Boek: Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen verschenen

Tijdens een interessant symposium is op 24 mei 2018 het eerste exemplaar van het boek ‘Nieuwe Namen’ overhandigd aan de schrijfster Eveline van de Putte.

Over het boek: De transgender ouderen van nu zijn de eersten die de mogelijkheid hadden een geslachtsaanpassende operatie te ondergaan. Eveline laat ze in haar boek aan het woord. Het zijn aangrijpende verhalen geworden, die laten zien hoezeer het nodig is dat de spotlights op de oudere transgender mensen worden gericht. Het boek is belangrijk omdat er zowel in onderzoek als in de media weinig aandacht is voor oudere transgender mensen. Transgender ouderen zijn, volgens een van de spreeksters, interessanter dan de transgender jongeren, omdat zij een levensverhaal te vertellen hebben. Het boek is te koop voor € 25,-, ISBN 9789078905912. Er zijn ook videoportretten van transgender ouderen gemaakt door Erik Alkema. Deze zijn binnenkort ook te zien op de website van Eveline.

Tijdens het symposium, wat overigens erg druk bezocht was, waren er muzikale bijdragen van Merel Moistra en Victoria False. Verder waren er diverse lezingen, filmportretten, oude tv-opnamen en een kwis. Alex Bakker sprak over over de geschiedenis van transgenders in Nederland. Geschiedenis waarin de transgender ouderen een hoofdrol hebben gespeeld. Thomas Wormgoor sprak over problemen die transgender ouderen op latere leeftijd kunnen hebben en wat er gedaan kan worden om die te voorkomen of aan te pakken.

Na de pauze volgde een interessant panelgesprek met Iris de Graaf (Transcafé), Evelien Keizer (Humanitas TransSupport), Dinah Bons (Trans United Nederland) en (TNN) over de veiligheid van transgender mensen in Rotterdam, transitieverlof en de toekomst van transgenders. Dit werd gevolgd door presentaties van Paula Vennix (vereniging ven Genderdiversiteit) en  Manon Linschoten (Roze 50+) in het kader van het boek Nieuwe Namen. Tot slot overhandigde Hentiëtte Faas (uitgeverij de Brouwerij) het eerste exemplaar van het boek ‘Nieuwe Namen’ aan Eveline. Eveline eindigde met een bespiegeling over het boek en dankwoorden. Tot slot was er een gezellige borrel. Al met al een geslaagd symposium.

Zie ook de reportage van Hart van Nederland.