Kinderen en Tieners​

Coming-out

Wat is het beste moment om het iemand te vertellen?

Dat is een goede vraag waar eigenlijk geen goed antwoord op te geven is. Alleen jijzelf bepaalt wanneer en hoe je uit de kast komt als genderkind. Op deze pagina geven wij je een paar handige tips.

Durf het aan iemand te vertellen.

Als je het gevoel hebt dat je transgender bent dan kan het voelen alsof je alles alleen moet doen. Het is goed om te weten dat je nooit alleen bent. Wat vaak helpt is eerst met iemand praten over je gevoelens. Dit hoeft niet iemand te zijn die je kent maar dit kan via de genderpraatjes chat. Op de genderpraatjes chat kan je online anoniem of gewoon met de naam die je zelf kiest praten met een ervaringsdeskundige over je gevoelens en twijfels. Ook kan je op de genderpraatjes chat al je vragen stellen over transgender zijn.

Een eerste stap in het vertellen wie je bent is het aan mensen vertellen waarbij jij je veilig en goed voelt. Neem je tijd en probeer uit te leggen hoe jij je voelt en waarom je dit met hen wil delen.

Tips

Schrijf alvast op wat je wilt zeggen

Het helpt dingen op te schrijven zodat je niet vergeet wat je wilt zeggen en je rustig kan voorlezen hoe jij je voelt.

Neem niemand mee die het al weet

Het kan je helpen iemand in je gesprek mee te nemen die al weet hoe jij je voelt. Je kan het erg spannend vinden en deze persoon kan je helpen om je zenuwen te verminderen.

Wacht niet op het “beste moment”

Blijf niet te lang met je gevoelens lopen en wacht vooral niet op het beste moment. Er bestaat een beste moment dus vertel wanneer jij denkt dat het kan.

Hoe doen andere het?

Deze pagina is op 27 september 2023 bewerkt.