Laat de tekst voorlezen
Getting your Trinity Audio player ready...

Op zondag 9 februari 2025 is het Landelijk Platform Transgenderzorg officieel gelanceerd! Transvisie maakt samen met andere organisaties deel uit van het bestuur. Het LPT zet zich in om de toegang tot goede transgenderzorg te verbeteren. In dit nieuwsartikel staat het officiele persbericht van het LPT.

Transgenderzorg voor jeugd en volwassenen staat onder grote druk. Er zijn extreme wachtlijsten en deze terugdringen blijkt al jaren een complexe opgave. In dit speelveld start het nieuwe Landelijk Platform Transgenderzorg aan haar taak: De toegang tot goede transgenderzorg verbeteren.

De wachtlijsten in de transgenderzorg zijn momenteel extreem lang. Het zorgaanbod is wel uitgebreid en er wordt meer samengewerkt tussen ziekenhuizen, privéklinieken en GGZ, maar toch wachten mensen langer dan ooit tevoren. Dit heeft grote gevolgen voor de transgender personen die op een wachtlijst staan. Onderzoek wees in 2024 nog uit dat het tot meer depressies, suïcidegedachten en andere psychische problemen leidt.

Het LPT bouwt voort op het werk van de Kwartiermaker Transgenderzorg, die van 2018 tot eind 2022 de taak had om de wachtlijsten in de transgenderzorg terug te dringen. Na het aflopen van die opdracht is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Zorgverzekeraars Nederland ingezet op de ontwikkeling van een gremium vanuit de transgenderzorg zelf. Dit heeft geleid tot de oprichting van het LPT.

Verbeteren van de transgenderzorg

Het LPT gaat zich op vier verbeterpunten richten, te beginnen bij inclusieve transgenderzorg voor alle doelgroepen en natuurlijk het terugdringen van wachttijden. Het derde punt richt zich op het verbeteren van kennis van genderdiversiteit en transgenderzorg in elke lijn van zorg en tenslotte richt het LPT zich op voldoende spreiding van zorgaanbod over het land.

Het LPT wil het verbeteren van de toegang tot goede transgenderzorg bereiken door het verbinden van belanghebbende partijen rondom de transgenderzorg. Het stimuleren van een optimale samenwerking binnen de transgenderzorg vormt een tweede werklijn. En een derde werklijn is het signaleren en agenderen van de knelpunten in de transgenderzorg.

Vertegenwoordiging en overleg

In de Nederlandse transgenderzorg wordt steeds meer in netwerkverband samengewerkt tussen zorgaanbieders. Het LPT vertegenwoordigt daarom deze verschillende aanbieders die somatische en psychische zorg bieden én vanzelfsprekend ook de transgender personen die gebruik maken van deze zorg (1). Daarnaast worden de partijen in het Nederlandse zorgstelsel die een belangrijke rol hebben als het gaat om kwaliteit en bekostiging van de zorg (2) door het LPT betrokken in een zogenoemd stelseloverleg.

“De verwachtingen voor het Landelijk Platform Transgenderzorg zijn groot, maar de wachtlijsten voor transgenderzorg in Nederland zijn nog groter. Tel daar de nationale en internationale context bij op. Dan besef je dat samenwerken meer dan ooit nodig is en ik ben blij hier met een bestuur vol experts en samen met partijen uit het veld mee aan de slag te gaan.”

Roel Verheul, voorzitter van het LPT.


(1) De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), Nederlandse ggz (NLggz) én Transvisie en Transgender Netwerk – die de transgendergemeenschap behartigen – nemen deel aan het bestuur van het LPT.

(2) Het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Zorgautoriteit, het Zorginstituut, Vereniging Nederlandse Gemeenten.