Kinderen en Tieners​

Genderzoekend, Transgender en non-binair.

Wat betekent transgender eigenlijk?

Als je geboren wordt, wordt je geslacht bepaald: je bent een jongen of een meid. Hierbij wordt gekeken naar je lichaam. Je hebt ook een gender. Dit gaat over hoe je je voelt: voel je je een jongen, een meid, of allebei (niet)? Het woord ‘transgender’ wordt op twee manieren gebruikt:

  1. Voor iedereen met een gender dat anders is dan hun geslacht. Een ‘transgender persoon’ zijn gaat dan over hoe je je voelt (van binnen) en hoe je je uit (van buiten). Je kunt bijvoorbeeld je kleding of kapsel aanpassen aan je gender. Of je doet niets, maar voelt wel sterk dat je een jongen bent, in een meidenlichaam. Dit noem je ook wel genderincongruentie.
  2. Voor de mensen die willen dat hun lichaam (geslacht) past bij hun gender. Je kunt dan in transitie gaan.

Wie ben ik en wat voel ik?

Het filmpje gemaakt door het Klokhuis (een TV-programma van de NTR) legt in eenvoudige taal uit wat gender is.

Denk je wel eens na over je gender? Voel je je een meid of een jongen? Of misschien wel geen van beiden – of juist allebei? Dan denk je na over je genderidentiteit. Als je het nog even niet weet, ben je genderzoekend.

Zo kan een geboren jongen liever lang haar hebben en graag met poppen spelen. Of een geboren meid wil kort haar en jongenskleren aan. Of misschien is het allemaal niet zo duidelijk, maar zegt een kind zelf een jongen of meid te (willen) zijn. Soms praat een kind nergens over en trekt het zich terug, of ontstaan er onverklaarbare problemen.

Het is trouwens heel normaal als kinderen gedrag laten zien van het andere geslacht (cross-seksegedrag). Ze zijn op zoek naar wat het is om een ‘jongen’ of ‘meid’ te zijn. Cross-seksegedrag zegt niets over de latere geaardheid of over transgender-zijn.

Begrippen

Genderincongruentie gaat niet over op wie je verliefd bent. Het gaat om een langdurig en diep gevoel dat je gender niet past bij je geslacht. Hieronder zie je de meest voorkomende genderidentiteiten. Er zijn er nog veel meer dan deze vier.

Transgender meisje

Iemand die zich een meisje voelt maar geboren is als jongen.

Transgender jongen

Iemand die zich een jongen voelt maar geboren is als meisje.

Non-binair persoon

Iemand die zich jongen én meid voelt; of geen van beiden – of een variatie erop.

Cisgender persoon

Iemand van wie het gender overeenkomt met het geslacht.

Kijktips

Valentijn

Valentijn is lichamelijk een jongen, maar in hart en ziel een meisje. Negen jaar lang wordt Valentijn door de documentairemaakster Hetty Nietsch gevolgd op haar weg naar vrouwelijkheid.

Deze pagina is op 27 september 2023 bewerkt.