JIJ Genderzorg, met locaties in Loon op Zand, Amsterdam en Utrecht, heeft helaas moeten besluiten om voorlopig geen nieuwe cliënten meer aan te nemen. Inmiddels staan er meer dan 700 mensen op de wachtlijst, die is opgelopen tot meer dan twee jaar. Daardoor is het volgens de organisatie niet meer verantwoord om nieuwe aanmeldingen aan te nemen, omdat niet meer valt in te schatten hoe lang mensen precies zullen moeten wachten.
Volgens Bram Peters, bestuurder bij BuroJIJ, is de maatregel noodzakelijk. ‘Het hebben van zoveel wachtenden voelt voor ons onethisch, omdat we hen geen duidelijk perspectief kunnen bieden. Dit strookt niet met onze visie op transparantie en het geven van heldere verwachtingen.’
Hoewel er behandelcapaciteit is, kampt JIJ Genderzorg – net als veel andere instellingen – met een tekort aan regiebehandelaren. Hierdoor kan de beschikbare capaciteit niet optimaal worden benut. De organisatie is hard op zoek naar gekwalificeerde professionals om het team te versterken.
Liora ten Brinke, woordvoerder van Transvisie, noemt het hoge aantal aanmeldstops in de genderzorg een ernstig signaal. ‘Het laat opnieuw zien dat de genderzorg wankelt onder een structureel tekort aan mensen en middelen. Dit raakt al die mensen die nù zorg nodig hebben en vraagt om politieke urgentie en gezamenlijke actie. De wachtlijstproblematiek is niet het falen van één zorgaanbieder, maar van het systeem.’
Transvisie blijft zich met hart en ziel inzetten om de stem van de genderdiverse gemeenschap te laten doorklinken op de plekken waar besluiten worden genomen: in Den Haag, bij zorgverzekeraars en binnen het zorgveld. Want wachten op zorg mag nooit vanzelfsprekend zijn.