Genderhome bijeenkomst zondag 13 november: “Baan je een weg door het bos van behandelaren”

Op zondag 13 november hebben we weer een bijeenkomst van Genderhome, in Eeterie de Globe (gebouw van Humanitas) in Groningen. Aanmelden voor de bijeenkomst mag (genderhome-groningen@transvisie.nl) maar is zeker niet noodzakelijk.

THEMA “Baan je een weg door het bos van behandelaren”
Je staat al tijden op de wachtlijst, soms al jaren, en eindelijk ben je aan de beurt! Ontzettend fijn natuurlijk, maar je weet van tevoren lang niet altijd bij wie je terecht komt. Vooral bij de eerste wachtlijst, waarbij je wacht totdat je bij een psycholoog of genderteam terecht komt, is dit het geval. Niet weten bij wie je terecht komt kan grote gevolgen hebben. Je weet namelijk nooit van tevoren of het contact met jouw behandelaar klikt. Mocht dat klikken is dat fantastisch, maar hoe ga je ermee om mocht dat niet klikken? Wat als jouw behandelaar niet goed naar jou luistert of niet werkt op een manier die voor jou prettig is? Geef je dat aan bij je behandelaar? Of als dat niets oplevert: durf je te vragen voor een andere behandelaar als dat mogelijk is? Of doe je dat bewust niet, bijvoorbeeld uit angst geen groen licht te krijgen, weggestuurd te worden bij jouw team en opnieuw de hele wachtlijst te moeten doorlopen, of ander ‘gedoe’ en probeer je je behandelaar zo goed mogelijk te vriend te houden?

Aan de andere kant zou je jezelf juist op een wachtlijst bij een specifiek persoon kunnen laten zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bepaalde chirurg of andere specialist. Waarom heb je voor deze persoon gekozen en wat vind je belangrijk hierin? Heb je zelf een specialist uitgekozen of heb je de aanbevelingen van anderen of jouw genderteam gevolgd?
Als je zelf kunt kiezen, wil je dan iemand die als ‘de beste chirurg van Nederland en omstreken’ staat aangeschreven en gaat het je puur om het resultaat en maakt het niet uit wat voor persoon diegene verder is, of zoek je juist iemand met wie je een klik hebt? Misschien dat de resultaten minder belangrijk voor je zijn, maar het hele proces eromheen des te meer. Of heb je vooral gekeken naar de praktische kant: wie is het dichtst in de buurt of bij wie ben je het snelst aan de beurt? Had je überhaupt een keuze in specialist, en hoe pak je dat aan mocht dat niet klikken?

Dit zijn allerlei vragen en overwegingen die wel kunnen spelen, maar waar vaak niet de nadruk op ligt. We hebben vaak het idee dat we allemaal maar allang blij moeten zijn dat we überhaupt iemand hebben en we die wachtlijsten doorlopen hebben! Toch zijn dit wel belangrijke vragen waar best wat consequenties en stress uit voort kunnen komen, en we elkaar kunnen adviseren en steunen.

TERUGBLIK op 16 oktober
Afgelopen maand hadden we het over de sociale veiligheid tijdens de transitie, en over wie je wanneer wat vertelt. Dit leidde tot interessante gesprekken met uiteenlopende tijdlijnen en manieren van verschillende personen. Sommigen kozen ervoor om bepaalde mensen vanaf het begin mee te nemen bij elke stap, anderen wachtten juist totdat ze zelf al heel wat stappen gezet hadden voordat ze iets aan iemand anders vertelden. Sommigen vertelden mensen graag zelf dat ze transgender zijn, anderen lieten dat liever door anderen vertellen of hadden daar geen keuze in. Wat later in de transitie wilden sommige personen graag stealth leven en liever hun transgenderverleden niet vertellen, terwijl anderen juist heel open blijven over hun transgender zijn. Zoveel mensen, zoveel verschillende manieren, en zoveel overwegingen. Al met al was het een heel geslaagde middag.

PLAATS
Humanitasgebouw ‘Eeterie de Globe’ A-kerkhof 22 (zuidzijde), 9711 JB Groningen

TIJD
Vanaf 14:00 uur kun je inlopen waarna we om 14:30 officieel starten met een welkom. Na het welkom zullen we opsplitsen in twee groepen. Rond 17:00 uur komen we weer samen voor de borrel en om 18:00 uur sluiten we af.

MAILINGLIJST
Ben of ken je Noordelijke transpersonen die graag mee willen doen aan de bijeenkomsten van Genderhome? Vraag ze ons een mail te sturen op genderhome-groningen@transvisie.nl, dan voegen we ze toe aan de mailinglijst.