jazz’ (Jazz Jennings).
Wat las of zag je, wat triggerde je gevoel dat ‘iets’ niet klopte. Waar maakten verhalen iets wakker? Wat was je eerste realisatie dat je anders was? Je eerste eye-opener.
TERUGBLIK op 8 mei
Met gendereuforie als thema wilden we een keer aandacht besteden aan de leuke momenten. Maar zoals vaak draaien de gesprekken de thema’s om. Toen we het in april hadden over de ‘kleine dysforie’ eindigden we juist met de constatering dat sommige dingen juist niet zoveel dysforie gaven. Nu begonnen we vrolijk over euforie maar eindigden we met de constatering dat bij sommigen de dysforie nog overheerst.
Verder lanceerden we de appgroep, die had vanaf de eerste dag bijna twintig deelnemers en groeit ongetwijfeld nog aan. Onderwerpen zijn daar zoals bedoeld soms offtopic, soms juist precies in de kern van de gender problemen die ons verbindt.
Ook over de opkomst nog altijd weinig klachten. De bar was achteraf vrijwel uitverkocht dit keer.
MEDEDELINGEN
Vanaf deze bijeenkomst zal onze gratis ‘Mode-missers m/x/v’ hoek voor het eerst open zijn. Hier kunnen mensen kleding en accessoires aanbieden of meenemen. Alles wat je meebrengt en niet door iemand anders wordt meegenomen moet je wel zelf weer mee terug nemen. Wij hebben helaas geen opslagruimte in het pand.
Op 2 juli is in Groningen de presentatie van het boek “Tour de Trans” van Eus van der Grift. Een dubbel reisverslag: in ruim acht jaar liep en fietste hij samen met zijn hond van Groningen naar Istanbul. Tegelijkertijd maakte hij ook de oversteek van vrouw naar man om te eindigen als gendernomade. Eus is geen onbekende van ons en naar verluidt wordt Genderhome ook beschreven in zijn boek. De presentatie zal plaatsvinden bij Boekhandel Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53 in Groningen, op 2 juli dus. Exact tijdstip staat binnenkort op https://nomadeus.nl/reisverslag. Wij zijn allemaal expliciet uitgenodigd om daar bij te zijn. In augustus zal Eus daarnaast bij ons te gast zijn rond het thema Reizen als Transgender.
PLAATS: Humanitasgebouw ‘Eeterie de Globe’ A-kerkhof 22 (zuidzijde), 9711 JB Groningen
TIJD: Vanaf 14:00 kun je inlopen waarna we om 14:30 officieel starten met een welkom. We borrelen nog wat na vanaf ongeveer 17:00 en sluiten af om 18:00.
MAILINGLIJST
Ben of ken je Noordelijke transpersonen die graag mee willen doen aan de Genderhome bijeenkomsten? Vraag ze ons een mail te sturen op genderhome-groningen@transvisie.nl, dan voegen we ze toe aan de mailinglijst.