Mooie nieuwe online training Jong en transgender
Eén op de 25 kinderen voelt zich niet thuis in het hokje ‘jongen’ of ‘meisje’. Dat is er gemiddeld één per schoolklas. Lang niet al deze kinderen zijn naar buiten getreden met hun verhaal. De kans dat een professional in de jeugdgezondheidszorg een kind treft dat vragen heeft over zijn of haar genderidentiteit is dus groot. Daarom is het belangrijk dat zij signalen op kunt vangen die hierop wijzen. Dat is niet altijd eenvoudig. Lang niet alle professionals weten het gesprek hierover te openen.
Om hen daarbij te helpen nam de gemeente Utrecht het initiatief om een online training te ontwikkelen: ‘Jong en Transgender’. Hierin staan kinderen en jongeren tussen de 2 en 18 jaar centraal.
Door middel van praktijkgerichte opdrachten leren professionals hoe zij gender-vraagstukken bij kinderen en jongeren vroeg kunnen signaleren en bespreekbaar maken. Deze module gaat over kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar. De online training is tot nu toe geaccrediteerd voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en doktersassistenten. De accreditatie voor jeugdartsen wordt in juli verwacht. Andere aanvragen lopen nog.
De training is geproduceerd door de Transketeers. Ook twee van onze vrijwilligers hebben meegedacht bij de ontwikkeling van deze training. Transvisie is blij met deze training.
Beschikbaarheid training
- De training is gratis beschikbaar voor jeugdprofessionals via de website van de JGZ academie In anderhalf uur kunnen zij leren hoe zij op een gepaste manier om kunnen gaan met kinderen met gender-vragen en hun ouders of verzorgers.
- Deze training is voor anderen gratis beschikbaar op de website van Movisie Je moet bij Movisie wel eerst een gratis account aanmaken.
Enkele uitspraken over deze training:
- Jeugdverpleegkundige Joanne
“Collega’s vragen mij vaak naar ervaringen uit mijn dagelijkse praktijk. Ik kan ze nu wijzen op deze tool. Die geeft handvatten voor hoe je een kind aanspreekt, wat je kunt vragen, zeggen én doen als je een kind of ouders tegenover je hebt die vragen hebben over genderidentiteit. Op een speelse en afwisselende manier leidt de training je door casussen en praktijkvoorbeelden.“ - Victor Everhardt, wethouder Volksgezondheid in Utrecht
“Ik vind het belangrijk dat elk kind veilig en gezond kan opgroeien. Bijna in elke klas zit een kind dat zich niet thuis voelt in het hokje ‘jongen’ of meisje’. We moeten deze kinderen serieus nemen en naar ze luisteren. Met de online training vergroten zorgprofessionals hun kennis over het onderwerp genderidentiteit. Hierdoor zijn zij in staat te signaleren, op tijd hulp te bieden en door te verwijzen wanneer dit nodig is. - Pauline, ouder
“Ons kind was erg opgelucht maar wij ook, toen we eindelijk wisten wat er aan de hand was en hij ruimte kreeg om te ontdekken en te experimenteren. Niet zozeer hoefde te kiezen. Een kind wil gewoon ‘zijn’ en denkt niet in hokjes.”