Moties om transgenderzorg te verbeteren aangenomen in Tweede Kamer

VAN ONZE VOORZITTER

Vandaag zijn er in de Tweede Kamer vier van de vijf ingediende moties aangenomen ter verbetering van de transgenderzorg. Transvisie is blij dat de Tweede Kamer zich opnieuw heeft ingezet om de situatie in de transgenderzorg te verbeteren. Wij hopen dat de minister voor zichzelf een actieve rol ziet ook nadat de kwartiermaker zijn werk heeft gedaan. Wij doen een beroep op de academisch centra om sterker in te zetten op kennisverspreiding en aan verzekeraars om echt substantieel meer zorg in te kopen.
 
De aangenomen moties gaan over de decentralisatie van de endocrinologische zorg naar algemene ziekenhuizen en over het beschikbaar maken van tijdige zorg voor jongeren. Daarnaast wil de Tweede Kamer zeer regelmatig op de hoogte worden gehouden van de wachtlijsten. Als er aan het eind van het jaar nog steeds lange wachtlijsten bestaan wil de Tweede Kamer een onderzoek of de zorgverzekeraars wel voldoen aan hun zorgplicht.
Helaas werd de motie van de SP niet aangenomen.
Transvisie bedankt de Kamerleden Corinne Ellemeet, Vera Bergkamp, Henk van Gerven en Lilianne Ploumen voor hun steun aan transgender mensen!

Diverse Kamerfracties hadden hierover al eerder schriftelijke vragen gesteld aan de minister. De minister heeft deze vragen schriftelijk beantwoord, zie de brief van de minister van 7 juni 2019. Tijdens het debat op 18 juni zijn vijf moties ingediend door D66, Groen Links, SP en PVDA

Motie van Bergkamp (D66) cs. over onderzoek naar de transgenderzorg op de lange termijn (AANGENOMEN)

Motie van Bergkamp (D66) cs. periodieke informatie over wachttijden en wachtlijsten (AANGENOMEN)

Motie van van Gerwen (SP) over optreden van de NZA bij budgetplafonds in de transgenderzorg (AFGEWEZEN)

Motie van Ellemeet (GL) over kennis over endocrinologische zorg (AANGENOMEN)

Motie van Ploumen (PVDA en Bergkamp (D66) over een tijdige hormonale behandeling voor pubers en adolescenten (AANGENOMEN)

(live een debat klik op deze link)