Hormonen; wat brengen ze en wat ook niet.

Genderhome bijeenkomst zondag 13 februari: “Hormonen; wat brengen ze en wat ook niet”

Op zondag 13 februari hebben we weer een Genderhome bijeenkomst in Eeterie de Globe (Humanitas gebouw) in Groningen. We mogen nu namelijk echt weer fysiek bijeenkomen. Uiteraard zijn er wel weer coronamaatregelen van toepassing, zie daarvoor onderaan deze mail. Aanmelden mag (genderhome-groningen@transvisie.nl) maar is zeker niet noodzakelijk.

THEMA “Hormonen; wat brengen ze en wat ook niet”
Wanneer je kiest voor een geslachtsbevestigende behandeling, kun je op een gegeven moment starten met vrouwelijke hormonen (oestrogenen) of mannelijke hormonen (testosteron). Deze hormonen zorgen ervoor dat je meer kenmerken van een vrouw of man krijgt. Ze noemen die hormonen ook wel cross-sekse hormonen. Voor de meesten van ons zijn die hormonen na sociale transitie de eerste stap in hun medische transitie.

Maar wat doen ze echt? Meest concreet zijn fysieke veranderingen. Zo zorgen hormonen bij transvrouwen voor een vrouwelijkere vetverdeling, afname van spiermassa en ontstaan van borstgroei. Bij transmannen zorgen de hormonen voor een mannelijkere vetverdeling, toename van de spiermassa en beharing en verlaging van de stem. Naast fysieke veranderingen zijn er ook minder tastbare effecten. Veranderingen in de beleving van emoties en gedachten en niet te vergeten het libido.

Wat verwachten we van de effecten of welke ervaringen hebben we er mee? Hoe snel gaat het, hoe effectief zijn de veranderingen? Het werkt natuurlijk ook niet voor iedereen hetzelfde. Zijn we wel altijd blij met bepaalde veranderingen? Niemand zit te wachten op bijvoorbeeld opvliegers, hoofdpijn of acne. Maar hoe tevreden of gelukkig is men bijvoorbeeld over het toe- of juist afnemen van het libido?

TERUGBLIK op 9 januari
We moesten vorige keer alsnog uitwijken naar de onlineomgeving van Zoom. Maar we hadden alsnog een heel redelijke opkomst en een fijne bijeenkomst. Opnieuw waren we blij een paar nieuwe gezichten te zien. Het was aanleiding voor een voorstelrondje dat hier en daar ook tot boeiende gesprekken leidde.

PLAATS: Humanitasgebouw ‘Eeterie de Globe’ A-kerkhof 22 (zuidzijde), 9711 JB Groningen
TIJD: Vanaf 14:00 kun je inlopen waarna we om 14:30 officieel starten met een welkom. We beginnen met naborrelen vanaf ongeveer 17:00 en sluiten af om 18:00.

BELANGRIJKE CORONA MAATREGELEN!
Zoals je waarschijnlijk al gewend bent zijn er weer een aantal maatregelen van kracht:

  • We moeten bij de deur je coronapas controleren. Dit betekent dat we je QR-code (in de meeste gevallen op je telefoon in de CoronaCheck-app) scannen en je legitimatiebewijs moeten bekijken. Neem dus zowel je QR-code als je legitimatiebewijs mee. Heb je ze niet bij je, dan mogen we je niet binnen laten.
  • Op het moment dat je zit hoef je geen mondkapje te dragen, maar als je loopt moet dat wel. We zorgen dat er mondkapjes beschikbaar zijn. Natuurlijk mag je ook je eigen mondkapje meenemen.
  • Er staat hand-desinfectie bij de ingang.
  • We vragen net als voor de pandemie mensen of ze hun contactgegevens willen achterlaten. Mocht je na afloop positief getest worden, geef dit aan ons door, dan sturen wij een anoniem mailtje rond naar de bezoekers die hun contactgegevens hebben achter gelaten. MAILINGLIST
    Wil je op de hoogte blijven? Stuur dan een verzoek daarvoor naar genderhome-groningen@transvisie.nl, dan voegen we je toe aan de mailinglist.