Genderzoekend, Transgender en non-binair.

Wat is transgender?

Het woord transgender wordt op twee manieren gebruikt:

  1. Als [simple_tooltip content=’Een parapluterm of paraplubegrip is een overkoepelende term waarmee je meerdere onderliggende woorden of begrippen samenbundelt. ‘]parapluterm[/simple_tooltip] voor verschillende genderidentiteiten en genderexpressies. Het wordt gebruikt voor iedereen die zicht niet of een maar een beetje zich identificeert met het geslacht dat bij de geboorte is toegekend.
  2. En ook voor mensen die volledig of gedeeltelijk een transitie naar het andere geslacht willen of al zijn ondergaan.

Transgender kinderen hebben vragen over hun genderidentiteit. Ze zijn geboren als jongen of meisje en hebben niet het gevoel een jongen of een meisje te zijn. De mismatch tussen het gevoel wat je bent en het lichaam dat je hebt wordt ook wel genderincongruentie of genderdysforie genoemd.

Genderzoekend

Genderzoekend noemen we kinderen en jongeren die vragen hebben over en zoeken naar hun genderidentiteit. Ze hebben, als geboren jongen of meisje, niet het gevoel (volledig) een jongen of een meisje te zijn. Deze kinderen verkennen de ruimte: zijn ze jongen, zijn ze meisje, zijn ze misschien wel geen van beiden of juist allebei?

Soms gaat het om een geboren meisje dat liever stoer dan meisjesachtig is, of een geboren jongen die lang haar wil hebben en met poppen wil spelen. Soms is het allemaal niet zo duidelijk, maar zegt een kind liever een jongen of een meisje te zijn, of zelfs te zijn. Soms zijn er problemen die onverklaarbaar zijn, praat het kind nergens over of trekt het zich terug in zichzelf.

Het is overigens heel normaal dat jonge kinderen cross-seksegedrag vertonen: jongens proberen typische meisjesdingen uit en omgekeerd. Ze zijn op zoek naar wat hun invulling is van ‘jongen’ of ‘meisje’ te zijn. Volwassenen koppelen daar soms wat meer aan: ‘Je ziet nu al dat het een homo gaat worden’. Maar dat klopt niet! Cross-sekse gedrag zegt niets over de latere geaardheid van het kind of over het al dan niet transgender zijn.

Het NTR – Het Klokhuis filmpje hierboven legt je binnen 2 minuten uit wat gender is.

Genderidentiteit.

Genderincongruentie ofwel een verschil tussen de genderidentiteit en het biologische geslacht van gaat niet over op wie je verliefd bent. Het gaat om een langdurig en diep gevoeld dat je genderidentiteit niet past bij het geboortegeslacht. Hieronder zie je de meest voorkomende genderidentiteiten. Er zijn er nog veel meer dan deze vier.

Transgender Meisje

Een kind of jongere die zich identificeert met een (overwegende) vrouwelijk genderidentiteit, ondanks dat deze bij de geboorte als ‘mannelijk’ is geregistreerd.

Non-binair persoon

Non binair noemen we een kind of jongere die zich identificeert met beide geslachten, met geen van beide geslachten, of met iets totaal anders dan het binaire concept ‘man’ of ‘vrouw’

Transgender Jongen

Een kind of jongere die zich identificeert met met een (overwegende) mannelijke genderidentiteit, ondanks dat deze bij de geboorte als ‘vrouwelijk’ is geregistreerd.

Cisgender persoon

Iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht en zich ook zo identificeert.

Kijktips

Valentijn

Valentijn is lichamelijk een jongen, maar in hart en ziel een meisje. Negen jaar lang wordt Valentijn door de documentairemaakster Hetty Nietsch gevolgd op haar weg naar vrouwelijkheid.

Transkids

Vier Israëlische tieners doormaken een transitie in een militaristische samenleving, waarin tieners direct na de middelbare school in het leger gaan en religie een zeer sterke rol speelt in de identiteit van mensen.