Genderhome bijeenkomst zondag 8 mei: “Gendereuforie, omdat we ook zo gelukkig worden om eindelijk onszelf te zijn”

Op zondag 8 mei hebben we weer een Genderhome bijeenkomst in Eeterie de Globe (Humanitas gebouw) in Groningen. Fysiek op locatie dus, aanmelden voor de bijeenkomst mag (genderhome-groningen@transvisie.nl) maar is zeker niet noodzakelijk.

THEMA “Gendereuforie, omdat we ook zo gelukkig worden om eindelijk onszelf te zijn”
Normaal is ons thema een deelprobleem waar we tegen aan lopen. Maar we worden toch ook gewoon gelukkig van onze transitie? Daar wilden we eens specifiek aandacht aan besteden.

Voorheen werd de term euforie vooral gebruikt als een medische term voor een overdreven goede stemming die niet reëel is. Maar het Griekse euphoria betekende van oorspong voornamelijk ‘het makkelijk kunnen verdragen van iets’. Het is afgeleid van euphoros ‘gemakkelijk te dragen’, van eu ‘goed’ en pherein ‘dragen’.

Tegenwoordig wordt euforie vaak optimistischer gedefinieerd als een gevoel van extreem grote vreugde, een jubelmoment. Voor ons bijvoorbeeld als voor het eerst iemand die je niet kent je aanspreekt in je wensgender. Of als na je transitie een recente kennis volslagen verbaasd reageert als die hoort dat jij transgender bent.

Maar hoe maken wij de balans zelf op? Hoe voelt het voor ons echt? Overheerst het idee van tevredenheid? Dat we al onze strubbelingen beter verdragen door die jubelmomenten. Of zijn we oprecht en realistisch veel gelukkiger dan voor onze transitie? Er zal veel ruimte zijn om stil te staan bij die kleine momenten en die te delen. Het is niet alleen heerlijk om die momenten bij jezelf nog eens terug te halen, maar ook mooi om die van anderen te horen.

TERUGBLIK op 10 april
Genderhome blijft lekker draaien. De hoge opkomstcijfers sinds we weer fysieke bijeenkomsten met een ververst team organiseren lijken een blijvertje te zijn. Er blijven zich verder enthousiaste nieuwe mensen melden. Ook het informele deel achteraf blijft zeer goed bezocht.

Over het thema de kleine dysforie ontvouwden zich uitwisselingen over heel praktische problemen en oplossingen. Toch nog verrassende hoofdergernis bleek het ontbreken van de intentie van sommige mensen om je dysforie te verlichten. Goedbedoelende mensen die een ‘foutje’ maken blijken relatief weinig dysforie te veroorzaken.

Er was ook een spontaan moment van evaluatie van richtingen, wensen en mogelijkheden met Genderhome. Tegenwoordig leggen we binnen de thema’s meer nadruk op de persoonlijke ervaringen en de sociale transitie. Mensen blijken dat gelukkig te waarderen. Vanuit een groot deel van de groep blijkt er behoefte aan meer tussentijdse contact, voor informatie maar ook meer informeel. Wij hebben daar een aantal oplossingen voor bedacht, die presenteren wij op de komende bijeenkomst.

Verder heeft men belang bij meer praktische workshops. Van elkaar dingen leren als make-up of het bepalen van je kledingmaten in de andere gender. We gaan hierover nadenken of en hoe we dat vorm kunnen geven. Voor het specifieke idee van een kledingruilbeurs komen we al met een concreet voorstel op de komende bijeenkomst.

PLAATS: Humanitasgebouw ‘Eeterie de Globe’ A-kerkhof 22 (zuidzijde), 9711 JB Groningen
TIJD: Vanaf 14:00 kun je inlopen waarna we om 14:30 officieel starten met een welkom. We borrelen nog wat na vanaf ongeveer 17:00 en sluiten af om 18:00.

CORONAMAATREGELEN?
Nee!

MAILINGLIJST
Ben of ken je Noordelijke transpersonen die graag mee willen doen aan de Genderhome bijeenkomsten? Vraag ze ons een mail te sturen op genderhome-groningen@transvisie.nl, dan voegen we ze toe aan de mailinglijst.