Genderhome bijeenkomst zondag 13 maart: “Bureaucratische rompslomp, omdat transitie niet alleen medisch is”

Op zondag 13 maart hebben we weer een Genderhome bijeenkomst in Eeterie de Globe (Humanitas gebouw) in Groningen. Na de recente versoepelingen van de coronamaatregelen hoeven we gelukkig geen QR-codes en ID-bewijzen meer te controleren. We nemen nog wel iets van voorzorgsmaatregelen, zie daarvoor onderaan. Aanmelden voor de bijeenkomst mag (genderhome-groningen@transvisie.nl) maar is zeker niet noodzakelijk.

THEMA “Bureaucratische rompslomp, omdat transitie niet alleen medisch is”
Bureaucratie rond de geslachts- en naamswijziging is voor velen van ons helaas onderdeel van de transitie. Wat gaat automatisch, wat moet je zelf regelen, wat wil je zelf aanpassen? Welke organisaties doen erg moeilijk, welke juist niet? Hoe voelen we ons daarbij, voelt het verschrikkelijk om nog met je oude naam aangeschreven te worden of laat het je koud?

In de Transgenderwet is geregeld hoe je je geslacht en voornamen kunt wijzigen bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je bent geboren. Deze veranderingen zijn kosteloos. Daarna moet je nieuwe identiteitsbewijzen zoals ID-kaart, paspoort en rijbewijs aanvragen. Die moet je wel zelf betalen.

Maar dan? Volgens de letter van de wet moet je alle officiële papieren en registraties daarna aanpassen. Schooldiploma’s, hypotheekakten, NS-abonnement en je bibliotheekpas. Maar ook je lopende bankrekeningen, verzekeringen, uitkeringen en bijvoorbeeld internet- en telefoniecontracten staan op jouw naam. Moet je die echt allemaal laten aanpassen?

Gelukkig is de praktijk minder strikt. De echt belangrijke instanties hebben koppelingen met de Basisregistratie Personen (BRP). Op basis daarvan wordt veel automatisch bijgewerkt. Sommige twijfelgevallen kun je beter zelf even achteraan. Dan blijft er een breed grijs gebied over. Zeker als je bij de wijziging van je voornamen je initialen gehandhaafd hebt hoef je formeel niet zoveel meer te regelen. Maar soms wil je dat zelf, er zijn bedrijven en organisaties die je tot grote ergernis blijven aanspreken met je oude naam en geslacht. Hoe ver wil je met de aanpassingen gaan, hoe ver moet je er in gaan? Soms is een leugentje om bestwil makkelijker. De ene keer wil je dat, maar soms kan je het probleem er alleen maar groter mee maken. Wat zijn onze eigen ervaringen, wat kan je leren van die van anderen?

TERUGBLIK op 13 februari
We hoeven niemand uit te leggen hoe heerlijk het was om weer fysiek bij elkaar te kunnen komen. We konden veel bekende gezichten begroeten en daarnaast ook relatief veel nieuwe verwelkomen. Daarnaast was er een tussenvorm die typisch voor deze tijd is. Dan bedoelen we de online inmiddels bekende gezichten die we voor het eerst in levenden lijve aan hele mensen konden koppelen. Met zo’n dertig mensen een goede opkomst, interessante gesprekken en een enthousiaste en eveneens drukbezochte borrel achteraf. Ook mooi nieuws is dat we het team met maar liefst twee nieuwe vrijwilligers hebben kunnen uitbreiden. Welkom Jurriana en Kai!

PLAATS: Humanitasgebouw ‘Eeterie de Globe’ A-kerkhof 22 (zuidzijde), 9711 JB Groningen
TIJD: Vanaf 14:00 kun je inlopen waarna we om 14:30 officieel starten met een welkom. We beginnen met naborrelen vanaf ongeveer 17:00 en sluiten af om 18:00.

CORONAMAATREGELEN?

  • Op het moment hoeven we geen QR-codes en ID-bewijzen meer te controleren en zullen dat dus ook NIET doen.
  • Ook binnen hoef je geen mondkapje meer te dragen, maar voor wie zich kwetsbaar voelt of voorzichtig wil zijn mag dat uiteraard wel.
  • Er staat voorlopig nog hand-desinfectie bij de ingang.
  • We vragen net als voor de pandemie mensen of ze hun contactgegevens willen achterlaten, dat is niet verplicht. Wij gaan zorgvuldig met die gegevens om, we kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken voor onze mailinglist. Maar mocht je na afloop positief getest worden, kan je dit aan ons door geven, dan sturen wij een anoniem mailtje rond naar de bezoekers die hun contactgegevens hebben achtergelaten. MAILINGLIST
    Ben of ken je Noordelijke transpersonen die graag mee willen doen aan de Genderhome bijeenkomsten? Vraag ze ons een mail te sturen op genderhome-groningen@transvisie.nl, dan voegen we ze toe aan de mailinglist.