BuroJIJ stopt met jeugdzorg voor transgender jongeren. Het is de zoveelste aanbieder van jeugdzorg die stopt. Transvisie en Transgender Netwerk luiden gezamenlijk de noodklok. “Het wegvallen van deze zorg veroorzaakt enorm veel lijden.”

Deze week heeft BuroJIJ aangekondigd te moeten stoppen met het aanbieden van genderzorg voor jongeren. Na een lange strijd was het volgens Bram Peters, bestuurder bij BuroJIJ, financieel niet meer haalbaar om de jeugdhulp voort te zetten. Een pijnlijk besluit. Het is schrijnend om te zien dat er op landelijk niveau zo weinig aandacht is voor deze kwetsbare jongeren.

Gemeenten bepalen hoe de jeugdzorg wordt geregeld, maar de tarieven die ze hanteren zijn te laag om goede zorg te kunnen bieden. Daarnaast worden zorgverleners zoals BuroJIJ geconfronteerd met onmogelijke administratieve lasten. Ze moeten contracten afsluiten met tientallen gemeenten, elk met hun eigen regels en eisen, wat leidt tot veel extra en onbetaald werk. Hierdoor is de genderzorg voor jongeren in de huidige vorm niet langer houdbaar.

Crisis in de jeugdzorg
Na het eerdere wegvallen van Genderteam Zuid-Nederland betekent dit nieuwe verlies een verdere verschraling van het zorgaanbod van transgender en non-binaire jongeren. Op deze manier verdwijnt de jeugdzorg in veel gebieden, wat ertoe leidt dat er steeds meer ouders zijn die geen hulp voor hun kinderen meer kunnen vinden. En zelfs als ze die zorg kunnen vinden zijn de wachtlijsten jarenlang, iets wat alleen maar erger wordt bij het uitvallen van zorgaanbieders.

Transvisie en Transgender Netwerk luiden gezamenlijk de noodklok. “Dit kan zo niet langer. Het wegvallen van deze zorg veroorzaakt enorm veel lijden met alle gevolgen van dien: jongeren die geen hulp krijgen lopen meer risico op ernstige problemen, zoals depressie of zelfs suïcide,” waarschuwen de belangenorganisaties. Ook kunnen jongeren later juist intensievere medische behandelingen nodig hebben. “Het is de hoogste tijd dat gemeenten en het Rijk hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor betere voorwaarden en tarieven om jeugdzorg aan te bieden.”